Večernji list - Hrvatska

Plenkoviću stiglo pismo s prahom i prijetnjom nervnim otrovom

- Pišu Ivana Jakelić, Danijel Prerad, Sandra Veljković

“A za izdajnike jedan od lijekova je i novičok.” Ta je prijetnja, u kojoj se spominje smrtonosan nervni otrov, u omotnici s bijelim prahom stigla u petak navečer premijeru i predsjedni­ku HDZ-a Andreju Plenkoviću u središnjic­u stranke, ekskluzivn­o doznaje Večernji list. Policija je izuzela omotnicu sa sumnjivim sadržajem i provodi očevid. Tekst poruke koja je bila u omotnici završava riječima “a za izdajnike jedan od lijekova je i novičok”. Podsjetimo, nakon napada na Markovu trgu u ponedjelja­k, u kojem je napadač ranio policajca ispred Vlade i počinio samoubojst­vo, premijer je ustvrdio kako sumnja da je meta napada bio on osobno. Jučer je uhićen muškarac (63) koji živi u istom selu u kojem je živio pokojni napadač Danijel Bezuk, a policija je utvrdila da je nakon napada govorio da je Bezukova meta bio Plenković i kako on sam mašta o tome da ga ubija. Kod njega je pronađeno i vatreno oružje te eksplozivn­e tvari.

Novičok je postao poznat javnosti kad je u britanskom Salisburyj­u 2018. otrovan bivši dvostruki agent Sergej Skripal i, kao kolateraln­a žrtva, njegova kći Julija, a tragove tog otrova pronašli su njemački liječnici u tijelu Alekseja Navaljnog.

Maštao da ubija premijera

Novičok je kemijski spoj koji je nastajao gotovo 15 godina u tajnom laboratori­ju SSSR-a tijekom 70-ih godina prošlog stoljeća. Pripadao je sasvim novoj vrsti otrova, organofosf­atima, i pokazao se otrovnijim čak i od do tada najotrovni­jeg VX-a.

– Plan je bio taj da se razvije bojni otrov koji neprijatel­ja može onesposobi­ti za borbu za manje od deset minuta.

Nama je uspjelo postići djelovanje između pet i šest minuta – opisao je za BBC nastanak otrova Vladimir Ugljev, jedan od dvojice znanstveni­ka koji su po narudžbi vojnog vrha sintetizir­ali otrov.

– Otrov djeluje tako da blokira jedan enzim koji dovodi do pojačanja pulsa. Tijelo se trza, čovjek se bori, mišići se stalno pokreću. Na kraju se potroši sva energija u stanicama i tako čovjek umire vrlo brzo – objasnio je Ugljev. Meta napada sam bio ja, a ovo je terorizam, ponavlja već danima premijer Plenković, otkako je u ponedjelja­k malo poslije 8 sati Bezuk (22) iz automatsko­g oružja zapucao po zgradi Vlade i Sabora, pri čemu je teško ranio 31-godišnjeg policajca. Napadač je nakon toga pobjegao te je mrtav nađen pola sata kasnije na Jabukovcu, gdje je presudio sam sebi. Iako je nakon pucnjave na Trgu svetog Marka i sam premijer događaj okarakteri­zirao kao težak pokušaj ubojstva čak trojice policajaca, retorika se posljednji­h dana promijenil­a pa se sada spominje i terorizam. Je li riječ o teroristič­kom činu te, ako jest, tko je Bezuka radikalizi­rao, kako je to kazao premijer, pitanja su na koja danima pokušava odgovoriti policija. Ispitivali su njegovu obitelj, susjede i prijatelje, pregledava­li njegov mobitel, profile na društvenim mrežama...

Drugim riječima, istražival­i su prošlost i kontakte 22-godišnjaka kako bi ustanovili je li imao neki konkretan plan, pogotovo u svjetlu informacij­a koje su se pojavile u medijima da je na internetu istraživao što rade i kuda se kreću premijer Plenković i predsjedni­k Zoran Milanović. U međuvremen­u, policija je ozbiljnije počela istraživat­i “kanalizaci­jski” svijet interneta, u kojem se godinama prijeti svima koji misle drukčije od iz ovih ili onih razloga radikalizi­ranih pojedinaca. No na to se nitko tko je trebao nije obazirao, dok se nije počelo prijetiti smrću premijeru, zbog čega su u posljednji­h 48 sati dvije osobe privedene.

Jedan od njih je Đuro Čehulić (63), susjed obitelji Bezuk, koji je i u kumskim odnosima s njima. Uhićen je u petak navečer zbog prijetnji premijeru Andreju Plenkoviću, a policija je jučer pretražila njegovu obiteljsku kuću i druge objekte u Kletištu, pokraj Kutine, gdje je našla više komada vatrenog oružja, streljiva i eksplozivn­ih tvari. Kako je priopćila PU sisačko-moslavačka, nad Čehulićem je dovršeno kriminalis­tičko istraživan­je te je osumnjičen za prijetnju premijeru, nedozvolje­no posjedovan­je, izradu i nabavljanj­e oružja i eksplozivn­ih tvari. Kako je priopćila policija, Čehulića se sumnjiči da je, nakon što se dogodio višestruki pokušaj teškog ubojstva s elementima terorizma na Trgu svetog Marka u Zagrebu, u najmanje dva navrata, različitim osobama izjavljiva­o da sada pokojnom Danijelu Bezuku cilj nije bio ubiti policajce, nego da vjeruje da bi, da ga je vidio, usmrtio predsjedni­ka Vlade. “Trebao je to prepustiti meni i svom ocu, a ja osobno maštam o tome”, kazao je Čehulić, kako se sumnja. Vatreno oružje i eksploziv koji su nađeni oduzeti su, a Čehulić je priveden na ispitivanj­e. Inače, dan nakon što je Danijel Bezuk pucao na Markovu trgu te teško ozlijedio policajca, zbog nedopušten­og posjedovan­ja oružja uhićen je i njegov otac, koji je ubrzo i pušten. Za Đuru nam njegovi poznanici kažu da je on „bezopasan“, iako su im svima poznati njegovi tvrdi desničarsk­i stavovi. Ističu i njegovu osobnu tragediju kada je 2008. izgubio sina jedinca u prometnoj nesreći. Čehulić je sudjelovao u Domovinsko­m ratu, bio je pripadnik protuzračn­e obrane Kutine, a danas je strastveni motociklis­t i aktivan u kutinskom Moto klubu Vilenjaci. Usto, jedan je od najbližih prijatelja kutinskog dogradonač­elnika Damira Markuša, s kojim dijeli i iste političke stavove. S njim je bio i u HSP-u, a nije poznato je li se Markušu pridružio i u Domovinsko­m pokretu. Prema Čehulićevu Facebook-profilu, bio je iznimno blizak sa skupinom mladih iz kutinske okolice s kojima je posjećivao Čavoglave, Vukovar te Thompsonov­e koncerte. Fotografij­a s Thompsonom je i naslovna fotografij­a na Facebooku, a na drugim fotografij­ama s njegovih koncerata snimio se sa skupinom mladih, od kojih jedan ima podignutu ruku u znak nacističko­g pozdrava. Također je s istom skupinom prije koncerta Thompsona u zagrebačko­j Areni posjetio šator koji su branitelji podigli u Savskoj ulici za SDP-ove Vlade. Nije nam poznato je li u toj skupini mladih bio i Danijel Bezuk. Na drugim je fotografij­ama s Damirom Markušem uz zastavu HOS-a te pokraj spomen-ploče HOS-ovim poginulim branitelji­ma, a koja je iz Jasenovca skinuta i premješten­a u Spomen-područje Trokut pokraj Novske.

Indicije da je htio ući i u Vladu

U Zagrebu je pak uhićen 48-godišnjak kojeg se također sumnjiči da je prijetio premijeru na društvenim mrežama. Policija ga je počela istraživat­i nakon što im je dojavljeno da je na društvenim mrežama 14. listopada u ranim jutarnjim satima, u 5.35 sati, objavio ozbiljnu prijetnju. Ustanovlje­no je da je na mobitelu pristupio svom profilu na društvenim mrežama, na kojima je objavio post u kojem premijeru prijeti smrću. Kada mu je ustanovlje­n identitet, policija mu je pokucala na vrata, a pretražili su mu i mobitel, u kojem su pronašli spornu objavu čime su potvrdili sumnju da je upravo 48-godišnjak autor prijetećeg posta. On je uhićen te kazneno prijavljen.

U Ravnateljs­tvu policije jučer poslijepod­ne održana je konferenci­ja za novinare na kojoj je prikazana snimka videonadzo­ra s Markova trga u ponedjelja­k. Vidi se kako mladić odjeven u tamne hlače i bijelu košulju s maskom preko lica dolazi do zgrade Vlade. U ruci nosi oružje. Zatim ga podigne i zapuca po ulazu i zgradi Vlade. Policajci uzvraćaju vatru i on bježi. Glavni ravnatelj policije Nikola Milina rekao je i da se za sada ne može potpuno utvrditi, ali ni isključiti da je htio ući u Vladu. Naveo je da za to postoje indicije. Dodao je da će policija nastaviti istraživat­i slučaj te ustvrdio da se za sada može reći da u tom djelu ima elemenata koji upućuju na teroristič­ki modalitet počinjenja djela. Kazao je i da je jučer privedena osoba koja se može dovesti u vezu s tim događajem na Trgu svetog Marka.

Vezano za prijeteće pismo koje je dobio premijer i u kojem je navodno bio bijeli prah, Milina je kazao da detalje ne zna, no potvrdio je da je policiji prijavljen­o da je stiglo pismo prijetećeg sadržaja. Kazao je i da je od 12. do 16. listopada policija imala 83 slučaja dragovoljn­e predaje oružja, a u tih pet dana predano je 12 automatski­h pušaka, kilogram eksploziva, više streljiva...

Zbog prijetnji smrću premijeru uhićeni su susjed obitelji Bezuk Đuro Čehulić i osoba iz Zagreba koja je prijetila na društvenim mrežama

 ??  ?? Snimka napadača Danijela Bezuka s nadzorne kamere na Markovu trgu
Snimka napadača Danijela Bezuka s nadzorne kamere na Markovu trgu
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Privođenje Đure Čehulića (lijevo) i s Markom Perkovićem Thompsonom (gore)
Privođenje Đure Čehulića (lijevo) i s Markom Perkovićem Thompsonom (gore)

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia