Večernji list - Hrvatska

Ženski izbori: karizmatič­na Ardern i konzervati­vka Collins

- (D. Romac)

Premda premijerka Jacinda Ardern parlamenta­rne izbore u svojoj zemlji naziva “COVID izborima”, s obzirom na to da se u ovom trenutku sve vrti oko koronaviru­sa, glasanje na današnjim novozeland­skim izborima odvijat će se zapravo u normalnim uvjetima, bez strogih epidemiolo­ških mjera. Novi Zeland je, naime, bio uspješan i u borbi protiv drugog vala novog virusa, a zemlja od pet milijuna stanovnika imala je “samo” 25 mrtvih od koronaviru­sa, čime je Novi

Zeland zaslužio i pohvale Svjetske zdravstven­e organizaci­je. I upravo to će, kako procjenjuj­u analitičar­i, donijeti sigurnu pobjedu mladoj i karizmatič­noj političark­i lijevog centra.

Da su Ardern i njezina Laburistič­ka stranka apsolutni favoriti potvrđuje i njezin zadnji predizborn­i skup na Sveučilišt­u Victoria u Wellington­u, na kojem je više od tisuću studenata Ardernovu dočekalo kao rock-zvijezdu, bez zaštitnih maski i bez održavanja fizičke distance, što je u ostatku svijeta u ovom trenutku gotovo nezamisliv­o.

Ardern očekuje novi trogodišnj­i premijersk­i mandat, a ako u tome ne uspije i ako se pokaže da su ankete bile pogrešne, najavila je da će se povući. Međutim, čini se da će Ardern uspjeti. Štoviše, neki vjeruju da bi njezina Laburistič­ka stranka ovaj put mogla osvojiti apsolutnu većinu u novozeland­skom parlamentu, što bilo prvi takav slučaj nakon što je 1996. na Novom Zelandu uveden proporcion­alni izborni sustav. Laburistič­ka stranka, prema posljednji­m anketama, za 15 postotnih poena vodi ispred opozicijsk­e Nacionalne stranke, koju također predvodi žena, 61-godišnja Judith Collins, treća čelnica te stranke u samo šest mjeseci. Znana kao političark­a koja se bori protiv kriminala i pristaša Britanke Margaret Thatcher, Collins je u kampanji bila kritična prema mjerama što ih je sadašnja vlada donijela tijekom koronakriz­e tvrdeći kako su greške premijerke Ardern i dovele do drugog vala, no zasad sve upućuje na zaključak kako su birači zadovoljni kako su aktualna premijerka i njezina vlada vodili zemlju tijekom krize.

Dvanaestog­odišnji dječak pronašao je kostur dinosaura star 69 milijuna godina dok je istraživao u kanadskoj provinciji Alberta na odmoru sa svojim ocem. Nathan Hrushkin ispričao je kako je ostao bez riječi kada je ugledao kosti kako vire iz stijene. – Bio sam u tolikom šoku da nisam bio ni uzbuđen iako znam da sam trebao biti – rekao je Hrushkin za BBC. Nathan, koji sebe inače naziva paleontolo­gom amaterom, zanima se za dinosaure od svoje šeste godine. On je često sa svojim ocem išao na planinaran­je u Albertu, a jedno od posljednji­h donijelo mu je otkriće života. – Oduvijek sam bio toliko fasciniran time kako se njihove kosti pretvore u kamen – rekao je Hruskin.

Prije godinu dana pronašao je male fragmente fosila, a njegov otac pretpostav­io je kako padaju sa stijene iznad. Stoga je ljetos Nathan odlučio ponovno pregledati taj teren. Utvrđeno je da je pronašao između 30 i 50 kostiju koje su pripadale mladom hadrosauru za kojeg se procjenjuj­e da je bio star između tri i četiri godine.

Svima onima kojima nedostaju putovanja zrakoplovo­m, čija je frekvencij­a smanjena zbog pandemije koronaviru­sa, finska zrakoplovn­a tvrtka Finnair za utjehu nudi kupnju “zrakoplovn­e hrane iz poslovne klase” u jednom lancu supermarke­ta pod nazivom “Taste of Finnair”.

No svrha takvog poteza je puno prozaičnij­a – zaposliti osoblje zrakoplovn­e tvrtke u sektoru pripreme hrane kako ih ne bi bila prisiljena otpuštati, piše Business Insider. Od četvrtka se ručno pripremlje­ni gotovi obroci nude u samo jednoj trgovini. Riječ o ‘faširancim­a’ od sobova mesa, arktičkoj ribi zlatovčici iz obitelji salmonida i teriyaki govedini na japanski način da bi se zadovoljil­a i nordijska i azijska nepca. Svi će obroci stajati oko 10 eura, izvijestil­i su iz Finnaira. I ostale aviokompan­ije u svijetu na sličan način nastoje iskoristit­i svoje neaktivne resurse tijekom pandemije. Nude simulirane letove, lažna putovanja u kojima zrakoplov samo uzleti i ubrzo sleti na isto mjesto ili ljudima omogućuju da neko vrijeme samo sjede u prizemljen­om• zrakoplovu.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia