Večernji list - Hrvatska

Meduza s Perzejevom glavom u čast pokreta #MeToo

-

Spomenik Meduze visok gotovo 2,5 metra, koji naglavce izvrće grčki mit jer u ovom slučaju Gorgona odsijeca glavu Perzeju, postavljen je u New Yorku u Collect Pond Parku nasuprot Kaznenog suda na Manhattanu, u kojem su za svoje seksualne zločine odgovarali Harvey Weinstein i njemu slični prijestupn­ici, piše The Art Newspaper.

Skulpturu je izradio argentinsk­o-talijanski kipar Luciano Garbati, doduše još 2008., no do izražaja (i afirmacije) došla je tek u vrijeme buđenja pokreta #MeToo. Poznato je da je Meduza u grčkoj mitologiji bila čudovišna žena koja je ljude pogledom pretvarala u kamen. Perzeju je kao pomoć da je ubije Hermes dao mač, Atena zrcalo kao štit, a nimfe krilate sandale i Hadovu kacigu nevidljivo­sti. S tim darovima stigao je u gorgonsku pećinu, a vidjevši u štitu Meduzin odraz dok spava, mogao joj je sigurno prići i odsjeći glavu a da ga ne skameni. Prema nekim izvorima, glava joj je pokopana u atenskoj Agori.

U ovoj pak aktualnoj umjetničko­j viziji tog mita, Meduza, odnosno žena je ta koja pobjeđuje, a vizualno polazište autoru je inverzija remek-djela kiparstva manirizma, skulpture “Perzej s Meduzinom glavom” Benvenuta Cellinija iz 16. stoljeća. Garbati je svoju skulpturu objavio na društvenim mrežama 2018. godine, u jeku pokreta #MeToo, a fotograf Bek Andersen dogovorio je da se iste godine skulptura dopremi u Ameriku na izložbu u galeriju Bowery. Sljedećih šest mjeseci bit će izložena u newyorškom parku. Bunta među građanima, naravno, ima, posebice među feministic­ama, kojima smeta što je autor nečega što se veže uz pokret #MeToo u ovom slučaju muškarac.

 ??  ?? Skulpturu koja mijenja grčki mit izradio je Luciano Garbati
Skulpturu koja mijenja grčki mit izradio je Luciano Garbati

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia