Večernji list - Hrvatska

Kad u novinama imate Jergovića, Mihaljević­a, Rudana, Kostelića...

...ne znate odakle biste ih počeli čitati – od početka, od sredine ili straga. To bi trebao biti pravi užitak čitanja

-

Prošla su dva mjeseca otkako smo počeli s novom Nedjeljom, redizajnir­anom, preuređeno­m i prilagođen­om jednom novom vremenu, u kojemu tiskani medij mora analizirat­i prošlost i predviđati budućnost, a biti što manje u funkciji prenošenja vijesti koje su brži mediji, pa time i naš web-portal, već lansirali.

uvijek su bili reklama za tekst, dakle o uredniku ne ovisi samo koju će temu odabrati nego i kako će je “reklamirat­i”. Senzaciona­lističke “navlakuše” već odavno nisu primjerene ozbiljnom mediju, jer to je zapravo lažna reklama. Kako biste se osjećali da vas prevare kad kupujete automobil pa umjesto 150 konjskih snaga dobijete ragu koja ima upola manje snage? Isto je i u novinarstv­u, tekst je roba koja mora imati poštenu reklamu jer inače varate kupca. Često znam da bi neki drugi naslov bio atraktivni­ji, ali neistinit.

u protekla četiri broja postavili neke nove standarde, a posebno smo svi sretni što smo otvorili puno prostora kulturi. Mnogi od kulturnjak­a bili su skriveni od javnosti, poput “čarobnjaka iz Šume” Mije Kovačiča, naivca čiju priču donosimo u ovoj Nedjelji. U sljedećim ćemo brojevima imati i brojne druge hrvatske umjetnike iz različitih područja koje smo gotovo zaboravili. To me pomalo podsjeća na priču kad su, nakon što su desetljeći­ma turistima čistili cipele, na bini ponovno uskrsnuli Compay Segundo, Ibrahim Ferrer i Ruben González, kultni kubanski glazbenici.

od sljedeće Nedjelje naš je stalni kolumnist Miljenko Jergović, koji se, četiri stranice dalje, predstavlj­a u velikom intelektua­lnom intervjuu iz kojega pršti sva raskoš jezika i misli ovog sjajnog pisca. I drugo, beskrajno mi je drago konstatira­ti da smo od prošlog broja u novinarsku ekipu dobili znanstveni­ka Igora Rudana, koji je upornošću najtvrdogl­avijeg novinara uspio dobiti ekskluzivn­i intervju s Ivankom Krstićem, jednim od izvršnih direktora Applea. Rudan je obećao da će i dalje biti aktivan, a poznajući njegovu nevjerojat­nu energiju, siguran sam da znanost neće ništa izgubiti, a novinarstv­o će puno dobiti.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia