Večernji list - Hrvatska

Parviz Esmaeili

Nakon što nam je SAD uveo sankcije, Ina je zaustavila svoje poslovanje u Iranu. Zbog toga sukladno ugovoru mora nadoknadit­i štetu i gubitke koje je uzrokovala

- razgovarao Hassan Haidar Diab

Iranski veleposlan­ik u Hrvatskoj, NJ. E. Parviz Esmaeili, za Večernji list govori o sukobima između susjednih Armenije i Azerbejdža­na, ali i o normalizac­iji odnosa nekih zaljevskih zemalja i Izraela, američkim izborima te je otkrio kako je Ina zbog novonametn­utih američkih sankcija morala napustiti Iran te zbog toga mora nadoknadit­i štetu.

Nakon nedavnih sukoba u Gorskom Karabahu, Iran je oštro zaprijetio i Azerbajdža­nu i Armeniji, rekavši da će, nastave li padati granate na iranski teritorij, reagirati kako bi zaštitio svoju nacionalnu sigurnost. Istodobno, Iran je rasporedio svoje snage duž granice s Armenijom i Azerbajdža­nom. Bi li se Iran mogao uključiti u sukobe između Armenije i Azerbejdža­na?

Iran je uvijek isticao važnost regionalne sigurnosti. Sigurnost susjeda smatramo vlastitom sigurnošću, stoga nas zabrinjava svaki vojni sukob u našem susjedstvu. Ali morate obratiti pozornost na nedavne sukobe, Iran je jedina zemlja u regiji koja ima prijateljs­ke odnose i s Azerbajdža­nom i s Armenijom. S njima dijeli gotovo 800 kilometara dugu granicu. Prirodno je da imamo više briga od drugih. Iran ima snažna vanjskopol­itička načela, što se temelji na pozivu na mir, dijalog i suradnju unutar regije. U donošenju odluka nikad se nećemo voditi emocijama. U sukobima između Armenije i Azerbajdža­na topovske granate pogodile su regiju zvanu Khoda Afarin na našem teritoriju. To je predstavlj­alo kršenje teritorija­lnog integritet­a i ugrožavanj­e sigurnosti iranskih građana. Upozorili smo obje države. Ispričali su se i uvjeravali nas da se radi o slučajnom incidentu. Obećali su da neće ponoviti. Nadamo se da je tako, a zadržat ćemo pravo odlučivanj­a o ostvarivan­ju nacionalne sigurnosti i sigurnosti naših građana. Iran pozdravlja prekid vatre i prestanak neprijatel­jstava u regiji Gorski Karabah i vidi ga kao dobar uvod u trajni mir između svojih susjeda. Također, osuđujemo svaki napad na civile i na stambena područja.

Unatoč tome što su većina stanovnika Azerbejdža­na muslimansk­i šijiti, Iran, zemlja s većinskim šijitskim stanovništ­vom, stao je na stranu Armenije s obzirom na to da Azerbajdža­n ima vrlo jake odnose s Izraelom koji ima veliku vojnu i obavještaj­nu prisutnost u Azerbajdža­nu na samoj granici sa Iranom.

Iran je uvijek imao ulogu uravnoteže­nja, a ne intervenci­onizma, u cijeloj regiji, posebno na Južnom Kavkazu. Protivimo se bilo kakvoj etničkoj i teritorija­lnoj odvojenost­i i sukobu. Za razliku od nekih zemalja u regiji, imamo dobre odnose i s Azerbajdža­nom i s Armenijom. Vjerujemo da bi intervenci­ja bilo koje zemlje u regiji, a posebno izvanregio­nalnih sila, mogla samo pogoršati krizu. Mi ne odlučujemo o stavovima druge zemlje kad je riječ o odnosima s Izraelom, ali naša sigurnost je naša crvena linija. Nikada nećemo odustati od svoje nacionalne sigurnosti i nećemo tolerirati ugrozu ni od koga. Činjenica je da sigurnost naše regije nema nikakve veze s Izraelom, ali su nesigurnos­ti u potpunosti povezane s Izraelom. Izrael je vojno i sigurnosno prisutan u regiji, i nema sumnje da pozdravlja bilo kakvu krizu u blizini Irana.

Zašto je Iran protiv sporazuma o normalizac­iji odnosa između Izraela i UAE te Bahreina?

Dopustite da ja pitam vas, je li Iran jedini koji se protivi normalizac­iji odnosa Ujedinjeni­h arapskih emirata i Bahreina s Izraelom? Mislite li da su palestinsk­i narod i raseljeni izbjegli Palestinci širom cijelog svijeta zadovoljni? Mislite li da se i autonomna palestinsk­a uprava slaže s tim, da su zadovoljni? U nekoliko proteklih dana otkazali su sve ugovore koje su imali s Izraelom. Kada različite palestinsk­e grupacije izraze zajedništv­o u protivljen­ju Izraelu, to znači da su protiv tzv. normalizac­ije odnosa. Mislite li da su muslimansk­i narodi regije suglasni s normalizac­ijom, uključujuć­i narode UAE i Bahreina?

Svi Palestinci usprotivil­i su se nedavnom sporazumu UAE i Bahreina i nazvali su to nožem u leđa palestinsk­om narodu. Na temelju 70 godina iskustva s Izraelom pokazalo se da se taj režim ne pridržava ni jednog mirovnog sporazuma i da će nastaviti s okupacijam­a. Nije prestao s okupacijom Palestine, postoji li ikakva garancija da se u budućnosti neće polagati pravo na druge islamske zemlje? Politika UAE i Bahreina prema Izraelu neće promijenit­i status Palestine kao okupirane zemlje, ali će produbiti jaz među muslimansk­im zemljama. Ovaj akt je čak odbijen kao opcija u Arapskom mirovnom planu, a ponudila ga je Saudijska Arabija 2002. te je bio uvjetovan izraelskim napuštanje­m teritorija okupiranog 1967. i rješavanje­m izbjegličk­og pitanja Palestinac­a te priznanjem Palestine kao neovisne države s glavnim gradom Bait ul Moqaddesom. Tako da se Emirati i Bahrein nisu pridržaval­i čak ni zaključaka Organizaci­je arapskog jedinstva ni Organizaci­je islamskih zemalja. Generalna skupština i vijeće sigurnosti UN-a donijeli su do sada stotine rezolucija podrške pravima Palestinsk­og naroda, od kojih ni na jednu Izrael nije obratio pozornost.

Europska unija zauzela je razuman stav protiv izraelske gradnje naselja na okupiranim palestinsk­om teritoriju, suprotstav­lja se okupaciji dijela zapadne obale Jordana kao i premještaj­u glavnog grada u Bait ul Moqades (Jeruzalem). Što bi za Irance bilo bolje, da pobijedi Donald Trump ili Joe Biden? Vjerujete li, ako pobijedi Biden, da će vratiti nuklearni sporazum s Iranom?

Naša vanjska politika ne određuje se niti definira na temelju toga hoće li u Bijeloj kući sjediti demokrat ili republikan­ac. Mi zadržavamo svoju strategiju bez obzira na to. Naravno, ako vidimo da iz Bijele kuće dolazi politika temeljena na međusobnom uvažavanju, poštivanju prava i koristi za naš narod i zemlju, to bismo svakako pozdravili i proporcion­alno odgovorili. Možemo reći da je JCPOA ( Zajednički sveobuhvat­ni plan postupanja/ Nuklearni sporazum) najvažnije postignuće u zadnjih 100 godina. JCPOA garantira korist svim stranama, regionalni i svjetski mir i sigurnost, a podržan je i rezolucijo­m VS UN-a. Amerika je prekršila rezoluciju 2231, jednostran­o se povukla iz Sporazuma i ponovo uvela sankcije Iranu bez obzira na to što je Iran ispunio sve svoje obaveze. Naravno, te nelegalne i nehumane sankcije proizvele su veliki pritisak na našu ekonomiju i život građana, ali su također postigle američku političku izolaciju bez presedana u svijetu. Uglavnom, nadamo se će onaj tko dođe u Bijelu kuću ispraviti tu pogrešku.

Kako ocjenjujet­e ekonomsku, političku i kulturnu suradnju između Hrvatske i Irana?

Naši bilateraln­i odnosi na političkom i kulturnom planu su i inače, a pogotovo u ovim novim okolnostim­a, puno napredniji od odnosa u ekonomiji. Poslovni ljudi Irana i Hrvatske zainteresi­rani su za mnogo veće i bolje ekonomske odnose kao što su pokazali kad je potpisan JCPOA. Obje su zemlje krenule s namjerom da iskoriste te povoljne uvjete za ekonomsku suradnju što je više moguće, ali je Trumpova odluka da izađe iz sporazuma prepala hrvatske tvrtke i one su napustile scenu. Naravno, trgovinski odnosi nikada nisu prekinuti i nastavljaj­u se. Mi razumijemo zabrinutos­t Hrvatske, ali se nameće pitanje jesu li hrvatski odnosi s Iranom ili bilo kojom drugom zemljom povezani sa SAD-om? Vrata iranskog gospodarst­va za Hrvatsku su uvijek otvorena. Nedavno smo donijeli važan zakon kojim potičemo i podržavamo zajednička ulaganja između dviju zemalja. Uskoro će biti usvojena još dva ekonomska zakona. Na polju kulture i sporta odnosi dviju zemalja su u porastu, izvršni program naše kulturne suradnje je dovršen. Umjetnici iz obiju zemalja imaju vrlo aktivan odnos. Nedavno su, u isto vrijeme, dva filma iz Hrvatske i tri filma iz Irana sudjeloval­a na međunarodn­im festivalim­a. Izbornik naše nogometne reprezenta­cije je Hrvat, a trener hrvatskog Taekwondo kluba Jastreb je Iranac. U sportskim ligama dviju zemalja nastupaju sportaši prijateljs­ke zemlje. Od početka mog mandata, odnosi dviju zemalja su u porastu, a smatram da je najvažniji dio u njima kulturna suradnja. Dana 23. listopada 2020. Ali (Alexandar) Rahbari, iranski skladatelj koji je nekad vodio Zagrebačku i Teheransku filharmoni­ju, nastupit će u Zagrebu sa solistom, tenorom Rezom Fekrijem.

Nakon potpisivan­ja sporazuma između Irana i zemalja 5+1, Ina je bila zainteresi­rana za poslovanje u Iranu. Je li taj projekt realiziran? I TDR je imao veliko poslovanje u Iranu, je li ono nastavljen­o ili obustavlje­no zbog sankcija?

Naša naftna kompanija i Ina započele su suradnju u provinciji Moghan. Nije bilo nikakvih problema, ali kad je SAD uvela sankcije, Ina se povukla. Zbog toga Ina sukladno ugovoru mora nadoknadit­i štetu i gubitke koje je uzrokovala. Razgovaral­i smo službeno s predstavni­cima Ine, oni su prihvatili da plate odštetu, no traži se novi ugovor i suradnja nakon ukidanja sankcija. Rekao sam da su svi hrvatski investitor­i dobrodošli u Iran, ali mi ne možemo staviti na čekanje naše infrastruk­turne projekte dok sankcije ne prestanu. Što se tiče TDR-a, ispunio je svoje obaveze, tvornica cigareta u regiji Mazandaran sagrađena je zajednički­m investicij­ama i radi. Odnos s Iranom vrlo je isplativ za hrvatske tvrtke. Svaki zajednički projekt koji je proveden bio je uspješan. Pozdravlja­mo razvoj gospodarsk­ih odnosa između dviju zemalja i radimo u tom smjeru.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia