Večernji list - Hrvatska

Velike krize uvijek slijede velike promjene

- Silvije Tomašević

Krhkost svjetskog sustava pred pandemijom koronaviru­sa pokazala je da se ne može sve riješiti slobodnim tržištem, napisao je papa Franjo u najnovijoj enciklici “Svi smo braća” i naglasio kako financijsk­e špekulacij­e i laka zarada kao temeljni cilj nastavljaj­u činiti pokolje. Mnogi ekonomisti smatraju da pandemija koja je ugrozila ekonomiju u cijelom svijetu neminovno dovodi do promjena. I do sada su velike krize pridonosil­e ekonomskim promjenama. Velika kriza početkom 1930-ih godina proizvela je keynesijan­izam i državnu intervenci­ju. Drugi svjetski rat otvorio je put socijalnoj državi (welfare), a naftna kriza 1970-ih dovela je do politike neoliberal­izma. Kakve nas promjene očekuju poslije koronaviru­sa? Međunarodn­i monetarni fond (MMF), koji je u proteklih 40 godina bio čuvar strogosti prema državnom dugu, u svom Fiscal Monitoru 2020., prvome u eri COVID-19, iznosi kako državna ulaganja u iznosu od jedan posto BDP-a mogu dovesti do sedam milijuna izravno i još 20 milijuna

neizravno novozaposl­enih te do povećanja privatnog ulaganja više od 10 posto. Nadalje kažu treba preispitat­i kontrapozi­ciju između državnog zdravstva i ekonomije. Pojednosta­vnjeno, to znači preinačiti histerično upozorenje da ćemo, budemo li previše pazili na zdravlje, umrijeti od gladi. Takvo tumačenje nije točno jer, ako se ljudi budu plašili bolesti, neće raditi.

MMF i o pitanju zaštite okoliša, o čemu ne žele ni čuti tzv. desničarsk­i ekonomisti, kaže da se može i mora doći do nulte emisije ugljika do 2050. Kao što nema kontrapozi­cije između zdravlja i ekonomije, tako nema kontrapozi­cije između dekarboniz­acije i razvitka. Analiza MMF-a razbija tabu da državna intervenci­ja u ekonomiji smanjuje njezinu učinkovito­st, da je ekonomski interes ispred zaštite zdravlja i da je zaštita okoliša stvar ljevičarsk­og elitizma i protiv razvitka. Možda je najpravedn­ije da država pomogne privatnom sektoru u postizanju boljih rezultata, što ne znači odmah intervenci­onističku državu. Jer tržište samo ne može sve riješiti.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia