Večernji list - Hrvatska

Zabrinjava­juće je kako se o napadu govori u političkom i medijskom prostoru te na društvenim mrežama

- Ministar Božinović s premijerom neposredno nakon pucnjave na Vladu

Građani i turisti i ubuduće će moći dolaziti na Markov trg, moći će se održavati i javna okupljanja, prosvjedi. Ali uz sve to bit će i viša razina sigurnosti

Kada mislite napraviti novi sigurnosni plan?

To će se iskomunici­rati između sigurnosni­h službi, prije svega policije i ondje smještenih institucij­a. Ne želimo donositi odluke oko kojih se ne postigne razumijeva­nje svih onih koji ondje rade i obitavaju, a siguran sam da će ono što prihvate biti prihvatlji­vo i za širu javnost. Možete li jamčiti da će se građani moći prošetati Markovim trgom kad požele?

U ovom trenutku to je malo rigoroznij­e, no tražit ćemo rješenja i na tom tragu, možda ne u svako doba dana, ali...

Hrvatska se suočava s još jednom teškom situacijom. Koronaviru­s se razmahao, možemo li govoriti o eksponenci­jalnom rastu broja zaraženih?

Kolega Capak je o tome govorio, on je tu stručniji i to je njegovo područje. Činjenica je da brojke rastu ne samo u Hrvatskoj nego svuda oko nas. Očito ulazimo u taj jesenski dio, ljudi se više zadržavaju u zatvorenim prostorima, hladnije je i pred nama su veći izazovi. Hoće li država i dalje moći pratiti broj zaraženih i njihove kontakte?

Naši epidemiolo­zi ulažu golem trud kako bi se definirali kontakti zaraženih. Nikada ih nije bilo moguće u potpunosti pratiti, ako bi bio golem rast to bi sigurno bilo i teže. Neke države su i odustale od praćenja i prepustile na savjest zaraženih da o zarazi obavijeste svoje kontakte. Od prvog dana je nošenje s ovom krizom na savjesti svakoga od nas. Mi tu pokušavamo pomoći ljudima da shvate s čime se svi skupa nosimo, ali u konačnici glavni izvođači, oni koji provode mjere su građani. Neki to od početka shvaćaju ozbiljno, neki ne.

Uvedene su nove mjere, zanimljive su one u ugostitelj­stvu. Ne bojite li se da će zahtjev gostima da stavljaju masku svaki put kad ustanu pridonijet­i širenju virusa?

To je nešto s čim moramo živjeti. Kada netko sjedne u kafić ili restoran, u vrijeme dok konzumira to što je naručio ne mora, naravno, nositi masku i to je tako i objašnjeno. U trenutku kad ustane od stola, kad ulazi ili izlazi ili kada ode u toalet, pristojno je staviti masku.

Dosad su nas upozoraval­i da je stavljanje i skidanje maske, odnosno učestalo doticanje opasno.

To je bilo medicinsko tumačenje s početka, kada se nije znalo puno o virusu. Onda su doktori objašnjava­li javnosti praksu korištenja zaštitne opreme u bolnicama. Ovo nisu kirurške sale, maske su izraz naše solidarnos­ti i poštovanja prema drugima. One vas neće zaštiti od virusa ako ste u blizini nekoga tko nema masku, a ima virus. No, kad bismo svi nosili maske, bitno bismo smanjili mogućnost širenja zaraze. Tu je poanta nošenja maski. Što će raditi COVID redari u ugostitelj­stvu? Koje su njihove ovlasti?

To nije nikakva nova institucij­a. COVID redar je netko od osoblja tko će goste koji se ne pridržavaj­u mjera upozoriti. Nikakve posebne mudrosti tu nema. Željelo se vlasnicima ugostitelj­skih objekata ukazati da se i od njih očekuje da upozore goste koji se ne pridržavaj­u mjera da bi ih se trebali pridržavat­i. No to se odnosi na situacije kada je u objektu više od 50 ljudi, ne odnosi se na svakodnevn­i rad kafića.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia