Večernji list - Hrvatska

‘Nije me strah, ali takav čin ohrabruje druge’

U novoj izjavi novinarima u Bruxellesu premijer Plenković otkrio da se dogodio niz novih prijetnji

- Tomislav Krasnec

Premijer Andrej Plenković otkrio je jučer da se nakon oružanog napada na zgradu Vlade u ponedjelja­k dogodio niz novih prijetnji, na društvenim mrežama i drugdje. Nije otkrio protiv koga su točno bile usmjerene, ali naglasio je da su “vrlo eksplicitn­e i ne ostavljaju dvojbe o namjerama onoga koji prijeti na taj način”.

– Nije da me nešto strah, naprotiv. Samo hoću reći da ovakvi događaji inspiriraj­u i druge kod kojih je pod utjecajem nekih ljudi koji djeluju u javnom prostoru došlo do radikaliza­cije i indoktrina­cije – rekao je Plenković u novoj izjavi novinarima u Bruxellesu, gdje je protekla dva dana sudjelovao na sastanku Europskog vijeća. Premijer je ponovo kritizirao i krajnju desnicu i ljevicu zbog njihovih reakcija na napad u kojemu on vidi i elemente terorizma.

Ne stišavaju se reakcije

– Postoje dva trenda. Imate krajnju desnicu, gdje su Škoro i sva ta ekipa. Oni gotovo da odobravaju, nalaze razumijeva­nje za takav čin. S druge strane, imate ljevicu koja to relativizi­ra i minimizira. Da je netko iz SDP-a bio premijer, ja bih prvi osudio ovakav događaj, solidarizi­rao se i tražio od nadležnih tijela da se istraže pravi razlozi – poručio je Andrej Plenković.

Otkrio je da je osobno pogledao snimke tog napada u kojemu je teško ranjen policajac koji je čuvao zgradu Vlade.

– Jasno se vidi da to nije baš trebalo biti bilo gdje, kako govore predsjedni­k Republike i Peđa Grbin. Nego je s namjerom i predumišlj­ajem to trebalo biti baš na Trgu svetog Marka 2, gdje je zgrada Vlade. Dakle, počinitelj strašnog zločina nije otišao na Pantovčak, nije otišao u sjedište gospodina Grbina u Novu Gradišku. Otišao je baš pred zgradu Vlade. Vjerujem da će kriminalis­tičko istraživan­je koje traje utvrditi zašto je otišao baš tamo – dodao je Plenković.

Nakon premijerov­a prvog istupa o radikaliza­ciji društva u srijedu u Banskim dvorima, i potom oštre izjave u četvrtak u Bruxellesu, u kojoj je krajnje desne političare i medije prozvao za huškanje i govor mržnje usmjeren prema njemu osobno kao glavnoj meti, ne stišavaju se reakcije. Predsjedni­k Zoran Milanović u četvrtak je putem Facebooka poručio: “Bilo bi dobro da predsjedni­k Vlade, umjesto da iz Bruxellesa zapomaže i jadikuje, jasno kaže na koji sam to ja način ‘pustio sjeme mržnje i agresije još u kampanji 2016.’”. Milanović dodaje da je u toj kampanji Plenković “po ramenu tapšao i hrabrio ljude” koji su sadašnjeg predsjedni­ka nazivali izdajnikom.

“Borit ću se politički”

– Predsjedni­k jako dobro zna što i kako je govorio i djelovao. On je dovoljno pametan, a dovoljno perfidan, da jako dobro zna o čemu se radi – reagirao je na to jučer Plenković. Ustvrdio je da “postoji neka prešutna koalicija između Škore, Mosta i Milanovića, budući da su surađivali u drugom krugu predsjedni­čkih izbora”.

– Ako sam im ja problem, onda su i oni meni problem. Onda je i meni problem njihova nesnošljiv­ost, njihova netoleranc­ija, njihov govor mržnje, njihovo zagađivanj­e javnog prostora – rekao je Plenković, aludirajuć­i na tezu Domovinsko­g pokreta i Mosta iz predizborn­e kampanje za Hrvatski sabor, kad su govorili da oni mogu surađivati s HDZ-om, ali im je problem Plenković s kojim ne mogu.

– Kažem da ću se protiv njih boriti politički. Ne da bih ih ušutkavao, ne da bih im umanjivao prava, nego da hrvatskim građanima objasnim što se zbiva

– zaključio je premijer.

 ??  ?? PLENKOVIĆ: Iz snimke se jasno vidi da to nije baš trebalo biti bilo gdje, kako govore Milanović i Grbin
PLENKOVIĆ: Iz snimke se jasno vidi da to nije baš trebalo biti bilo gdje, kako govore Milanović i Grbin
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia