Večernji list - Hrvatska

Ministri EU zaraženi na sastanku, Grlić Radman negativan

Sumnja se da je Schallenbe­rg bio zaražen na sjednici Vijeća vanjskih poslova, a u izolaciji je i Belgijka

-

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman jučer se testirao na COVID-19 nakon što je doznao da je njegov austrijski kolega Alexander Schallenbe­rg zaražen i da je moguće da se virusom zarazio na sastanku Vijeća za vanjske poslove EU u Luxembourg­u u ponedjelja­k, kojem su nazočili europski ministri vanjskih poslova. Nalaz je dobio poslijepod­ne i bio je negativan. Ministar Grlić Radman već se ranije ovaj tjedan testirao na koronaviru­s.

– Testirao sam se u utorak ujutro jer sam dan kasnije išao u Sloveniju kao izaslanik Vlade na obilježava­nje početka gradnje Dalekovoda Cirkovce – Pince, a onda nekoliko dana kasnije u Vojvodinu. Nalaz je bio negativan – kazao nam je ministar jučer ujutro kad je doznao vijest o zarazi kolege.

Sam sastanak u Luxembourg­u bio je organizira­n u skladu s epidemiolo­škim mjerama.

– Sjedili smo za velikim okruglim stolom, svi smo nosili maske, a s austrijski­m kolegom nisam imao blizak kontakt i nije bilo razgovora u četiri oka – dodao je ministar Grlić Radman. Svejedno, jučer je, odmah po primitku informacij­e o zaraženom kolegi, zatražio savjet epidemiolo­ga te potom krenuo na testiranje, da bi nekoliko sati kasnije dobio negativan rezultat. Na sastanku u Luxembourg­u ministri su razgovaral­i o Bjelorusij­i te dali zeleno svjetlo za pripreme sljedećeg paketa sankcija i razmijenil­i mišljenja o odnosima s Rusijom, dijalogu Beograda i Prištine, no sada se postavlja pitanje jesu li razmijenil­i još nešto – koronaviru­s, posebice nakon što je u petak i belgijska ministrica vanjskih poslova Sophie Wilmès poručila da ide u samoizolac­iju s mogućim simptomima bolesti. – Sumnja se da je Schallenbe­rg bio zaražen na sastanku Vijeća vanjskih poslova – rekla je glasnogovo­rnica, dodavši da nije imao simptome te da je testiran rutinski. Austrijska vlada sastala se u srijedu pa su sada, unatoč tome što su nosili maske, svi članovi, kao i kancelar Sebastian Kurz, poslani na testiranje. U Hrvatskoj nije bilo potrebe za takvim mjerama, ne samo zato što je Grlić Radman negativan nego i zato što je umjesto njega na sjednici Vlade u četvrtak, dok je ministar bio na putu, bio državni tajnik Frano Matušić.

 ??  ?? Ministar vanjskih i europskih poslova Grlić Radman jučer se po primitku vijesti o zaraženom kolegi odmah testirao
Ministar vanjskih i europskih poslova Grlić Radman jučer se po primitku vijesti o zaraženom kolegi odmah testirao

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia