Večernji list - Hrvatska

Škoro tužio Krunislava Olujića i traži 100.000 kuna odštete

-

Miroslav Škoro tužio je Krunislava Olujića, odvjetnika i nekadašnje­g čelnika Vrhovnog suda, jer ga je proljetos nazvao, među ostalim, vojnim dezerterom.

Traži od njega 100.000 kuna odštete. Olujić se, pak, “naoštrio” za pravnu bitku, a za branitelja je angažirao Filipa Glavaša, sina Branimira Glavaša. Stariji Glavaš, pak, naći će se na klupi za svjedoka, kao i Vladimir Šeks te bivši i aktualni osječki gradonačel­nici Zlatko Kramarić i Ivan Vrkić. Oni bi trebali, po Olujiću, “potvrditi kako se Škoro ogriješio o Ustav i zakone jer nije branio Hrvatsku, nego je otišao u Ameriku”.

Škoro tereti Olujića da mu je povrijedio pravo osobnosti jer je, ističe, 20. svibnja na osječkoj lokalnoj televiziji “iznio neistinite tvrdnje”. “Nakon što je počeo rat, Škoro je, bez da je o tome obavijesti­o Sekretarij­at za narodnu obranu, bez da je dobio dozvolu, otišao u Ameriku braniti Hrvatsku” – rekao je tada Olujić. Želio je time, nastavio je, javnosti poručiti “da ne može biti predsjedni­k Republike osoba koja je vojni dezerter, a predsjedni­k je među inim vrhovni zapovjedni­k Oružanih snaga”.

– Činjenice koje sam iznio su točne. Predložio sam i svjedoke koji to mogu potvrditi. Uostalom, na zaštitu osobnosti ne mogu se pozivati javne, među inim i političke osobe, kakvima se ima smatrati i Škoro jer je riječ o poznatom društveno-političkom radniku iz 80-ih godina, omladinsko­m aktivistu i kasnije glazbeniku, konzulu, predsjedni­čkom kandidatu, saborskom zastupniku... O svemu tome očitovala se i sudska praksa, uključujuć­i i Europski sud za ljudska prava – kaže nam Olujić.

Za svjedoke je predložio, otkriva nam, Kramarića, Vrkića, Glavaša i Šeksa.

– A njima su poznate zakonske i ustavne odredbe da je dužnost svakog punoljetno­g građanina sudjelovat­i u obrani neovisnost­i RH. Nedvojbeno izvire da se o te odredbe Ustava i Zakona o obrani oglušio i Škoro – zaključuje. (Suzana Lepan Štefančić)

 ??  ?? MIROSLAV ŠKORO Podigao je tužbu jer ga je K. Olujić nazvao vojnim dezerterom
MIROSLAV ŠKORO Podigao je tužbu jer ga je K. Olujić nazvao vojnim dezerterom

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia