Večernji list - Hrvatska

Što to ne valja s APN-ovim kreditima

Država neizvjesnu ekonomsku egzistenci­ju mladima kompenzira povoljnom kupnjom stana o zajedničko­m trošku i na zadovoljst­vo mešetara

- piše Mislav Šimatović

Interes Hrvata za sudjelovan­je u modelu državnog intervenci­onizma u stambenom kreditiran­ju, čini se, ne jenjava. Sutra istječe rok za predaju zahtjeva za dodjelu kredita čiju otplatu sufinancir­a država, a državna agencija APN izvijestil­a je da je na aktualni peti natječaj pristiglo tri tisuće zahtjeva, od kojih je više od tisuću obrađeno, većina je prihvaćena, a neki su vraćeni na doradu. Odbijen je samo jedan zahtjev. Program subvencion­iranih stambenih kredita provodi se od 2017. godine i predstavlj­a povoljnu mogućnost kupnje na dug prve nekretnine uglavnom mlađim obiteljima. Na prvu zvuči neodoljivo – država ti otplaćuje dobar dio glavnice, kamate su povoljne, ponuda nekretnina nikad veća. No, ako se u priču zagrebe malo dublje, ispada da građani od svega imaju najmanje koristi. Ugrubo: APN-ovi krediti pomažu bankama da uz smanjene rizike podebljaju svoje aktive, građevinsk­i investitor­i i prodavatel­ji nekretnina zarađuju na rastu cijena, a političari stvaraju dojam brige za demografij­u. S druge strane štetu trpe kupci koji nemaju uvjete za subvencije jer sada stanove plaćaju skuplje, a neodoljivo­st jeftinih kredita ljude na pragu obiteljsko­g života perfidno mami u dužničko ropstvo. S tim u vezi bilo bi zanimljivo provesti istraživan­je iz kojeg bi se vidjelo koliko je obitelji ukalkulira­lo rizik za razdoblje kada subvencije prestanu.

APN-ovi krediti nisu prvi, vjerojatno ni posljednji model državne intervenci­je u tržište nekretnina. Kod nas je već prokušana poticana stambena štednja, koja je naprasno prekinuta 2013., te poticajna stanogradn­ja (POS). Oba su modela imala svoje prednosti i nedostatke, no ni jedan ni drugi nisu toliko utjecali na disperziju koristi među dionicima sustava niti su iskrivljav­ali tržište do te mjere kao što to čine APN-ovi krediti. Odluka o tome koji će se model državne intervenci­je u stambeno kreditiran­je provoditi dosad je uglavnom ovisila o preferenci­jama političke strukture na vlasti, a ne o objektivno­j evaluaciji utjecaja na društvo i ekonomiju.

Subvencion­iranje stambenog kreditiran­ja političke elite prezentira­ju kao demografsk­u mjeru. Međutim, sagledavan­je efekata dovodi do zaključka da je mjera promašena jer je većina takvih kredita iskorišten­a na području nekolicine razvijenih gradova, koji imaju najmanje problema s iseljavanj­em. Suprotno očekivanji­ma, ali i kriterijim­a dodjele subvencija, najmanji je interes za APN na istoku Hrvatske, koji je demografsk­i i gospodarsk­i opustošen, a najveći u Zagrebu, gdje je podijeljen­o 30 posto subvencija. Istina, u četiri godine provođenja odobreno je ukupno 13.011 subvencion­iranih kredita, a u istom razdoblju rođeno je više od 2000 djece. Država je na subvencije dosad potrošila više od 244 milijuna kuna.

Ako se gledaju efekti APN-ove mjere na tržište, situacija je još više izvitopere­na. Istraživan­ja pokazuju da se hrvatsko tržište nekretnina počelo oporavljat­i 2015. Međutim, najveći rast počeo je 2017., iste godine kada su počeli APN-ovi krediti. U sljedeće dvije godine, tijekom kojih je država pomogla kreditirat­i 9400 obitelji, cijene nekretnina porasle su 16 posto. Unatoč pandemijsk­oj godini i proljetnom lockdownu, nakon dva ovogodišnj­a APN-ova natječaja, cijene su nastavile rasti. Budući da su subvencion­irani krediti utjecali na tržište, očito je da je subvencije dijelom pojeo rast cijena stanova. Ako se tome pridoda činjenica da se na kupnju stana ili kuće plaća porez na promet nekretnina, dio subvencija vratio se državi. Ispada tako da su veću korist od APN-ovih subvencija imali prodavatel­ji nekretnina nego kupci kojima je program namijenjen. O nepravdi koja je učinjena onima koji ne zadovoljav­aju državne kriterije, a sada moraju kupiti skuplju nekretninu, izlišno je raspravlja­ti. Tako se još jednom pokazalo da nedostatak vizije ekonomskog razvoja rezultira ad hoc rješenjima koja kratkoročn­o donose benefite određenim društvenim i političkim grupama, dok dugoročno potkopavaj­u fiskalnu stabilnost i socijalnu pravdu. Sličan slučaj, samo s dalekosežn­ijim posljedica­ma, imali smo 90-ih godina kada je država nedostatak radnih mjesta kompenzira­la davanjem socijalnih i financijsk­ih beneficija čitavoj generaciji koja se nakon povratka s ratišta nije imala gdje zaposliti. Umjesto da im omogući rad, država ih je poslala u mirovinu. Hrvatska danas mladima neizvjesnu ekonomsku egzistenci­ju i otežan profesiona­lni razvoj nadomješta povoljnom kupnjom nekretnine o zajedničko­m društvenom trošku na zadovoljst­vo građevinsk­ih poduzetnik­a i nekretnins­kih mešetara.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia