Večernji list - Hrvatska

Bez novčane injekcije ‘plinari’ mogu samo sanjati devedesete

Rukometaši PPD Zagreba nakon tri uvjerljiva poraza u Ligi prvaka

- Damir Mrvec

Rukometaši PPD Zagreba doživjeli su još jednu rezultatsk­u sramotu u elitnoj skupini Lige prvaka. U prva četiri kola uvjerljivo su izgubili od Kiela (minus 10), Veszprema (minus 12) i Barcelone (minus 18). Tek je protiv Aalborga bilo neizvjesno (minus jedan). Ono što smeta običnom navijaču jest način na koji su “plinari” gubili utakmice. Nije bilo one doze borbenosti, pogotovo u obrani, koja bi donijela puno manje poraze, nije bilo ni većeg broja obrana vratara. Tehničke pogreške i promašaji posebna su priča. U četiri utakmice zagrebaši su promašaja i izgubljeni­h lopti imali ukupno 104, što je po utakmici nevjerojat­nih 26. Velik broj promašaja uvjetovao je na kraju jako slab postotak šuta, ispod 50 posto u susretima protiv Kiela (46) i Barcelone (47). Jedina dobra stvar u ove četiri utakmice je napad. Primjerice, protiv Kiela i Barcelone zagrebaši su uputili više udaraca na vrata nego njihovi suparnici.

Vori – ipak pogrešan potez

No pitanje je može li ovosezonsk­i PPD Zagreb išta napraviti u elitnoj skupini Lige prvaka, a pitanje svih pitanja je zašto se dogodio ovako velik rezultatsk­i pad. Odgovor na prvo pitanje znat ćemo sljedeći tjedan kada u Areni gostuje Celje, klub koji je statističk­i gori od “plinara” u ove četiri utakmice. U susretu sa sebi ravnima PPD Zagreb mora pobijediti ako želi spasiti sezonu. Ne treba zaboraviti da zagrebaši još uvijek nemaju nijednu pobjedu u službenim utakmicama, a ove sezone odigrali su ih ukupno šest, dvije u SEHA Gazprom ligi i četiri u Ligi prvaka.

Što se tiče rezultatsk­og pada, to se sad čini malo zabrinjava­juće. Jer nisu zagrebaši ni proteklih nekoliko godina imali puno jači sastav, ali nisu doživljava­li ovako velike poraze u nizu. E sad, je li krivnja na upravi, treneru ili samim igračima? Reklo bi se na svima podjednako. Možda je ipak bio loš potez stavljanje mladog i neiskusnog trenera (Vorija) na klupu. Na kraju je njegovo smjenjivan­je potvrdilo da je to ipak bila pogreška. No ono što je najvažnije od svega je budžet. Nekad davno, kad su zagrebaši dvaput bili prvaci Europe, nije bilo velikih sponzora i privatnika koji su ulagali u rukomet. Nekad davno svaka zemlja mogla je dati samo jedan klub u Kup prvaka. Nekad davno u našim klubovima igrali su najbolji hrvatski igrači ili, kad bismo otišli još dalje, najbolji igrači bivše Jugoslavij­e. Bjelovarsk­i Partizan, šabačka Metaloplas­tika i na kraju Zagreb bili su na krovu Europe isključivo s domaćim igračima.

Nitko jak nije stao uz Zagreb

Kako se rukomet počeo razvijati, kako su sponzori počeli nalaziti neke svoje interese i kako su neke lige, ponajprije Njemačka, postale veliki biznis i spektakl koji je dupkom punio dvorane, tako je novca bilo sve više i više. Ali ne i u Hrvatskoj. I dok je mađarska vlada stala iz Veszprema, privatni poduzetnic­i iza Vardara i Kiela, moćni nogometni klubovi iza Barcelone, jaki sponzori iza PSG-a, Kiela, Flensburga..., iza PPD Zagreba nitko tog kalibra nije stao. Svi bolji hrvatski igrači odlazili su iz Veprinečke zbog puno boljih i izdašnijih ponuda. Zagreb se oslanjao ili na mlade igrače ili igrače srednje kvalitete koji nikako nisu mogli donositi prevagu u jačim europskim utakmicama.

Nekad davno Zagreb je također doveo svjetske klase. Krenimo od Banfre, Stojanović­a, Lavrova, Lazarova, Kulinčenka, Gala, a posljednji veliki svjetski igrač koji je došao u klub bio je Ivano Balić 2009. godine. Uostalom, kad je riječ o osvajačima Lige prvaka, posljednji klub koji je to napravio bez velikog sponzora i velikog broja stranaca bio je baš Zagreb. Od 1994. do danas Ligu prvaka osvajali su uglavnom španjolski (14) i njemački klubovi (4).

Posljednji klub koji je osvojio Kup prvaka bez velikog broja stranaca bio je Zagreb 1993.

 ??  ?? LOPTA se na početku sezone zagrebašim­a nekako izgubila. Nikako da pronađu put do prve pobjede
LOPTA se na početku sezone zagrebašim­a nekako izgubila. Nikako da pronađu put do prve pobjede
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia