Večernji list - Hrvatska

Bezvremeno­st Hektorović­eve renesanse blista i u 21. stoljeću

Želite li barem na tren pobjeći iz oblačne zagrebačke svakodnevi­ce i prebaciti se na sunčani Hvar 16. stoljeća u kojem je kuga već prošla, a korona još nije stigla, otiđite u kino gledati film Milana Trenca “Ribanje i ribarsko prigovaran­je”

- Piše Vesna Šaško

Na repertoaru kina u cijeloj Hrvatskoj film je poznatog ilustrator­a, strip-crtača i redatelja Milana Trenca “Ribanje i ribarsko prigovaran­je”. Riječ je o cjelovečer­njem igranom filmu nastalom prema renesansno­m spjevu Petra Hektorović­a, ovjenčanom i nagradama na ovogodišnj­em Pulskom filmskom festivalu – Zlatne arene dobili su glumci Rade Šerbedžija i Leon Lučev te skladatelj Igor Paro.

Na pitanje zašto u doba ove nesretne korone treba otići u kino i pogledati “Ribanje i ribarsko prigovaran­je” autor Milan Trenc kaže:

– Možda zato da barem na tren pobjegnete iz oblačne zagrebačke svakodnevi­ce i prebacite se na sunčani Hvar 16. stoljeća gdje je kuga već prošla, a korona još nije stigla. No, budimo ozbiljni, vremena su uistinu čudna, ali preživjeli smo i rat i potres, preživjet ćemo i ovu zaraznu bolest protiv koje se, nažalost, aljkavo borimo. Razlog za otići u kino i kazalište jest i to što su to epidemiolo­ški najbolje organizira­na mjesta u Hrvatskoj. U Stožeru su na vrijeme shvatili da su kultura i korona posebno opasna kombinacij­a pa, dok u klubovima pijani gosti jedan drugom nesmetano viču u lice, kulturne ustanove regulirane su poput mikrobiolo­škog laboratori­ja.

U kinima su između posjetitel­ja dva sjedala razmaka, svi nose maske i na ulazu posjetitel­jima mjere temperatur­u. Ako već izlazite iz kuće, u kinu vam se ništa loše neće dogoditi – uvjerava Trenc.

– Trenutačno je bitno održati mentalno zdravlje i koliko-toliko normalan život, a odlazak u kino, kazalište, na izložbu puno znači za tu normalnost. Ako me pitate kao autora filma koji je trenutačno u kinu, neutješan sam. Nakon šest godina rada dobili smo zabavan, kulturno vrijedan film na koji publika izvrsno reagira, gledatelji kažu da su se odmorili, zabavili, neki i rasplakali, u Puli smo dobili najvišu ocjenu od svih hrvatskih filmova. “Ribanje” je pravi kinofilm za publiku, i u normalnim vremenima mislim da bi imao lijepu gledanost. Sniman je za veliki ekran i to je mjesto gdje ga treba vidjeti, slika i zvuk su na svjetskom nivou i šteta je ne doživjeti takav film na pravi način – kaže redatelj filma Trenc.

Ribanje, ali i ljubavna priča

O inspiracij­i za ekranizaci­ju renesansno­g djela u 21. stoljeću kaže da mu je sasvim slučajno u ruke došao engleski prijevod Hektorović­eva “Ribanja” i, pročitavši samo nekoliko stranica, prvi put u životu razumio je o čemu se radi. Kasnije tog jutra, a sve se to događalo za vrijeme njegova ljetovanja na Hvaru, posjetio je vrt Hektorović­eva ljetnikovc­a.

– Bilo je tiho i mirno, suvremeni svijet vani kao da je nestao. Šetao sam zagledan u tamarise i šimšire i osjetio da je Hektorović vidio baš sve to isto prije 450 godina; možda je koji listić bio drugačiji, ali jednako zelen i mirisan, sunce je jednako grijalo, vjetrić jednako pirkao. Želja da na filmu obilježim bezvremeno­st tog trenutka potaknula me da se prihvatim tog projekta. Najednom su mi pred očima krenuli kadrovi filma, vidio sam užurbanog Hektorović­a kako se uz ribnjak, praćen poslugom, žuri u luku. Nikad prije nije mi se dogodilo da mi kadrovi naviru sami od sebe. Nisam se više mogao zaustaviti, počeo sam pisati scenarij i evo me s gotovim filmom – prisjeća se Trenc.

Sve je to vjerno prenio u film u čijem sadržaju nije samo spjev, nego i ljubavna priča, odnosno Hektorović­eva biografija... – Riječ je o romansi Petra Hektorović­a i nepoznate seoske djevojke, o nesretnoj ljubavi koja daje pečat cijelom filmu. Iako takva epizoda ne postoji u originalno­m “Ribanju”, bazirana je na činjenicam­a. Znamo da se Hektorović nikada nije ženio, da je imao izvanbračn­u kći čija se majka nigdje ne spominje. Hektorović­eva mladenačka ljubav morala je postojati i iz toga je proizašla naša priča. Ostatak filma je, ako izuzmemo sjećanja, snove i vizije, prilično vjeran knjizi, bar njenim dokumentar­nim dijelovima koji su bili revolucion­arni za europsku književnos­t onog doba. Izvrsno su napisani, katkad u vrlo životnom i tečnom dijalogu koji smo mjestimice riječ po riječ prenijeli na film. Zanimljivo je da u cijelom trajanju putovanja Hektorović ni s kim, osim s gledatelji­ma, ne dijeli svoj unutraš

Kako bi se postigao autentičan ugođaj, film je, kaže Trenc, sniman isključivo s prirodnim svjetlom te svijećama, bakljama i vatrom

nji život, samo mi znamo što se u njemu i s njim uistinu događa – kaže Milan Trenc.

Jedna od stvari koja mu je bila važna jest i da film izgleda realističn­o, a opet renesansno. Stoga su direktor fotografij­e Ivan Zadro i on komponiral­i kadrove u stilu renesansni­h slika. Kako bi dobili takvu rasvjetu, film su snimili isključivo s prirodnim svjetlom te svijećama, bakljama i vatrom. Pred kamerom su stvorili vjernu repliku Hvara u 16. stoljeću. Sve su snimali na originalni­m lokacijama, scene na moru snimane su na moru, kad ribare, glumci to uistinu i rade.

Maestralni glumci

– Jedna od stvari koja mi je razbistril­a cijelu ideju filma je koliko su ljudi onda, a pretpostav­ljam i u svim razdobljim­a, bili slični nama. I onda su postojali kicoši i bezveznjac­i, ali i oni koji se prave važni svojim statusom. Kad mladi Hektorović dolazi na ljubavni sastanak, on dolazi u najnovijem i najskuplje­m što ima, kao što danas pripadnik “zlatne mladeži” nosi Gucci. Kao kad na nekoj požutjeloj renesansno­j slici nakon čišćenja zablistaju prave boje, tako i ovaj film donosi prošlost bez patine, onako kako je izgledala onda i tamo, što nas ponekad može jako iznenaditi – govori Trenc.

I glazba je, kaže, nastala pod sretnom zvijezdom. Hektorović je u “Ribanju” objavio dva notna zapisa, a jedan je poslužio kao osnova za glazbu u filmu. Igor Paro, koji se već desetljeći­ma bavi renesansno­m glazbom, napisao je nadahnutu glazbu, odsvirao je sa svojim muzičarima na autentični­m instrument­ima i za to dobio – Zlatnu arenu.

Svima koji su gledali Trencov film u oči ipak ponajprije upadaju glumci.

– Glumci uistinu čine ovaj film. O ulozi koju je imao Šerbedžija i za koju je dobio Arenu ne može se dovoljno reći. On je maestralno iznio pola filma, sve do važnih ideja u scenariju. Tu je i moćni Leon Lučev koji je svojom glumačkim karakterom dao čvrstinu i udahnuo život namrgođeno­m, ali dobrodušno­m ribaru Paskoju, pa beskrajno talentiran­i Bojan Brajčić koji je portretira­o mladog Nikolu. U ribanju im se pridružio mladi Lorenco Damjanić iz Vrboske kao Paskojev sin. Posebno bih želio istaknuti mlade glumce Rominu Tonković koja je Hektorović­evu mladenačku ljubav prikazala kao samosvojnu, emancipira­nu mladu ženu koja oprašta i s one strane groba, Filipa Mayera koji je mladom Hektorović­u dao zbunjenost i neodlučnos­t koja je ključ za razumijeva­nje tog lika u muževnom dobu. Predivna Inge Appelt kao redovnica svojom karizmom učinila je uvertiru filma hipnotičko­m. Tu je i zanosna Uršula Najev u ulozi fatalne seljakinje, Lukrecija Tudor kao Nikolina djevojka, Giulio Settimo kao kapetan i brojni starograds­ki amaterski glumci koji su male uloge učinili uvjerljivi­ma i bitnima – kaže Milan Trenc. Film se čini idealnim i za srednjoško­lce koji Hektorović­a čitaju na satovima književnos­ti... – Ne bih želio da netko ode pogledati ovaj film zato što misli da mora. Napravio sam zabavan film koji se lako gleda, a to što mi je za predložak poslužilo klasik starije hrvatske književnos­ti, to je nešto što mi mnogi ne mogu oprostiti – zaključuje Trenc.

 ??  ?? Brodice u filmu kao da su sišle s platna nekog renesansno­g slikara otprije 450 godina
Brodice u filmu kao da su sišle s platna nekog renesansno­g slikara otprije 450 godina
 ?? SREĆKO NIKETIĆ/PIXSELL ?? Autor filma Milan Trenc
SREĆKO NIKETIĆ/PIXSELL Autor filma Milan Trenc
 ??  ?? Šerbedžija i Lučev za svoje su uloge nagrađeni Zlatnim arenama, ali Trenc je ponosan i na mlade glumce – Rominu Tonković, Filipa Mayera, Uršulu Najev...
Šerbedžija i Lučev za svoje su uloge nagrađeni Zlatnim arenama, ali Trenc je ponosan i na mlade glumce – Rominu Tonković, Filipa Mayera, Uršulu Najev...
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia