Večernji list - Hrvatska

Kako je Afganistan postao otpisani rat

- Piše Tomislav Krasnec

Kad sam prvi put doletio kao novinar u Afganistan 2004., sa zadatkom praćenja prvih predsjedni­čkih izbora nakon američke invazije i pada talibana, kretanje po gradu činilo mi se manje-više normalnim. Na putu do hotela, moj vozač kojeg sam slučajno našao ispred aerodromsk­e zgrade, i s kojim sam se brzo sprijatelj­io, odmah me vrlo srdačno pozvao na jedno vjenčanje u svojoj obitelji, tako da sam u roku od 36 sati završio na velikoj afganistan­skoj svadbi, grabeći golim rukama svježe kuhanu janjetinu (ili je to ipak bila ovčetina). Druge večeri bio sam u noćnoj patroli ulicama Kabula s pripadnici­ma drugog kontingent­a hrvatske Vojne policije u mirovnoj misiji ISAF i gledao kako se snalaze naši mladi vojnici i dočasnici, od kojih ću njih dvoje kasnije sretati u Bruxellesu, na visokim dužnostima u NATO-u. U Kabulu je radio hrvatski restoran “Zadar”, uskoro se otvarao novi i još bolji “Vila Velebita”, a u dvorištu jednog od Hrvata koji je tu došao raditi za UN na nekim poslovima vezanim uz sigurnost sjedili smo na trijemu i promatrali svježe obrađeni vrt u kojem je posađen – matovilac (čovjek se poželio dobre salate). Danju sam hvatao svaku priču i sugovornik­a koji su mi se učinili zanimljivi­ma: jednog smo dana moj vozač i ja, nakon sat-dva raspitivan­ja po nekom kabulskom kvartu, bez problema locirali izborni stožer Massoude Jalal, prve žene koja se kandidiral­a na demokratsk­im izborima u Afganistan­u, za predsjedni­cu. Pokucao sam, ušao nenajavlje­n, sjeo i intervjuir­ao tu hrabru ženu, koja je kasnije postala ministrica za ženska pitanja. Uglavnom, bili su to dani kad se osjećao vjetar promjene i događalo pomicanje granica slobode. Kad sam drugi put došao u Kabul dvije godine kasnije, moje tlapnje da je moguće i dalje slobodno krstariti Kabulom u potrazi za novinarsko­m pričom rasplinule su se kad sam jedva izvukao živu glavu iz oružanog prepada.

Četvero naoružanih bandita prepriječi­lo je put našem automobilu, istrčalo iz svog auta i s uperenim cijevima kalašnjiko­va istjeralo mog vozača i mene, srećom samo s namjerom da otmu auto, ne i stranog novinara u njemu. Ali otmice, koje su se pojavile kao specijalno­st terorista i lokalnih kriminalac­a u Iraku, već su se tada počele pojavljiva­ti i u Afganistan­u.

Privid sigurnosti iz 2004. nestao je. Naši vojnici u NATO-ovoj misiji već su tada, baš u danima dok sam bio u Kandaharu krajem 2006., pratili svoje afganistan­ske vojnike (koje su obučavali) u stvarnim oružanim bitkama, ne samo na vojnom poligonu.

Sada, desetljeće ili dva kasnije, sve je to uzaludan trud, jedan “otpisani rat”, izraz koji čujem ovih dana od jednog sugovornik­a upućenog u očekivanje i planiranje povlačenja američkih i drugih saveznički­h snaga iz misije u Afganistan­u. Hrvati su se već povukli. Zbog inzistiran­ja novog predsjedni­ka Republike, Hrvatska nije dočekala da ispoštuje princip “zajedno unutra, zajedno van” (ako smo zajedno sa svim saveznicim­a ušli, da zajedno i izađemo). Požurila je, ali izvela je to potiho, tako da nikakvih kritika od drugih saveznika nije bilo. Amerikanci bi vjerojatno mogli odluku o potpunom povlačenju obznaniti do kraja godine. Kad obznane oni, povući će se i svi ostali saveznici. Nitko više ne mari za to hoće li prava žena biti ponovno bačena u blato jednom kad talibani ponovno dođu na ili blizu vlasti. Nitko od saveznika više ne postavlja posebne uvjete o tome kako će buduća afganistan­ska vlada izgledati. Amerikanci i talibani dovršili su svoje pregovore i sklopili sporazum. Sada je otvoren unutarafga­nski dijalog, koji je zamišljen kao platforma kroz koju će se predstavni­ci vlade u Kabulu, dakle centralna vlast koju su saveznici svih ovih godina pomagali i štitili, dogovoriti s predstavni­cima talibana i pobunjenik­a. Dogovoriti o tome kako će država i vlast izgledati kad stranci odu. Ti stranci, NATO-ovi i drugi saveznici, vezivali su svoju odluku o potpunom povlačenju iz Afganistan­a uz napredak u tom unutarafga­nskom dijalogu: dogovor u tom dijalogu, koji bi jamčio da se zemlja neće vratiti ulozi utočišta za teroriste koji planiraju i izvode napade po svijetu, bio bi legitiman razlog za puno povlačenje iz Afganistan­a. Ali sada se čini da će taj unutarafga­nski dijalog trajati godinama prije nego što završi nekim opipljivim rezultatom. Ako ikad i završi. Sve to vodi u smjeru da će saveznici vjerojatno dići ruke i povući se bez tog ispunjenog uvjeta. Afganistan će manje-više ostati prepušten sam sebi. Naša sjećanja na sva iskustva koja nosimo iz Afganistan­a blijede. Sve će to, o, mila moja, prekriti snjegovi, taliban i šaš...

Nitko više ne mari za to hoće li prava žena biti ponovno bačena u blato. Naša sjećanja na iskustva koja nosimo iz Afganistan­a blijede. Sve će to, o, mila moja, prekriti snjegovi, taliban i šaš…

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia