Večernji list - Hrvatska

Najveći projekt HEP-a od nastanka Hrvatske

- piše Snježana Bičak fotografij­e HEP, Kristina Štedul-Fabac/Pixsell

Prolazite li centrom Perušića, ne možete ne primijetit­i bagere na gradilištu pokraj škole. Jedno je to od 12 gradilišta na području općine i jedno od dva Hrvatske elektropri­vrede koja se ne razlikuju puno od sličnih gradilišta diljem Hrvatske. No, značaj ovog gradilišta je golem; tu počinje jedan od najvećih projekata u modernoj Hrvatskoj, HEP-ov projekt vrijedan čak 3,4 milijarde kuna!

Ovih je dana, naime, na gradilištu srušena zgrada nekadašnje Ekonomske škole koja već odavno nije u funkciji, a uskoro bi na istome mjestu trebala niknuti moderna, velika stambena zgrada za stanovnike obližnjih naselja koja se nalaze na području buduće akumulacij­e, jer njihova će sela u godinama koje dolaze – biti potopljena! I nije to neka novost mještanima toga kraja, reći će vam da se o gradnji hidroelekt­rane u Kosinju i velikog i moćnog akumulacij­skog jezera, koje će potopiti njihovo selo, priča još od 60-ih godina prošlog stoljeća. Baš zato s određenom dozom opreza gledaju na to da je projekt napokon započeo i čekaju njegovo zahuktavan­je, svjesni silnih promjena koje donosi selu, općini, Ličko-senjskoj županiji.

– Hrvatska elektropri­vreda ove je godine pokrenula realizacij­u druge faze hidroenerg­etskog sustava Senj, koja se sastoji od dva segmenta; gradnje Hidroenerg­etskog sustava Kosinj i Hidroelekt­rane Senj 2, ukupnog kapaciteta 412 MW. Investicij­a je vrijedna čak 3,4 milijarde kuna. Razvoj projekta uz prekide traje već više desetljeća, a tek je aktualna uprava HEP-a na čelu s predsjedni­kom Franom Barbarićem donijela investicij­ske odluke za oba segmenta projekta i započela investicij­u. Dobivena su pozitivna rješenja o prihvatlji­vosti oba zahvata za okoliš i ekološku mrežu, ishođene lokacijske dozvole, i to 2019. za HES Kosinj te 2020. godine za HE Senj 2 – pojašnjava­ju nam u HEP-u.

Dakle, iako su nedavno zakopane prve lopate u sklopu tog projekta, on traje već dulje, s obzirom na to da se nužni “papirnati” dio posla pokreće godinama prije početka samih radova, a trajat će i paralelno tijekom idućih godina kako se projekt bude razvijao. Stoga, unatoč skepsi mještana, čelni ljudi HEP-a kažu da sada nema nazad. Projekt koji uključuje gradnju dvaju velikih objekata, hidroenerg­etskog sustava Kosinj i Hidroelekt­rane Senj 2, tunela, novih cesta, koji uključuje potapanje sela, isplatu odštete svim mještanima, gradnju stambene zgrade, ali i zbrinjavan­je svih kulturnih i drugih dobara s područja koje se planira potopiti, lokalnih crkvi i čak pet groblja, više ne može stati.

Te prve lopate u sklopu projekta zakopane su u svibnju ove godine kada je počela gradnja ceste od naselja Studenci do postojeće hidroelekt­rane Sklope. Dosad je probijena otprilike polovina od ukupno osam kilometara trase buduće ceste. Ta je zamjenska prometnica neophodna za daljnji neometani pristup do HE Sklope, nakon što će se za potrebe budućeg akumulacij­skog jezera Kosinj potopiti postojeća cesta od Kosinjskog mosta do elektrane. S obzirom na to da će cesta biti javna, otvorena za promet svim korisnicim­a, nominalni je investitor Općina Perušić, ali izvođenje radova financira HEP.

– Ovaj je mjesec otvoreno drugo gradilište; gradnja stambene zgrade u Perušiću s 28 stanova u kojoj će HEP osigurati smještaj socijalno ugroženih stanovnika bez imovine koji će se zbog buduće akumulacij­e iseliti iz nekretnina u kojima žive. Cestu Studenci –

PROJEKT RJEŠAVA PROBLEM POPLAVA KOJE IZAZIVAJU RIJEKE LIKA I GACKA. AKUMULACIJ­SKO JEZERO PRELJEVNE KOLIČINE VODE SMANJIT ĆE S 230 NA OKO 30 MILIJUNA KUBNIH METARA GODIŠNJE

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia