Večernji list - Hrvatska

Napretkov zidni kalendar za 2021. s motivima vodopada u BiH

- Miroslav Landeka Vodopad Kravice

Kad pišeš ljubav slikaš vodopad

Mostovi svijeta, crkve u Hrvata, stećci, utvrde u Bosni i Hercegovin­i teme su koje se najčešće mogu naći unutar umjetničko­g izričaja bilo kistom, perom, slovom ili notom. Mostovi će nas sjetiti na sastanke i rastanke, film i sliku, crkve na molitvu i kamen utkan u tradiciju, stećci će nam vratiti izgubljeno dostojanst­vo, a utvrde hrabrost izreći svoje ime na svom ognjištu. I sve se to može opjevati. No, ovo nisu naslovi filmova, pjesama, ljubavnih priča niti izložba slikara u zabačenom bosanskom selu koje bi htjelo postati poznato po nečem što nije pored nečeg što jest.

Ne, ovo je umjetnost satkana unutar

Teme s početka ovog teksta sve su kapljice dobrote koje su se slile u jednostavn­og naslova

O eksploziji ljepote, o energiji iskonske snage ili o spoznaji koja nam širi oči, dušu i ispunja srce onim bojama koje čovjek zove imenima srca. No upravo je srce ono koje želi iskočiti dok upija vodopade koji su i voda i slap i život i priča o nama.

i kupaju se u vodopadima rijeke Une, veličanstv­eni Kostelski i Milančev buk, taman tu gdje se Hrvatska i BiH spajaju, uz samu prometnicu na putu iz Bihaća u Cazin kaskade i slapovi Kostelskog buka ostavljaju bez daha. A Una ljepotica vijugava krije u sebi još slapova koji se spajaju i čine Milančev buk čiju snagu osjećaš u stopljenim kapljicama ujedinjeni­h slapova. Upravo tu leži snaga! U malim vijugavim vodama koji se rastaju i nesalomlji­vo se lome i opet sastaju jači i bliži. Gotovo da nas uče kako je snaga u složnim rukama, čistim srcima. Snaga misli samo prati i daje ono nešto nakani. Tako i vodopadi pa i ovaj Milančev, Unin na granici gdje se Hrvatsvako ska i BiH susreću. A uz vodopad ide , misao o vodi. Pa uz sliku, datum i mjesec dobijete misao. Nema snažnije u vrijeme bezmišlja, nemisli. Hesseov citat uokvirio je mjesec

i Plivske vodopade, uveo nas u kraljevski grad Jajce i nisam sigurna kada bismo pitali ljude s ove i one strane granice znaju li da su baš oni Plivski vodopadi u 12 najljepših na svijetu, grme u sred Jajca i preko im je 50 000 godina. Rijeka Pliva gizda se s mnoštvo sitnih kaskada, vodopada, a posljednji je oko 20 metara visok vodopad, jedan od znakova kraljevsko­g grada. Znaju li kako se ispod vodopada rijeka Pliva ulijeva u Vrbas, pa zajedno nastavljaj­u put prema Savi? I čitaju li prirodu kao znakove na putu? Tisuću malih kapljica čine snažan vodopad. Rijeke se ulijevaju i zajedno idu dalje…. Sve su to poruke koje iščitavamo iz zidnog kalendara. On govori i o onome koji ga je stvorio, o HKD Napredak koji ima tisuću kapljica u svojim Podružnica­ma koji čine njegovu snagu. I ljepotu. I priču. I ono najvažnije, odabiru iskonske priče koje nas čine postojanim, jačim, ali i savitljivi­m tamo gdje je to potrebno, kao pružit ruku da bi se pomoglo podignuti, uspraviti očovječiti.

Kažu da ljudi koji žive pored vodopada ne čuju vodu. (J.S.F) poruka je s dijela koji nas je odveo niže do Hercegovin­e, mjesta

Veljaka tik uz Ljubuški i čudesnog vodopada Koćuša za koji čujem da je jedan od najljepših prirodnih bisera koji nikog ne ostavlja ravnodušni­m. Kažu da je visina slapa pet, a dužina pedeset metara i uz obližnje stare mlinove čine ovo mjestom oazom odmora i mira gdje u vrelim hercegovač­kim ljetima Koćuša hladi i razgaljuje.

pupoljci vodopada nastavljaj­u hercegovač­kim putem do vodopada Provalija i rijeke Bregave koja prolazi kroz Stolac ispod kamenih mostova no njezin vodopad je ono što ovom mjestu daje onu notu ljepote koja se može usporediti s mirisnim lahorom dragocjeno­g parfema.

Osjećam se poput vode koja se od tekuće rijeke pretvara u mirna jezera do vodopada… (M.V.F.) Bereškog, skrivenog i manje poznatog Božjeg djela u Bosni i Hercegovin­i, na samom ušću rijeke Bereg u blizini Rakitnice. Pjenušava voda, hladna i bistra s visine od desetak metara ruši se u tirkizno jezerce i sama slika oduzima dah. Krasi mjesec i pozivnica je gdje naći u ljetnim vrelinama duši i tijelu zaklon i okrjepu. također vodi u skrivenu ljepotu u blizini Fojnice, slapovi Kozice na istoimenoj rijeci, mjesto gdje malo znani orkestar slapova svira sonatu između vodopada koji se obrušavaju negdje pet negdje dvadeset metara. Vreli hladi rijeka Trebižat u jednom od najpoznati­jih ljetnih destinacij­a u Hercegovin­i, Kravice, ispod čijih vodopada se smije kupati i stopiti sa snagom hercegovač­ke rijeke. nas vraća na Unu koja u sebi krije Štrbački buk visine 24,5 metara koji predstavlj­a najviši i najspektak­ularniji vodopad u ovom Nacionalno­m parku i zajedno s Milančevim i Kostelskim bukom s početka ove priče čini veličanstv­enu ljepotu koju krije jedna rijeka i jedna zemlja. šume vode nas do vodopada Bliha, čarolije koja izrasta iz male uske rijeke u prekrasan vodopad koji formira jezero. Smješten nadaleko od Sanskog mosta u svojih 54 metara dužine jedan je od najvećih vodopada pa nam se opet nameće pitanje o veličini rijeke i njezina izraza kroz buk, slap i vodopad.

Kraj godine, mjesece i autori ovog kalendara nisu, kao uostalom ni drugdje, odabrali slučajno vodopad Skakavac. I to jedan Skakavac iz dvije rijeke. Prvi čini rijeka Perućica u gotovo amazonskom ambijentu NP Sutjeska, a drugi je drugi najviši vodopad u Europi, remek djelo prirode smješten nadomak Sarajevu. Oba posebna i snažna izričaja, rijekom ispisan stih, uputnica, ali i rodovnica, ona kapljica koju svatko od nas slijedi rođenjem. Kada vam oko padne na smrznuti vodopad Skakavac, prozirnu ledenicu u kojoj kao da su zamrznuta slova naših predaka, ili neizrečen ljubavni stih shvaćate kako kalendari u 21. stoljeću postaju čuvari sjećanja, spomenari, vodiči srca, ali i podsjetnic­i kako najljepša mjesta najčešće su oko nas samo nemamo vremena to doznati ili smo slijepo gluhi za lijepo…Mjesecje i tu ovaj kalendar ostaje bez stranica.

No, ovdje je važna i ona prva, ona na kojoj piše impresum jer kada kalendar postaje umjetnost onda su njezini autori, nakladnici, svi oni koji su sudjeloval­i, umjetnici. Urednik kalendara je dopredsjed­nik HKD Napredak

Landeka, a autor dizajna

Šutalo. Ovom dvojcu se doslovno treba pokloniti jer su uz

Tomu Kneževića, koji je brižljivo ispisao katolički imendanski kalendar, ali i kvatre kao i mjesečeve mijene, pa svatko u njemu može naći što treba, a da se ne sudari, već poput kapljica vodopada susretne se i pozdravi u duhu vjere koju ispovijeda. Velika je važnost i vrijednost ovog kalendara. Vrijeme je Covida 19. Vrijeme kada smo prisiljeni zatvorit se u naše domove i čekat slobodu. Baš tada treba poslušati autore ovog kalendara i krenuti putem vodopada koji će nas oplemeniti, osnažiti, odmoriti i u konačnici otvoriti nam oči kako bi nam i srca ostala otvorena i dobra. Jer, reći će to i prosinački citat

ima nade na dnu najvećeg vodopada.

(P. N), napisala je u recenziji kalendara HKD Napredak 2021.

 ??  ?? ožujak
Vodopad Koćuša
ožujak Vodopad Koćuša
 ??  ?? studeni prosinac 2021-HKD Napredak katolicki imendanski kalendar
studeni prosinac 2021-HKD Napredak katolicki imendanski kalendar

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia