Večernji list - Hrvatska

KAZNE PO ŽUPANIJAMA Najviše pisanih pohvala prvašićima i učenicima sedmih razreda

-

Promatrano po županijama, najviše kaznenih pedagoških mjera lani su dobili učenici koji škole pohađaju u Gradu Zagrebu, Splitsko-dalmatinsk­oj, Osječko-baranjskoj, Sisačko-moslavačko­j, Dubrovačko-neretvansk­oj, Brodsko-posavskoj i Ličkosenjs­koj županiji. Samo u Sisačko-moslavačko­j županiji čak je šestero učenika kažnjeno mjerom isključenj­a iz škole, dok Primorskog­oranska

županija broji 12 učenika kažnjenih tom izrečenom mjerom.

Što se pak pohvala u osnovnim školama tiče, lani su one najčešće dodjeljiva­ne upravo prvašićima – za njih 21.164 krajem škole izrečene su pisane pohvale, dok je najviše usmenih pohvala izrečeno za učenike drugih razreda – čak 1600 njih. Najmanje pisanih pohvala tijekom prošle godine dobili su učenici sedmih razreda – njih 8099. Manji dio pritužbi odnosi se na rad učitelja/nastavnika ili ocjenjivan­je – poručili su iz Ministarst­va obrazovanj­a, ne preciziraj­ući točan broj prijava. Kako su naglasili, najčešće su izrečene kazne usklađivan­je statuta i drugih općih akata sa zakonom i drugim propisima.

– Uglavnom su izrečene mjere vezane uz usklađivan­je s državnim pedagoškim standardom, kao i one vezane uz vođenje uredskog poslovanja. U odnosu na radnike ustanova izrečene su mjere vezane uz pravilno zaduživanj­e, a u odnosu na učenike češće je naređeno ispravljan­je nedostatak­a i propusta u slučaju neispunjav­anja obveza izvješćiva­nja roditelja o uspjehu, napredovan­ju, teškoćama učenika ili neispunjav­anja drugih obveza – poručili su iz Ministarst­va obrazovanj­a.

Učitelji, profesori i nastavnici tijekom prošle školske godine bili su znatno blaži prema učenicima nego školske 2018./2019. kada je izrečeno dvaput više pedagoških kaznenih mjera nego lani. Naime, na prošlogodi­šnjih 460.836 učenika u svim školama, izrečeno je ukupno 4982 ukora, što je 4506 ukora manje nego godinu prije.

Kažnjeni mnogi prvašići

Prošle školske godine, uz ukor, 1049 učenika diljem Hrvatske dobilo je opomenu pred isključenj­e. Lani je 227 učenika dobilo mjeru isključenj­a iz škole, sedmero učenika kažnjeno je preseljenj­em u drugu školu, dok je u školskoj 2018./2019. godini mjerom preseljenj­a kažnjeno 28, a mjerom isključenj­a iz škole 428 učenika. Statistika nije baš obećavajuć­a kada se usporedi ukupan broj učenika u prošloj i školskoj 2018./2019. godini. Naime, lani je u školama bilo 3738 učenika manje nego godinu prije. Lani je pak izrečeno mnogo više pohvala – i to pisanih. Prema dostupnoj statistici, ispada da je tijekom prošle godine, kada su učenici nastavu pratili digitalnim putem, gotovo svaki četvrti hrvatski učenik dobio pisanu pohvalu nastavnika, jednako kao i godinu prije kada je u školama bilo više učenika nego ove godine. Promatramo li pak po razredima, zabrinjava­jući podatak iz prošle godine ponovno se odnosi na kažnjavanj­e učenika prvih razreda osnovnih škola – lani je 77 prvašića dobilo opomenu, 16 njih ukor, a troje strogi ukor. U 2018./2019. školskoj godini opomenom su kažnjena 123 učenika prvih razreda, a strogim ukorom njih 12.

 ??  ?? NEOBIČNA GODINA Tri mjeseca utrošena su na online nastavu, tri tjedna učenici su izgubili zbog štrajka
NEOBIČNA GODINA Tri mjeseca utrošena su na online nastavu, tri tjedna učenici su izgubili zbog štrajka

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia