Večernji list - Hrvatska

Državni rashodi 10 milijardi kn veći

Prijedlog proračuna za 2021. još se čeka, ali rashodi bi trebali narasti na najmanje 157 milijardi kuna

- (Ljubica Gatarić)

Vlada bi do kraja ovog mjeseca trebala imati na stolu prijedlog proračuna za 2021. godinu, zajedno s prijedlogo­m rebalansa za ovu. Prema smjernicam­a, državni bi rashodi trebali narasti na najmanje 157 milijardi kuna, deset milijardi kuna više u odnosu na ovu koronom teško uzdrmanu godinu. Glavnina rasta vezana je uz očekivani priljev i odljev novca s Europskom unijom, dok bi rashodi koji se financiraj­u iz domaćih izvora porasli oko tri posto, na 118 milijardi kuna. Za mirovine i socijalne naknade proračun će iduće godine izdvojiti oko 1,5 milijardi kuna više nego ove godine.

Uz redovito usklađivan­je mirovina i priljev novih umirovljen­ika, obveze za starije podebljat će i nova prava, poput nacionalne mirovine za starije koji nisu radili te naknade civilnim stradalnic­ima Domovinsko­g rata. Zakon koji regulira uvođenje nacionalne mirovine donesen je ovo ljeto i mogao bi državu stajati 130 milijuna kuna, dok se o zakonu koji će objediniti sva prava ratnih civilnih stradalnik­a tek treba raspravlja­ti u Saboru. Predlagač zakona, Ministarst­vo branitelja, predviđa da će prava civilnih stradalnik­a iduće godine doseći 30-ak milijuna godišnje, a godinu dana kasnije 40 milijuna kuna.

Kako je riječ o zakonu koji će, uz nova, na jednom mjestu skupiti i postojeća prava razbacana u više različitih propisa i institucij­a, nije preciziran­o za koliko će novi zakon povećati postojeće financijsk­e obveze države prema civilnim žrtvama rata. Stvarni trošak mogli bi otkriti naknadno, kad se ustanove baze i odluči tko ima kakvo pravo na osnovi stradanja. Inače, proračun Ministarst­va branitelja, težak oko jedne milijarde kuna, trebao bi iduće godine porasti nešto manje od četiri posto, za oko 38 milijuna kuna u odnosu na ovu godinu, ali i samo pet milijuna kuna u odnosu na pretkorons­ku 2019. godinu.

 ??  ?? Sabor treba raspravlja­ti i o zakonu koji će objediniti prava ratnih civilnih stradalnik­a
Sabor treba raspravlja­ti i o zakonu koji će objediniti prava ratnih civilnih stradalnik­a

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia