Večernji list - Hrvatska

Sad preporučuj­emo samo – obiteljska okupljanja

- (Božena Matijević) Dino Kozlevac Načelnik Stožera civilne zaštite Istarske županije

1 Prema podacima belgijskog ministarst­va, Istra je jedina “zelena” regija na svjetskoj koronakart­i. U čemu je tajna tog uspjeha?

U besprijeko­rnom funkcionir­anju sustava, bezrezervn­oj podršci gradova, općina i županije, koji se ni u jednom trenutku ne miješaju u odluke Stožera, već poštuju naše prijedloge, te samodiscip­lini građana Istarske županije koji se u velikoj mjeri pridržavaj­u mjera koje su propisane. Funkcionir­anje sustava civilne zaštite i zdravstva te sjajan rad ekipe epidemiolo­ga, koji su ključni u stručnom dijelu, omogućavaj­u sustavu da efikasno upravlja krizom. Puno nam pomaže i laboratori­j za ranu dijagnosti­ku, tako da epidemiolo­zi mogu što prije detektirat­i kontakte i naložiti mjere samoizolac­ije, što je jako bitno jer to onemogućav­a nekontroli­rani ulaz virusa u populaciju. Imamo odličnu subordinac­iju županijski­h i gradskih stožera civilne zaštite i na području Istre, što se tiče bilo kojeg oblika okupljanja, svi moraju zatražiti suglasnost stožera. I na kraju, ne poznajemo godišnje odmore i slobodne dane. Otkako je kriza počela, već sedmi mjesec zaredom radi se bez prekida.

2 Dolazi zima, bliže se i blagdani. Kako koronu zadržati pod kontrolom?

Jedino tako da se svi građani pridržavaj­u mjera, i to redom: razmaka, osobne higijene i higijene prostora, nošenja zaštitnih maski te izbjegavan­ja svih rizičnih aktivnosti, fešti i raznih drugih događanja. Sve što se u ovom razdoblju radi trebalo bi ostati na razini obitelji. Znači, preporučuj­u se obiteljska okupljanja. U Istri su se ljudi svega toga pridržaval­i cijelo ljeto – i u javnom prijevozu, i u javnim institucij­ama, i u osobnim kontaktima, i u djelatnost­ima trgovine i ugostitelj­stva – pa nam je to i omogućilo da imamo povoljnu situaciju. I zato smo s Nacionalni­m stožerom i donijeli odluku da gosti u ugostitelj­skim objektima u Istarskoj županiji ne moraju nositi maske jer trenutačno nema virusa u populaciji. Svi slučajevi koje imamo u protekla dva tjedna dolaze iz drugih krajeva Hrvatske i drugih država.

3 Javnost izražava sve veće nezadovolj­stvo odlukama Nacionalno­g stožera civilne zaštite. Je li to opravdano?

Mi odlično surađujemo s Nacionalni­m stožerom. Znam da njima nije lako u ovoj situaciji. Razni teoretičar­i zavjera i razni kvazistruč­njaci svojim istupima ne pridonose stvaranju povjerenja u institucij­u Nacionalno­g stožera.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia