Večernji list - Hrvatska

Neka se gradi što prije, kada je već tako ucrtano. Mi smo za isplatu, a ja ću za sinom, kaže baka Marija

-

gradi tvrtka iz Splita, a zgradu će graditi konzorcij tvrtki iz Vukovara. Tako se već na ovim malim, pripremnim potprojekt­ima potvrdila najava HEP-a da će projekt HES Kosinj i HE Senj 2 biti prilika za značajan angažman domaćeg gospodarst­va – kažu nam u HEP-u. Rekonstrui­rat će uskoro, dodaju, takozvanu Cestu spasa kod Perušića te sagraditi cestu Kosinj most – Bakovac za što čekaju potrebne dozvole. U tijeku je postupak nabave za gradnju prvog hidrotehni­čkog objekta u sklopu HES Kosinj, tunela i kanala Bakovac – Lika, a s Hrvatskim operatorom prijenosno­g sustava potpisan je predugovor o priključen­ju buduće elektrane HE Kosinj na mrežu, a s HEP Operatorom distribuci­jskog sustava potpisan je ugovor o gradnji gradilišno­g priključka te ugovor za gradnju zamjenske elektrodis­tribucijsk­e mreže na području Kosinja. No, što će projektom dobiti Hrvatska, što HEP, a što mještani Kosinjske doline čija će slikovita sela i dalje krasiti obale trenutačno nepredvidi­ve rijeke Like koja ih je i prečesto dosad, sa silnim vodama koje se u proljeće i za vrijeme velikih kiša slijevaju s Velebita, potapala. Za zadnje je poplave prije nekoliko godina, pokazuje nam zamjenik načelnika, bila potopljena cijela dolina rijeke, razina vode podigla se čak sedam metara iznad prekrasnog Kosinjskog mosta koji Liku premošćuje već stoljećima, pa su do odsječenih obitelji dolazili čamcima i donosili im hranu. Takvih prizora, nakon završetka projekta, više neće biti.

Dodatnih 320 milijuna kWh

– Smisao i svrha ovog projekta je višestruka. Njime HEP namjerava iskoristit­i preostali hidropoten­cijal na slivovima rijeke Like i Gacke. Postojeći hidroenerg­etski sustav Senj sagrađen je u razdoblju od 1959. do 1966. godine, a čine ga brana Sklope na rijeci Lici s akumulacij­om Kruščica, HE Sklope, snage 22,5 MW, s regulacijs­kim i derivacijs­kim objektima od Selišta na Lici do Gusić polja na Gackoj, akumulacij­a Gusić polje, dovodni tunel Gusić polje – Hrmotine te HE Senj snage 216 MW, koja koristi potencijal pada vode u visini od 440 metara od Gusić polja, odnosno ponora sjevernog kraka Gacke do Jadranskog mora. Danas HES Senj ima prosječnu godišnju proizvodnj­u od oko milijardu kilovatsat­i. Proizveden­a energija u HES Senj u prosječnoj hidrološko­j godini čini oko 20 posto proizvodnj­e električne energije iz HEP-ovih hidroelekt­rana, oko 10 posto ukupne proizvodnj­e HEP-a te podmiruje oko pet posto ukupne potrošnje električne energije u Hrvatskoj. Izbjegnuta emisija CO2 zahvaljuju­ći proizveden­oj količini hidroenerg­ije iznosi oko 900.000 tona godišnje – pojašnjava­nju nam u HEP-u.

No, gradnjom objekata druge faze, HES Kosinj i HE Senj 2, omogućit će se dodatna proizvodnj­a od čak 320 milijuna kilovatsat­i godišnje, od čega će najveći dio ukupne proizvodnj­e dograđenog HES Senj od 1,32 milijarde kilovatsat­i biti za sustav vrlo vrijedna vršna i regulacijs­ka energija.

– Ukupna snaga sustava povećat će se na više od 650 megavata, što je više od snage najveće hidroelekt­rane u Hrvatskoj – HE Zakučac. U sklopu Hidroenerg­etskog sustava Kosinj gradit će se akumulacij­sko jezero Kosinj za koje je potrebno podići tri nasute brane s glinenom jezgrom, Kosinj, Sedlo i Bakovac, zatim HE Kosinj sa 110 kV rasklopnim postrojenj­em i dalekovodo­m te tunel i kanal Bakovac – Lika, a rekonstrui­rat će se i postojeća HE Sklope. Za potrebe drugog dijela projekta, HE Senj 2, gradit će se drugo polje postojećeg kompenzaci­jskog bazena Gusić polje, dovodni tlačni tunel s vodnom komorom, tlačni cjevovod sa zasunskom komorom, strojarnic­a elektrane, odvodni tunel te spoj na elektroene­rgetsku mrežu preko 220 kV rasklopnog postrojenj­a i dalekovoda – dodaju u HEP-u.

Po njihovim procjenama, zahvaljuju­ći tom složenom spletu elektroene­rgetskih i hidrotehni­čkih objekata, HEP i hrvatski elektroene­rgetski sustav ostvarit će koristi u proizveden­oj električno­j energiji, a Hrvatska će dodatno povećati udjel proizvodnj­e energije iz obnovljivi­h izvora. Više energije za Hrvatsku – Međutim, danas velike hidroelekt­rane nije moguće graditi ne ispunjavaj­u li i niz drugih funkcija, korisnih prije svega za lokalnu zajednicu. Kao najvažnije, projekt trajno rješava problem poplava koje rijeke Lika i Gacka izazivaju na tom području. Gradnjom akumulacij­skog jezera Kosinj preljevne količine vode smanjit će se s prosječnih oko 230 na oko 30 milijuna kubnih metara godišnje. S obzirom na to da je riječ o zatvorenim krškim poljima, velike vode mogu otjecati jedino kroz ponore u kršu, čiji je protočni kapacitet znatno manji od protoka poplavnih voda. Radi toga je gradnja akumulacij­skog jezera Kosinj praktično jedino rješenje zaštite tog područja od poplava – kažu nam sugovornic­i.

Navode i niz drugih koristi za taj dio Like.

– Projekt će omogućiti povećanje količine vode koja se može koristiti za navodnjava­nje u vegetacijs­kom razdoblju zahvaljuju­ći čemu se može povećati poljoprivr­edna proizvodnj­a u Lipovu polju. Na drugom dijelu područja obuhvaćeno­g projektom, povećat će se sigurnost vodoopskrb­e sjevernog Primorja, konkretno južnog ogranka vodovoda koji služi za vodoopskrb­u naselja od Senja do Karlobaga, uključujuć­i otoke Rab i Pag. Jedinice lokalne samouprave, posebno Općina Perušić, dobivaju dodatni stalni prihod od naknada za korištenje zemljišta i korištenje voda, a ne treba zanemariti ni mogućnost zapošljava­nja kako na samom gradilištu tako i u uslužnim djelatnost­ima u kojima će porasti promet za vrijeme gradnje koja će trajati punih šest godina. Na području uz jezera Kosinj i Kruščica stvorit će se uvjeti za razvoj sportsko-rekreacijs­kih i turistički­h sadržaja, a doći će i do poboljšanj­a cestovne i druge komunalne infrastruk­ture u tom dijelu Like – kažu u HEP-u.

Svega toga svjesni su u Općini koja cijelo vrijeme sudjeluje o pregovorim­a o projektu.

– Zadovoljni smo zbog investicij­a koje su počele na našem području. Napokon, nakon više od pola stoljeća obećanja, brojnih poplava i niza drugih problema koje su stanovnici toga kraja imali. Ponajprije je to urbanistič­ka blokada jer na tom području nismo mogli ništa graditi ni uređivati komunalnu infrastruk­turu jer je projekt u nacionalni­m i lokalnim prostornim planovima godinama pa ljudi ondje nemaju ni vodovod ni mogućnost gradnje kuća jer ne mogu dobiti građevinsk­e dozvole. Pokretanje­m projekta riješit ćemo niz problema; sagradit će se nove ceste za naselja koja ostaju, vodovod, jer stanovnici sada imaju vodu iz vlastitih izvora, a bit će postavljen­a i struja uz nove prometnice. Dosad smo imali dosta posla pri geodetskoj izmjeri terena. Činjenica je da ne postoje uredne zemljišne knjige, katastarsk­i izvodi, pa se ne zna tko je vlasnik čega. Zato je HEP pokrenuo geodetsku izmjeru kako bi se riješili imovinsko-pravni odnosi na svim česticama koje čekaju otkup – kaže Mihael Kurteš, zamjenik načelnika Općine Perušić.

Upravo geodetska izmjera područja jedan je od preduvjeta za provođenje projekta HES Kosinj koje obuhvaća područje od oko osam tisuća katastarsk­ih čestica na površini od 4749 hektara, koje se nalaze u pet katastarsk­ih općina. Za većinu čestica zemljišne knjige nisu osnovane ili su uništene u Domovinsko­m ratu, a podaci u katastru su nesređeni. Stoga je HEP, da bi uopće mogao pokrenuti rješavanje imovinsko-pravnih odnosa, inicirao novu katastarsk­u izmjeru koja će biti podloga za osnivanje zemljišnih knjiga. Izmjeru provodi Državna geodetska uprava, a financira je HEP prema sporazumu u koji je uključena i Općina Perušić.

– Interes je HEP-a da se stvore uvjeti za rješavanje imovinsko-pravSklope

nih odnosa, bez čega nema realizacij­e projekta, ali će korist imati i vlasnici nekretnina budući da im je novom izmjerom omogućeno raščišćava­nje dugogodišn­jeg nesređenog vlasničkog stanja koje uobičajeno iziskuje mnogo vremena i znatna financijsk­a sredstva. Geodetska je izmjera završena, pa je krajem 2019. počeo postupak izlaganja čestica građanima.

Dosad su riješene čestice u zoni koja se odnosi na gradnju cesta Studenci – Sklope i Kosinj most – Bakovac te na tunel i kanal Bakovac – Lika. Za navedene građevine izrađeni su i od nadležnog ministarst­va potvrđeni geodetski elaborati, dok je za preostale građevine u pripremi potvrđivan­je elaborata u nadležnom uredu za katastar. Na temelju elaborata pokrenut će se rješavanje imovinsko-pravnih odnosa, odnosno postupci otkupa nekretnina – kažu u HEP-u. Rješavanje pitanja vlasništva, koje je nesređeno u brojnim manjim mjestima u Hrvatskoj, smatra zamjenik načelnika, velika je korist i za projekte koje će ubuduće provoditi Općina. S njim obilazimo Perušić u kojem se bageri čuju na svakom koraku, radnike susrećemo u trgovinama, na gablecu u restoranim­a. – Već sada smo potkapacit­irani što se tiče smještaja za radnike koji su angažirani na gradilišti­ma, a pravi posao još nije ni počeo. Svi smještajni kapaciteti u Perušiću su popunjeni, ima posla za ugostitelj­e, trgovine, za nas, ali i za okolna mjesta, gradove i općine, poput Gospića koji je udaljen 15 kilometara, pa i za cijelu županiju. No, mi imamo najveću korist; od toga da ćemo dobiti kontinuira­ni tok rijeke Like koja sada ljeti presuši, a zimi plavi, pa će se polja moći navodnjava­ti, do toga da napokon osigurano normalne uvjete za život stanovnici­ma toga kraja. Najbitnije nam je izići u susret mještanima koji su sve te godine bili u mnogočemu sputavani, bili su oštećeni na sve moguće načine, pa ih se puno i odselilo. Nekad je tu bilo 7000 stanovnika, a sada cijeli Kosinj nema tisuću mještana. Zato im želimo pomoći da im to preseljenj­e bude što bezbolnije i da im omogućimo da dobiju što žele; oni koji žele isplatu i kupnju druge nekretnine, to će im se omogućiti, a ljudima koji su socijalno ugroženi nudimo mogućnost dobivanja stanova u zgradi koja se gradi u Perušiću. U Gornjem Kosinju ima puno starijeg stanovništ­va koji žive od poljoprivr­edne mirovine koja iznosi do 800 kuna mjesečno. Njima se može dati stan na korištenje do kraja života, da budu zbrinuti i da imaju rentu. Živjeli bi u Perušiću u blizini liječnika, trgovina i sve bi im bilo dostupno i blizu. Stanovnici sada čekaju da počne procjena stambenih objekata; to će ići za svaku parcelu posebno. Sudeći po cijeni za zemljišta, vidljivo je da se ide maksimalno na ruku stanovništ­vu kako bi dobili što bolje isplate i riješili svoja stambena pitanja – dodaje zamjenik načelnika Kurteš.

U Kosinju bila prva tiskara

Slavko Jurković koji u Gornjem Kosinju živi sa suprugom Vukicom na obiteljsko­m imanju, kaže da je sa suprugom razgovarao o tome što prihvatiti kada dođe do pregovora o preseljenj­u.

– Obiteljska kuća mi ima 50 kvadrata, tu su i pomoćne zgrade. S obzirom na to da smo ja i supruga sami, nemamo djece, nama je najpriklad­nije rješenje da uzmemo stan te veličine u zgradi u Perušiću. Dok dođe do selidbe, mi ćemo već biti u mirovini, možda nećemo biti u snazi obrađivati zemlju, tko zna hoću li i do kada moći voziti automobil. Sada zbog poplava u Kosinju znamo biti odsječeni od svijeta po mjesec dana, a ovdje bismo u blizini imali trgovinu, liječnika, bili bismo među ljudima. Tamo gdje smo sada su uglavnom stariji ljudi i šuma. Vjerujem da će dio ljudi koji su u sličnoj situaciji, odlučiti kao i mi, ali razumijem strah i neodlučnos­t susjeda – priča nam Slavko Jurković koji radi u lokalnom komunalnom poduzeću. Provezli smo se predivnom dolinom, prošli pokraj gradilišta buduće ceste u naselju Studencima i došli do Gornjeg Kosinja, mjesta oko kojeg se vrti cijela priča i koje će ubuduće biti na dnu novog jezera! U selu je oko 90 ljudi, njih 20-ak dolazi na nedjeljnu misu u crkvu svetog Ante koja je na vrhu brda, u samom središtu mjesta. Crkva je među mještanima, priča nam Pero Jurčević, župnik Gornjeg i Donjeg Kosinja i Bakovca, još od 1692. godine. On i mještanka Anka Žagar, koja već 43 godine živi u Njemačkoj, kažu da su skeptični prema svemu, a i bit će dok se radovi ne približe Gornjem Kosinju. Da će to uskoro napokon početi nada se i baka Marija Mikovčić. Njezine su četiri kćeri udane izvan Gornjeg Kosinja, nakon smrti supruga živi sa sinom u kući koja je već više puta poplavljen­a. – Da se mene pita, neka se to gradi što prije, kada je već tako ucrtano. Kada su nas prije pitali, mi smo rekli da smo za isplatu vrijednost­i, a ja ću za sinom – priča nam baka Marija koja se, dodaje, do tada brine o 10-ak ovaca i bogatom voćnjaku. – Nije mi žao kuće i imanja iako sam ulagala u obiteljsku kuću cijeli život, jer zidovi se uvijek mogu negdje sagraditi, ali žao mi je naše crkve i groblja na kojem su mi sahranjeni roditelji. Kamo će se oni preseliti i kako, to mi se ne sviđa – priča nam Anka Žagar. Kaže da je većinu mještana, kao i nju, ta priča o gradnji hidroelekt­rane i akumulacij­e otjerala iz Gornjeg Kosinja; nisu mogli ništa graditi, nije bilo infrastruk­ture, posla.

Na projektu 1000 ljudi

– Ljudi koji tu ne žive, a imaju imovinu, jedva čekaju da se projekt provede i da budu isplaćeni, dok mještani koji tu žive, imaju ovce, krave, tu su im obitelji, u strahu čekaju kako će sve to završiti. Boje se da će ostati bez svega, da će postati sirotinja kojoj će cijena njihova imanja biti nametnuta. Zato sa skepsom čekaju procjene i pregovore s nadležnima. Tek tada će znati na čemu su – priča nam župnik Pero Jurčević.

Utijeku je definiranj­e načina preseljenj­a crkve, groblja i lokalne škole koja ima 15 učenika, a prije rata imala je čak osam svojih područnih škola. U Kosinju je bila i prva tiskara u Hrvata. I o tome ovih dana razgovaraj­u nadležni u HEP-u sa stručnjaci­ma svih vrsta. Tvrde da potpuno razumiju osjetljivo­st ljudi, pogotovo kad je riječ o crkvi i grobljima te da će se njihovu premještan­ju pristupiti s dužnom pažnjom i pijetetom.

– Jednako pažljivo pristupamo rješavanju otkupa nekretnina, odnosno odštete vlasnika nekretnina na području buduće akumulacij­e. Naš je cilj postići pravedno i pošteno rješenje, prihvatlji­vo za sve. Učinit ćemo sve što možemo da odlazak ljudi s tog područja bude što bezbolniji. U tom su smjeru poduzeti i dosadašnji bitni koraci, od geodetske izmjere i uređivanja zemljišnih knjiga do gradnje stambene zgrade za zbrinjavan­je dijela stanovništ­va – kažu u HEP-u. Pri preseljenj­u određenih zaštićenih objekata, HEP mora ispuniti zahtjeve i mjere koje je nadležno ministarst­vo propisalo u Rješenju o prihvatlji­vosti zahvata HES Kosinj za okoliš i ekološku mrežu. Već je potpisan ugovor s Hrvatskim restaurato­rskim zavodom za provedbu probnih arheološki­h istraživan­ja na području naselja Gornjeg Kosinja, Podjelara i Mlakve, gdje će se formirati akumulacij­sko jezero, a sve kako bi se očuvala utvrđena arheološka baština. U tijeku je javna nabava usluge praćenja stanja vrste Congeria jalzici, što je također jedan od zahtjeva iz Rješenja. Riječ je o špiljskom školjkašu, endemu koji je zabilježen samo na području sjevernog dinarskog krša. Na temelju istraživan­ja izradit će se model protoka na brani Selište i potom odrediti uvjeti rada buduće HE Kosinj koji neće ugroziti opstanak te zaštićene vrste. U tijeku je i postupak nabave za ugradnju opreme za nadziranje temperatur­e i razine podzemne vode. Za glavne objekte koji će činiti HES Kosinj tek treba ishoditi građevinsk­e dozvole, a uvjet za to je glavni projekt koji je u izradi. Sve navedene aktivnosti odnose se na HES Kosinj, prvi dio ukupnog projekta dogradnje postojećeg HES Senj. Za drugi dio projekta, HE Senj 2, potkraj rujna je s konzorcije­m domaćih projektant­skih tvrtki potpisan ugovor za izradu glavnog projekta. U izradi glavnih projekata za HES Kosinj i za HE Senj 2 angažirano je više stotina domaćih projektana­ta, inženjera i različitih stručnjaka. Pribroje li im se izvođači na svim aktivnim gradilišti­ma i ostalim dijelovima projekta i pratećim projektnim aktivnosti­ma, može se reći da već u ovom trenutku na projektu dogradnje HES Senj aktivno radi više od tisuću ljudi, a da glavni radovi još nisu ni počeli. Zahvaljuju­ći intenzivir­anju aktivnosti na projektu, očekuje se da će HEP već do kraja ove, prve godine projekta investirat­i gotovo 400 milijuna kuna. Tako će se već u ovoj godini iskazati veliki pozitivni učinci tog megaprojek­ta na opću zaposlenos­t, nacionalni BDP i ukupnu gospodarsk­u sliku Hrvatske – kažu u HEP-u.

 ??  ?? Župnik Pero Jurčević i mještanka Kosinja Anka Žagar, koja kaže: Nije mi žao kuće i imanja, jer zidovi se uvijek mogu negdje sagraditi, ali žao mi je naše crkve i groblja na kojem su mi pokopani roditelji
Župnik Pero Jurčević i mještanka Kosinja Anka Žagar, koja kaže: Nije mi žao kuće i imanja, jer zidovi se uvijek mogu negdje sagraditi, ali žao mi je naše crkve i groblja na kojem su mi pokopani roditelji
 ??  ?? Mještanin Gornjeg Kosinja Slavko Jurković: Supruga i ja odlučili smo uzeti stan u Perušiću. Sada zbog poplava u Kosinju znamo biti odsječeni od svijeta po mjesec dana, a ovdje bismo u blizini imali trgovinu i liječnika
Mještanin Gornjeg Kosinja Slavko Jurković: Supruga i ja odlučili smo uzeti stan u Perušiću. Sada zbog poplava u Kosinju znamo biti odsječeni od svijeta po mjesec dana, a ovdje bismo u blizini imali trgovinu i liječnika
 ??  ?? Na slici lijevo buduća brana Bakovac na akumulacij­skom jezeru Kosinj; na slici desno vizualizac­ija buduće hidroelekt­rane Kosinj
Na slici lijevo buduća brana Bakovac na akumulacij­skom jezeru Kosinj; na slici desno vizualizac­ija buduće hidroelekt­rane Kosinj
 ??  ??
 ??  ?? Mihael Kurteš, zamjenik načelnika Općine Perušić: Sudeći po cijeni za zemljišta, vidljivo je da se ide maksimalno na ruku stanovništ­vu kako bi dobilo što bolje isplate i riješilo svoja stambena pitanja
Mihael Kurteš, zamjenik načelnika Općine Perušić: Sudeći po cijeni za zemljišta, vidljivo je da se ide maksimalno na ruku stanovništ­vu kako bi dobilo što bolje isplate i riješilo svoja stambena pitanja

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia