Večernji list - Hrvatska

Od trovanja su prošla već dva mjeseca, Navaljni se oporavlja u Njemačkoj

-

Glavni opoziciona­r u Rusiji 20. je kolovoza na letu iz Tomska u Moskvu osjetio teške bolove te je počeo vrištati pa je avion morao biti prizemljen u Omsku. Ondje je stavljen u induciranu komu te je nakon nekoliko dana u velikoj akciji prevezen u Berlin gdje mu je pružena njega. Iako su ruski liječnici najprije rekli da u Navaljnije­vu organizmu nisu pronađeni tragovi trovanja, njemački su znanstveni­ci došli do sasvim drukčijeg zaključka.

Kasnije su laboratori­ji u Švedskoj i Francuskoj potvrdili da je otrovan novičkom, otrovom koji su izradili sovjetski laboratori­ji. Prije desetak dana, Navaljni je rekao za BBC da se dobro oporavlja fizički, ali da još uvijek osjeća velike smetnje, poput nekontroli­rane trešnje ruku. Opisivao je i halucinaci­je koje je imao. Rusa su neki spominjali kao mogućeg dobitnika ovogodišnj­eg Nobela za mir, ali to se nije dogodilo. borbe protiv proliferac­ije kemijskog oružja. Navaljni je optužio ruskog lidera Putina da ga je otrovao, a s optužbama da je moskovski režim odgovoran za taj zločin slaže se i Bruxelles. Ruski je opoziciona­r još u Njemačkoj gdje se oporavlja. Laboratori­ji u Njemačkoj, Francuskoj i Švedskoj već su potvrdili da je Navaljni otrovan nervnim otrovom novičkom koji je već korišten pri trovanju bivšeg špijuna Sergeja Škripalja u Ujedinjeno­m Kraljevstv­u.

S druge strane, Rusija odbacuje sve optužbe i smatra ih apsurdnima. Razne grane vlasti u Moskvi optužile su dosad Navaljnog da se sam otrovao, insinuiral­e su da su ga možda otrovale zapadne službe ili pak da nije ni bio otrovan. Rusija je pritom objavila da će uvesti protusankc­ije za europske dužnosnike, ali nije točno definirala kakve i za koga od njih.

Ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov optužio je EU da ne razumije da je potreban “međusobni dijalog s poštovanje­m” te dodao da će Rusija “znati odgovoriti”. Lavrov je prije nekoliko dana rekao da bi se Moskva mogla odlučiti na prekid komunikaci­je s Europskom unijom.

– Moramo jednostavn­o privremeno zaustaviti razgovore sa Zapadom... Rusija želi razumjeti je li uopće moguće poslovati s Europskom unijom u ovim uvjetima – rekao je tada Lavrov.

“Putin uživa koristiti otrov”

Bruxelles i Moskva imaju loše odnose već nekoliko godina, a 2014., nakon ruske agresije na Ukrajinu, EU je uveo teške sankcije Rusiji koje su joj ekonomski naštetile. No, Moskva je unatoč tomu nastavila voditi svoju politiku relativno normalno zbog čega su mnogi promatrači posumnjali u učinkovito­st poteza Bruxellesa.

Pritom su Rusija i Njemačka u procesu završetka plinovoda Sjeverni tok 2 kojim će se ruski energenti dopremati u tu zemlju, a ta je tema postala ponovno kontroverz­na nakon trovanja Navaljnog.

U svom prvom intervjuu nakon trovanja, koji je emitiran na engleskom jeziku, Navaljni je za američku emisiju “60 minuta” rekao da Putin “uživa” koristiti otrov kao sredstvo ušutkavanj­a disidenata. Ruskog je predsjedni­ka optužio da ga je htio ubiti te preplašiti ostale.

 ??  ?? RUSKI ČAJ Aktivisti su ispred veleposlan­stva Rusije u Berlinu postavili čaj s novičokom, dostupan svima
RUSKI ČAJ Aktivisti su ispred veleposlan­stva Rusije u Berlinu postavili čaj s novičokom, dostupan svima

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia