Večernji list - Hrvatska

Korona je u negativnu zonu gurnula i cijene

Potrošačke cijene pale prvo zbog nafte, a onda i slabije potrošnje

- Ljubica Gatarić

Kao jedna od posljedica zatvaranja ekonomija i smanjenja potrošnje pojavila se i deflacija, pad cijena na godišnjoj razini koji je posljednji­h mjeseci prisutan u svakoj drugoj članici EU, dok se većina ostalih vrti lagano iznad nule. U rujnu je na europodruč­ju godišnja stopa inflacije pala na minus 0,3 posto. Stručnjaci smatraju da su deflacijsk­i pritisci najvećim dijelom vezani uz pad cijena nafte, no guvernerka Europske središnje banke Christine Lagarde nedavno je među glavne pokretače kontinuira­nog pada cijena dodala i jačanje eura te privremeno smanjenje stope poreza na dodanu vrijednost u Njemačkoj.

Usklađeni ciklusi

Ta je zemlja smanjila PDV kako bi potaknula potrošnju i popravila standard građana. Centralni bankari vjeruju da će se razdoblje deflacije ograničiti na ovu godinu, dok bi dogodine cijene u prosjeku trebale biti oko 1 posto, što je i dalje upola manje od stope inflacije koju bi centralne banke rado vidjele. U ovom je trenutku blaga deflacija zdravija pojava od hiperinfla­cije, što je inače popratna pojava masovnog tiskanja novca kakvom svjedočimo posljednje desetljeće.

Za razliku od potrošača koji ne vole osjetnija poskupljen­ja jer im ruše standard, proizvođač­i i trgovci se groze deflacije koja im smanjuje prihode, a čim padaju prihodi, gube se novi poslovi pa i radna mjesta.

Sličan trend kao u eurozoni prisutan je i u Hrvatskoj, što je za analitičar­e MacroHuba, portala Ekonomskog fakulteta Zagreb, “dobra vijest budući da eventualne promjene u monetarnoj politici ECB-a neće imati štetno procikličk­o djelovanje na naše gospodarst­vo”.

Skuplja odjeća, jeftinija hrana

– Činjenica da se većina članica eurozone nalazi u sličnoj fazi poslovnog ciklusa, u zoni niske nezaposlen­osti i niske inflacije svakako je dobra vijest i za ECB budući da to smanjuje troškove promjene smjera monetarne politike Eurosustav­a, u smislu asimetričn­og djelovanja na pojedine zemlje, navode analitičar­i MacroHuba.

Prema jučerašnji­m podacima DZS-a, godišnja inflacija mjerena indeksom potrošački­h cijena, nakon šest mjeseci negativnih godišnjih stopa, u rujnu je ostala nepromijen­jena.

Na mjesečnoj razini potrošačke su cijene bile čak i više 0,8%, a analitičar­i RBA uočavaju da je najveći doprinos rastu potrošački­h cijena na mjesečnoj razini došao od gotovo 20 posto viših cijena odjeće i obuće u odnosu na kolovoške. Pojeftinil­a je hrana oko 0,6 posto, dok su ulja, masti i meso jeftiniji od 1 do 2 posto. Inače, Hrvatska narodna banka vjeruje da će godišnja stopa inflacije u ovoj godini biti 0,2 posto, dok bi stopa inflacije potrošački­h cijena dogodine mogla ubrzati na 1,1%.

 ??  ??
 ??  ?? HRVATSKA U TRENDU EUROZONE Većina članica eurozone nalazi se u zoni niske nezaposlen­osti i niske inflacije
HRVATSKA U TRENDU EUROZONE Većina članica eurozone nalazi se u zoni niske nezaposlen­osti i niske inflacije

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia