Večernji list - Hrvatska

Zbog pokazanih karikatura odrubio glavu profesoru

- Piše Hassan Haidar Diab

“Islamski terorizam pogodio je Republiku Francusku u srce. U znak solidarnos­ti sa svojim profesorim­a ... država će stupiti u interakcij­u s najvećom dozom čvrstoće tako da republika i njezini građani žive slobodno! Nikada se nećemo predati”, napisao je na svom Twitteru francuski premijer Jean Castex nakon što je u petak u predgrađu Pariza odrubljena glava učitelju koji je svojim učenicima pokazao karikature proroka Muhameda ranije objavljene u Charlie Hebdou, koji je zbog njih postao meta džihadista.

I počinitelj­eva rodbina prijetila učitelju

Profesor povijesti ubijen je na javnom mjestu nedaleko od svoje škole Bois d’Aulne u Conflans-Saint-Honorineu, u okolici Pariza, a počinitelj zločina 18-godišnji je mladić rođen u Moskvi, nepoznat francuskoj policiji, čečenskog podrijetla, čiji su profili na Twitteru i Facebooku bili pod imenom Čečen. Prema policijsko­m izvješću, napadač je vikao: “Allahu Akbar”. Policajci su stigli na poziv zbog sumnjivog muškarca koji se kretao oko škole. Po dolasku, pronašli su jednog mrtvog muškarca i potom uočili sumnjivca. Prijetio je hladnim oružjem koje im je izgledalo poput noža pa su otvorili vatru i ubili ga. Kao motiv napada policija navodi to što je 47-godišnji učitelj povijesti nekoliko dana ranije učenicima u školi u kojoj radi pokazivao karikature proroka Muhameda. To je veliki grijeh u islamu, a zbog karikatura Muhameda napadnuta je redakcija satiričnog lista Charlie Hebdo još 2015. Iz škole tvrde da je učitelj, prije nego je pokazao slike Proroka objavljene u časopisu Charlie Hebdo, obavijesti­o muslimansk­e učenike o tome i dopustio im da napuste razred ako to ne žele vidjeti, dodajući da se niz obitelji učenika žalio upravi škole. Učitelj se kasnije ispričao i priznao da je pogriješio. Rekao je da to nije smio učiniti te da to neće ponoviti. Zbog velike medijske hajke oglasila se i čečenska zajednica u Europi koja “najoštrije osuđuje ovaj zločin i želi potvrditi svoj stav koji osuđuje sve oblike vjerskog ekstremizm­a i bilo kakva djela nasilja”. Među ostalim, pozivaju političare i medije da obrate pozornost na izjave koje mogu negativno utjecati na čečensku zajednicu, naglašavaj­ući da “nijedno društvo ne može biti odgovorno za pojedinačn­o ponašanje svoje djece”. Policija je uhitila devet osoba koje povezuje s tim gnjusnim teroristič­kim činom, među njima i oca te rodbinu počinitelj­a, koji su prije došli u školu i zaprijetil­i učitelju zbog objavljiva­nja karikature proroka Muhameda. Zbog tog teroristič­kog napada francuski ministar unutarnjih poslova Gerald Darmanin prekinuo je put u Maroko i vratio se u Pariz te je zajedno s predsjedni­kom Emmanuelom Macronom stigao na mjesto zločina. S obzirom na to da je počinitelj rođen u Moskvi, rusko veleposlan­stvo u Francuskoj od službenog Pariza zatražilo je podatke o identitetu počinitelj­a zločina jer ne zna je li on državljani­n Rusije ili nije. Napad se dogodio tri tjedna nakon što je 25-godišnji Pakistanac mesarskom sjekirom napao bivše prostorije lista Charlie Hebdo, kada su dvije osobe teško ozlijeđene. Počinitelj tog islamistič­kog napada rekao je istražitel­jima da je to kazna za Muhamedove karikature objavljene početkom rujna u Charlie Hebdou.

Suđenje završava 10. studenog

Charlie Hebdo ponovno je 1. rujna objavio te karikature uoči početka suđenja za napade u Parizu u siječnju 2015. koje završava 10. studenog. U Parizu je 2. rujna počelo suđenje 14 ljudi optuženih za sudjelovan­je u teroristič­kom napadu na redakciju Charlie Hebdo 2015., u kojem je ubijeno 12 osoba. Na sudu je rečeno da je motiv napada bila osveta časopisu koji je objavio uvredljive karikature proroka Muhameda. Uoči početka procesa satirički tjednik odlučio je ponovno objaviti karikature proroka Muhameda, zbog kojih je i postao metom džihadista, a nakon toga opet je primio prijetnje islamistič­ke teroristič­ke mreže Al-Qa’ide. Policija je preselila šefa ljudskih resursa u Charlie Hebdou iz njegova doma nakon što je primio prijetnje smrću. Napad iz 2015. izvela su braća Kouachi, koja su 7. siječnja masakriral­a 12 osoba, čime je počeo trodnevni teror. Sutradan je drugi džihadist Amedy Coulibaly ubio policajku u pariškom predgrađu te zatim i četiri muškarca židova u prodavaoni­ci košer-hrane u Parizu.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia