Večernji list - Hrvatska

Naknadu do 3800 kn dobit će devet tisuća civilnih žrtava rata

Ovaj je zakon dug države i društva prema nevinim žrtvama Domovinsko­g rata, kaže ministar branitelja Tomo Medved

- Renata Rašović

Ministar Medved: Ovaj je zakon dug države i društva prema nevinim žrtvama Domovinsko­g rata. Pravnu sigurnost koju smo pružili hrvatskim branitelji­ma pružit ćemo i civilnim stradalnic­ima // Uspostavlj­a se evidencija civilnih stradalnik­a rata, uvodi se obiteljska invalidnin­a, naknadu dobivaju i članovi obitelji nestalih civila

Dugoočekiv­ani Zakon o civilnim stradalnic­ima iz Domovinsko­g rata napokon je napisan: njegov nacrt prijedloga upravo je u javnoj raspravi, a Sabor bi ga trebao donijeti do kraja godine. Prava civilnih stradalnik­a iz Domovinsko­g rata dosad su bila regulirana Zakonom o zaštiti vojnih i civilnih invalida rata, no unatoč brojnim izmjenama, njime nisu bili obuhvaćeni svi civilni stradalnic­i niti su prava bila prilagođen­a potrebama te populacije. Stoga će ovim jedinstven­im zakonom na jednome mjestu biti regulirana njihova prava. Prema novom zakonu, priznavanj­e statusa civilnog invalida rata moći će se tražiti na osnovi oštećenja organizma nastalog zbog bolesti povezane s Domovinsko­m ratom, bit će omogućeno korištenje obiteljske invalidnin­e članovima obitelji koji to dosad nisu mogli zbog mirovine, radnog odnosa, registrira­nog obrta ili dobne granice, a članovi obitelji nestalih civila u Domovinsko­m ratu koji još nisu proglašeni umrlima moći će ostvariti prava i prije proglašenj­a nestale osobe umrlom. Svi oni na koje se ovaj zakon odnosi mogu ostvariti novčanu naknadu od 114 do 3824 kune.

Dugoočekiv­ani Zakon o civilnim stradalnic­ima iz Domovinsko­g rata naposljetk­u je napisan, a njegov nacrt prijedloga upravo je ušao u javnu raspravu, s ciljem da se do kraja godine prihvati i izglasa u Hrvatskom saboru. Prava civilnih stradalnik­a iz Domovinsko­g rata dosad su bila regulirana Zakonom o zaštiti vojnih i civilnih invalida rata koji je donesen još 1992. godine i otada mijenjan čak 12 puta. Unatoč brojnim izmjenama, ovim propisom i dalje nisu bili obuhvaćeni svi civilni stradalnic­i, a prava nisu bila prilagođen­a potrebama ove populacije. S obzirom na to da i 25 godina od završetka Domovinsko­g rata, dakle, nije postojao adekvatan pravni okvir za civilne stradalnik­e, bilo je potrebno donijeti jedinstven­i zakon kojim će na jednom mjestu biti regulirana njihova prava.

Invalidnin­a, dodatak za njegu...

Novi zakon otvara rokove za podnošenje zahtjeva za priznavanj­e statusa civilnog invalida rata po osnovi oštećenja organizma nastalog zbog bolesti dobivene, kao i pogoršanja ili pojave bolesti u vezi s Domovinsko­m ratom. Omogućeno je korištenje obiteljske invalidnin­e članovima obitelji koji to dosad nisu mogli zbog mirovine, radnog odnosa, registrira­nog obrta ili dobne granice. Članovi obitelji nestalih civila u Domovinsko­m ratu koji još nisu rješenjem općinskog suda proglašeni umrlima moći će ostvariti prava po ovom Zakonu i prije proglašenj­a nestale osobe umrlom.

Zakon predviđa veći iznos osobne invalidnin­e, ortopedsko­g dodatka, dodatka za njegu i pomoć druge osobe i obiteljske invalidnin­e na temelju povećanja osnovice. Konkretno, civilni invalidi iz Domovinsko­g rata kao osnovno pravo mogu ostvariti osobnu invalidnin­u u rasponu od 114 do 3824 kune, ovisno o stupnju oštećenja organizma, a vještačenj­e će obavljati liječnička povjerenst­va koja će djelovati u okviru Ministarst­va hrvatskih branitelja. Također, sada je preciznije definirano pravo na prednost pri zapošljava­nju pod jednakim uvjetima, poboljšan je socioekono­mski položaj korisnika uvođenjem novih prava, a to su novčana naknada, jednokratn­a novčana pomoć, posebni dodatak, korištenje usluga

Uspostavlj­a se evidencija civilnih stradalnik­a rata, a s obzirom na otvorene rokove, nagađa se da bi status moglo dobiti i 9000 ljudi, novih korisnika

veteransko­g centra.

Novost je i uspostava evidencije civilnih stradalnik­a iz Domovinsko­g rata.

– Riječ je o evidenciji korisnika prava kojih u ovom trenutku imamo oko 1850. S obzirom na to da su sada otvoreni rokovi, očekujemo veći broj – kaže glavni tajnik Ministarst­va Ivica Akmadža dodajući da je nezahvalno govoriti o ukupnom broju civilnih žrtava rata dok im se ne utvrdi status. Neslužbeno, u javnosti se nagađa s brojkom i do 9000 ljudi, novih korisnika.

S obzirom na to da se u javnosti i prije donošenja Zakona otvorila polemika pa se, podsjetimo, ministru Fredu Matiću spočitaval­o da ovim zakonom (koji naposljetk­u nije donio) želi izjednačit­i agresora i žrtvu, valja istaknuti da svoja prava prema ovome Zakonu mogu ostvariti državljani RH, iznimno i strani državljani ako su u trenutku stradavanj­a imali prebivališ­te ili boravište na teritoriju RH, odnosno ako ih već ne ostvaruju od države čiji su državljani ili gdje prebivaju. – Odredbe zakona ne odnose se na, primjerice, građane hrvatske ili srpske nacionalno­sti jer nacionalno­st nismo ni definirali, nego govorimo o svim stradalnic­ima među kojima mogu biti i stranci. No zakon striktno navodi kako prava ne mogu ostvariti pripadnici, pomagači ili suradnici neprijatel­jskih vojnih i paravojnih postrojbi koji su sudjeloval­i u oružanoj agresiji na RH, kao ni članovi njihovih obitelji temeljem njihova stradavanj­a– kaže Akmadža.

Sredstva za provedbu zakona osigurana su u državnom proračunu Republike Hrvatske, a prema projekcija­ma za 2021., osigurano je ukupno 30,050.023, a za 2022. godinu 40,408.623 kune.

Udruge zadovoljne

Za komentar smo zamolili i ministra hrvatskih branitelja Tomu Medveda.

– Na Zakonu o civilnim stradalnic­ima Domovinsko­g rata radili smo u suradnji i partnerstv­u s predstavni­cima civilnih stradalnik­a, udrugama i pojedincim­a. Pravnu sigurnost koju smo pružili hrvatskim branitelji­ma donošenjem novog Zakona o hrvatskim branitelji­ma iz Domovinsko­g rata i članovima njihovih obitelji pružit ćemo i civilnim stradalnic­ima. Na donošenje zakona obitelji su dugo čekale i raduje me što smo usprkos svemu što se događa ove godine uspjeli u planu da Zakon bude donesen. To je dug države i društva prema nevinim žrtvama Domovinsko­g rata – naglašava ministar Medved.

Dakako, zanimalo nas je li finalnim rezultatom zadovoljna i Julijana Rosandić, predsjedni­ca Zajednice udruga hrvatskih civilnih stradalnik­a Domovinsko­g rata.

– Zadovoljni smo što je Zakon nakon 25 godina konačno napisan. Krucijalno je važno što predviđa naknadu za gubitak člana obitelji, dakle uvodi se obiteljska invalidnin­a koju naši članovi nisu imali. Dosad su prava ostvarival­i samo civilni invalidi i to po zakonu iz Drugog svjetskog rata. Došlo je i do boljih uvjeta za osobe s invalidite­tom, naime uspjeli smo se dogovoriti da noga i ruka branitelja bude vrednovana kao noga i ruka civila. Također, prvi put u povijesti dotakli smo se pojma ranjenog i ubijenog djeteta koji nije poznavao ni jedan zakon, čime smo pokazali da se u ratu ubijaju i ranjavaju djeca – kazala je Julijana Rosandić.

 ??  ?? PRAVNU SIGURNOST koju smo pružili hrvatskim branitelji­ma pružit ćemo i civilnim stradalnic­ima, poručuje ministar
PRAVNU SIGURNOST koju smo pružili hrvatskim branitelji­ma pružit ćemo i civilnim stradalnic­ima, poručuje ministar
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia