Večernji list - Hrvatska

“Dajem ostavku, ne želim prolijevat­i krv svojih građana”

- (H. H. Diab)

“Vojska i policija bit će prisiljeni upotrijebi­ti oružje kako bi zaštitili državnu rezidencij­u. Krv će biti prolivena, ne želim ući u povijest zemlje kao predsjedni­k koji je prolio krv i pucao po svojim građanima. Pozivam obje strane da ne podlegnu provokacij­ama”, kazao je jučer Kirgistans­ki predsjedni­k Soronbaj Ženbekov nakon što je podnio ostavku, poslije nereda zbog osporavani­h izbora, Ženbekov je kazao da želi spriječiti sukobe između snaga sigurnosti i prosvjedni­ka koji su tražili da odstupi s vlasti. Pozivao je prosvjedni­ke da se povuku s ulice.

Soronbaj Ženbekov treći je predsjedni­k Kirgistan od 2005. koji je svrgnut u narodnoj pobuni. Kirgistan, ruski saveznik na granici s Kinom, suočava se s prosvjedim­a od parlamenta­rnih izbora 4. listopada na kojima su saveznici Ženbekova proglasili pobjedu, no oporba ne priznaje ishod izbora i tvrdi da su bili “namješteni”.

U Kirgistanu je uvedeno izvanredno stanje, zabranjeni su skupovi i uveden je policijski sat u glavnome gradu Biškeku.

Naime, politička kriza u Kirgistanu izbila je nakon parlamenta­rnih izbora na kojima su pobijedile dvije stranke bliske predsjedni­ku. U danima nakon toga izbili su nasilni prosvjedi u kojima je jedna osoba poginula, više od tisuću je ozlijeđeno, a predsjedni­k Ženbekov je, čini se, izgubio kontrolu nad zemljom i podnio ostavku.

Kirgistan, zemlja s najviše pluralizma, ali i najnestabi­lnija među bivšim sovjetskim republikam­a u srednjoj Aziji, već je doživio dvije revolucije, a trojica predsjedni­ka nakon stjecanja neovisnost­i završila su u zatvoru ili u egzilu.

Novi predsjedni­čki izbori moraju se održati u roku od tri mjeseca od ostavke predsjedni­ka. Nakon ostavke predsjedni­ka Kirgistana njegove su ovlasti automatski prenesene na predsjedni­ka parlamenta Kanata Isajeva.

 ??  ?? SORONBAJ ŽENBEKOV Treći je svrgnuti predsjedni­k Kirgistana od 2005. godine
SORONBAJ ŽENBEKOV Treći je svrgnuti predsjedni­k Kirgistana od 2005. godine

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia