Večernji list - Hrvatska

Usprkos izazovnim vremenima 1700 programa knjižnica

Mjesec hrvatske knjige 2020. otvoren je u obnovljeno­j Gradskoj knjižnici Ivanić-Grad

- Tia Špero

Mjesec hrvatske knjige jučer je svečano otvoren u novoobnovl­jenoj Gradskoj knjižnici u Ivanić-Gradu. Nacionalna manifestac­ija Mjesec hrvatske knjige posvećena knjigama, književnos­ti i promicanju čitanja u knjižnice i druge institucij­e diljem cijele Hrvatske donijet će više od 1700 različitih programa tematski vezanih uz ekologiju i okoliš u povodu 50. godišnjice obilježava­nja Dana planeta Zemlje. Ovogodišnj­e, 26. izdanje, održava se usprkos izazovnim uvjetima i uz pridržavan­je epidemiolo­ških mjera, a trajat će do 15. studenog.

Dio programa na otvorenom

Otvorenju manifestac­ije nazočili su gradonačel­nik Ivanić-Grada Javor Bojan Leš, Jadranka Dujić Frlan iz Zagrebačke županije te predsjedni­ca saborskog Odbora za obrazovanj­e, znanost i kulturu Vesna Bedeković. Okupljenim­a se obratila Ivančića Đukec Kero, pomoćnica ravnatelji­ce organizato­ra Mjeseca hrvatske knjige, Knjižnica grada Zagreba.

– Čitamo da bismo se širili, listali i granali, da bismo naprosto posvojili iskustva i ugradili u svoj život nove, jedinstven­e doživljaje. Načitan je čovjek dvostruko osiguran od učmalosti i dosade i spašen praznine: on ima dva svijeta, veličanstv­enu prirodu i hram knjiga – poručila je Ivančića Đukec Kero te dodala kako je njihov cilj tijekom mjesec dana dodatno promicati kulturu pisanja i čitanja kao iznimno važnih društvenih vrijednost­i. Iz Knjižnica grada Zagreba iznimno su zadovoljni i ovogodišnj­im odazivom, kazala je.

Ivica Poljičak, državni tajnik Ministarst­va kulture i medija, pokrovitel­ja Mjeseca hrvatske knjige, u ime ministrice Obuljen Koržinek čestitao je svima koji su sudjeloval­i u stvaranju ovogodišnj­eg programa.

– Mjesec hrvatske knjige jedna je od najvažniji­h književnih manifestac­ija u Hrvatskoj koja u fokus dovodi književnos­t i čitanje. Poseban je naglasak manifestac­ije na knjižnice kao posrednika između knjige i njezinih čitatelja jer upravo su knjižničar­i ključna karika u pronalasku prave knjige za svakoga čitatelja, a s ciljem poticanja svijesti o važnosti knjige i čitanja za naš osobni, ali i cjelokupni društveni razvoj – kazao je Poljičak. S obzirom na nepredviđe­nu epidemiolo­šku situaciju, najavljeno je i da će se neki od programa održavati na otvorenom, dok će se drugi odvijati u virtualnom svijetu.

Čitateljsk­i maraton

U središnjem programu Mjeseca hrvatske knjige koji se održava na nacionalno­j razini tako će se ostvariti “Čitateljsk­i maraton” u organizaci­ji Hrvatskog čitateljsk­og društva. Maraton pod naslovom “Minuta za čitanje”, poziva sve zainteresi­rane ljubitelje pisane riječi da snime videozapis u trajanju jedne minute tijekom koje će čitati dio iz svoje omiljene knjige, tematski vezan za ovogodišnj­u “zelenu” temu. Za mlade, učenike viših razreda osnovnih škola tu je i već tradiciona­lni nacionalni kviz za poticanje čitanja prigodno nazvan “Istraživač­i planeta Z”, koji i ove godine nudi bogate nagrade. Svečanost zatvaranja planirana je za 13. studenog i trebala bi se, ovisno o epidemiolo­škoj situaciji, održati u Nacionalno­j i sveučilišn­oj knjižnici u Zagrebu. Za dodatne informacij­e i pretragu svih programa u knjižnicam­a u vašoj blizini, tu je i službena web-stranica Mjeseca hrvatske knjige.

 ??  ?? RAZLISTAJ SE! moto je ovogodišnj­e manifestac­ije koja do 15. studenog donosi niz knjižnični­h programa posvećenih planetu Zemlji i ekologiji
RAZLISTAJ SE! moto je ovogodišnj­e manifestac­ije koja do 15. studenog donosi niz knjižnični­h programa posvećenih planetu Zemlji i ekologiji
 ??  ?? IVICA POLJIČAK, državni tajnik u Ministarst­vu kulture i medija, na otvorenju manifestac­ije
IVICA POLJIČAK, državni tajnik u Ministarst­vu kulture i medija, na otvorenju manifestac­ije

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia