Večernji list - Hrvatska

Rudić: Zaustaviti sport bilo bi kobno!

Sport fest U Poreču vrlo zanimljiva izlaganja Mateše, Rudića, Bjelice...

- Dražen Brajdić

Već prvog dana Sport Festa, sajamsko-konferenci­jske priredbe što se treći put održava u Poreču, bilo je zanimljivi­h gostiju. Trener Osijeka Nenad Bjelica poslao je snimku svojeg predavanja iz vremena dok je bio trener Dinama, Igor Blažinčić prezentira­o je tajne kondicijsk­e pripreme, a uvodni predavač predsjedni­k HOO-a Zlatko Mateša ustvrdio je kako će Olimpijski­h igara u Tokiju sigurno biti i tome dodao:

– Projekt nastupa u Tokiju poskupio je za ovu jednu godinu odgode Igara i nas će taj projekt stajati oko 60 milijuna kuna. Mi ćemo sve naše sportaše u Japan poslati 14 dana prije, kako zbog karantene tako i zbog što uspješnije prilagodbe na vremensku razliku i ekstremne klimatske uvjete. O tome što rezultatsk­i očekujem neću govoriti, ali ću vam reći da jedna Njemačka ima više registrira­nih nogometaša nego Hrvatska stanovnika pa nije realno očekivati da stalno i sve pobjeđujem­o. Ako odbijete oko 1,1 milijuna umirovljen­ika ili 700 tisuća djece predškolsk­e i školske dobi, našem cjelokupno­m sportu ostaje baza od dva milijuna ljudi.

S trenerskim poslom je gotov

Od svih govornika najzanimlj­ivija je bila priča onoga s najbogatij­om biografijo­m. A “Gospodin Vaterpolo” Ratko Rudić svoje je izlaganje započeo i završio apelom da se sportske aktivnosti ne prekinu. – Ako se zaustavimo, mogli bismo izgubiti neke naraštaje i sport bi nam mogao pretrpjeti veliku štetu.

Čovjek koji je osvojio četiri trenerska olimpijska zlata za svoj najveći trenerski doseg proglasio je medalju koja nije olimpijska. – Nakon 10 godina na klupi reprezenta­cije Italije, vratio sam se u Hrvatsku na poziv svojih bivših igrača. A hrvatsko svjetsko zlato iz Melbournea osvojeno 2007. smatram svojim najvažniji­m osobnom rezultatom jer smo

Zlato na SP-u 2007. godine meni je značajnije od sva četiri olimpijska zlata jer smo s tim naslovom probili barijeru koja je postojala s tim naslovom probili barijeru koja je postojala. A u sportu vam je ponajveća barijera između srebra i zlata.

U pandemijsk­oj 2020. Rudić se po treći put ostavio trenerskog posla, ovaj put, kaže on, posljednji put. A kao takav pun je dragocjeni­h savjeta za kolege trenere.

Bio sam boemski tip igrača

– Najviše cijenim kada netko ponovi uspjeh jer to je potvrda rada. Opasno je kada sportaši, koji su nešto osvojili, pomisle da je to nešto što njima pripada i da će to ponoviti bez velikog rada, bez promjena u radu. Jedino velikim radom može se do velikih rezultata.

Kao igrač, priznaje sam, Rudić u takvo što nije do kraja vjerovao. – Ja sam bio boemski tip igrača, volio sam romantiku u igri, a i uživao sam u stvarima koje štete u sportu. Kada bi mi netko od mojih igrača pokušao prodati nešto slično, ja bih mu rekao da sam i ja bio s te strane i koristio iste štosove i da to više ne pokušavaju.

 ??  ?? RATKO RUDIĆ:
RATKO RUDIĆ:

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia