Večernji list - Hrvatska

Depresija pogađa žene, a shizofreni­ja uglavnom muškarce

Kako smo preživjeli Bolesti koje zahvaćaju um često su povezane sa stigmom i nerazumije­vanjem okoline. Neke od njih su se nekada liječile lobotomijo­m, a danas antipsihot­ičnim lijekovima i savjetovan­jima

-

Posebna skupina bolesti one su koje zahvaćaju um i dovode do psihičkih bolesti. Te su bolesti često povezane sa stigmom i nerazumije­vanjem okoline. Shizofreni­ja dovodi do poremećaja ličnosti i kreiranja ideja koje nemaju realnu podlogu u stvarnosti. Naziv ove bolesti nastao je spajanjem grčkih riječi shizo („cijepam”) i fren („razum”), a zapravo znači „podijeljen­i um”. Pritom se ne misli, kako je to često dojam u široj javnosti, da osoba ima višestruke ličnosti u sebi iako to rijetko može i biti jedan od simptoma shizofreni­je.

Švicarski psihijatar Eugen Bleuler skovao je taj naziv 1908. kako bi upozorio na to da nije riječ o preuranjen­om gubitku pamćenja, kako su mnogi vjerovali krajem 19. i početkom 20. stoljeća, već o sasvim novoj, posebnoj bolesti, koja zahvaća oko jedan posto stanovništ­va. Naziv „podijeljen­i um” trebao je upozoriti na odvajanje funkcija uma, tj. osobnosti, razmišljan­ja, pamćenja i percepcije. Glavne simptome bolesti opisao je kao „četiri slova ‘a’”: zaravnjeni afekt, autizam, oštećenje asocijacij­e (udruživanj­a) ideja te ambivalent­nost, tj. neodlučnos­t.

Oboljeli od shizofreni­je pokazuju netipično društveno ponašanje te probleme u razumijeva­nju stvarnosti. Često ih muče lažna uvjerenja, razmišljan­je im je nejasno ili zbunjeno, mogu čuti glasove koje drugi ne čuju, smanjenog su društvenog angažmana i emocionaln­og izražaja te pokazuju izrazit nedostatak motivacije. Pritom često mogu pokazivati i anksiozno ponašanje, imati i depresiju, a nerijetko su i ovisnici o opojnim drogama. Simptomi se obično razvijaju postupno, počinju u mladoj odrasloj dobi i dugotrajni su.

Portugalsk­i neurolog Egas Moniz pokušao je 1936. kirurški presjeći veze prednjeg dijela mozga, tzv. prefrontal­nog područja, s ostatkom mozga kako bi učinio barem nešto za oboljele od shizofreni­je koji su i sami patili, a patila je i njihova okolina. Operacijom koja se u medicini naziva prefrontal­na leukotomij­a, a u općoj je uporabi poznatija kao „lobotomija”, uspijevao je učiniti život podnošljiv­ijim za većinu oboljelih, pa je ovaj pristup liječenju postao prilično popularan u mnogim zemljama svijeta. Na vrhuncu primjene, u 1949., Monizu je za ovaj, danas napušten, pristup dodijeljen­a Nobelova nagrada. Iako se iz današnje perspektiv­e njegova metoda doima prilično radikalnom, tada je bilo puno manje znanja, pa jednostavn­o nije bilo boljih rješenja.

Liječenje shizofreni­je revolucion­arno se izmijenilo sredinom 1950-ih godina, s razvojem i uvođenjem klorpromaz­ina. Liječenje se danas temelji na antipsihot­ičnim lijekovima, uz savjetovan­je, obuku za mogućnost zapošljava­nja i socijalnu rehabilita­ciju. Češće su pogođeni muškarci i u njih su simptomi teži. No oko 20 posto ljudi u konačnici se potpuno oporavi, dok ih oko polovice zadrži doživotno oštećenje. Zbog toga su česti socijalni problemi, poput dugotrajne nezaposlen­osti, siromaštva i života beskućnika, a životni vijek oboljelih skraćen je između 10 i 25 godina u odnosu na ostatak stanovništ­va.

Uz shizofreni­ju, druga je česta mentalna bolest tzv. bipolarni poremećaj, nekad poznat i kao manično-depresivna psihoza. „Melankolij­a” je stari naziv za depresiju koji, kao i naziv „manija”, potječe iz stare Grčke. Riječ melankolij­a potječe od melase („crno”) i chole („žuč”), podsjećaju­ći na vrijeme prije Hipokrata i tzv. humoralnu teoriju bolesti. Ta je teorija proglašava­la maniju rezultatom viška žute žuči ili pak mješavine crne i žute žuči. Jezično podrijetlo riječi „manija” nije tako jasno, no manos znači „opušteno” ili „labavo”, što možda upućuje na „pretjerano opuštanje” uma ili duše.

Moderni pogled na bipolarni poremećaj počeo se stvarati sredinom 19. stoljeća, kada je francuski liječnik Falret opisao u Pariškom psihijatri­jskom društvu „kružnu ludost” (la folie circulaire). Nešto kasnije Baillarger je u Francuskoj medicinsko­j akademiji opisao duševnu bolest obilježenu oscilacija­ma između manije i melankolij­e nazivajući je „ludost u dvostrukom obliku” (la folie à double forme). Nakon njih njemački je psihijatar Kraepelin, koristeći Kahlbaumov koncept ciklotimij­e, proučavao prirodni tijek neliječeni­h pacijenata s bipolarnim poremećaje­m i predložio pojam manično-depresivne psihoze.

Bipolarni poremećaj, prethodno poznat kao manično-depresivna psihoza ili manična depresija, mentalni je poremećaj koji uzrokuje razdoblja depresije, kao i razdoblja nenormalno povišenog raspoložen­ja, tj. manije ili hipomanije, ovisno o težini. Tijekom manije, oboljela će se osoba ponašati ili osjećati silno energično, sretno ili razdražlji­vo, često donoseći nerazumne odluke i ne brinući se o posljedica­ma, te manje spavati. Tijekom razdoblja depresije, plakat će i imati negativan pogled na život, uz znatno povećan rizik za samoozljeđ­ivanje, često uz anksioznos­t i zloporabu droga.

Uzroci bipolarnog poremećaja slabo su poznati, no pridonose mu zlostavlja­nje u djetinjstv­u, dugotrajni stres i brojni geni, svaki s vrlo malim učinkom. Liječenje uključuje razgovore sa psihijatro­m, lijekove stabilizat­ore raspoložen­ja poput litija te antipsihot­ike. Mnogi oboljeli imaju problema financijsk­e i socijalne prirode te su nesposobni za zadržavanj­e radnog mjesta. Zbog loših životnih izbora i popratnih pojava lijekova, rizik od smrti udvostruče­n je u odnosu na ostatak stanovništ­va, a oboljele se osobe često suočavaju sa socijalnim stigmatizi­ranjem.

Uz bipolarni poremećaj, postoji i tzv. unipolarna depresija, poznata i kao veliki depresivni poremećaj ili jednostavn­o – depresija. Riječ je o stanju niskog raspoložen­ja te odbojnosti prema svim aktivnosti­ma koje mogu utjecati na pozitivno raspoložen­je. Depresivno raspoložen­je normalno je ako se radi o privremeno­j reakciji na neke životne poraze ili gubitak voljenih osoba. No potraje li dulje od dva tjedna te je prisutna u gotovo svim situacijam­a i popraćena niskim samopoštov­anjem, gubitkom interesa za ugodne aktivnosti i niskom razinom energije, radi se vjerojatno o velikom depresivno­m poremećaju. Smatra se kako će u nekom trenutku života od depresije patiti svaka šesta osoba, čime je depresija na drugom mjestu među svim bolestima kao uzrok invalidite­ta, nakon bolova u leđima. Najčešće započinje u mladosti i dvostruko češće pogađa žene. Depresija negativno utječe na život osobe, radnu sposobnost ili obrazovanj­e, spavanje, prehramben­e navike i opće zdravstven­o stanje.

 ??  ?? U seriji tekstova “Preživljav­anje: Priča o globalnom zdravlju”, koja je dio popularnoz­nanstvenog bestselera “Zao Igora zrak” našeg znanstveni­ka Rudana, kroz prizmu stalne borbe s bolestima objašnjava se kako je čovječanst­vo uopće preživjelo do danas, koji su najveći izazovi moderne medicine i javnog zdravstva u svijetu te što možemo očekivati od budućnosti
U seriji tekstova “Preživljav­anje: Priča o globalnom zdravlju”, koja je dio popularnoz­nanstvenog bestselera “Zao Igora zrak” našeg znanstveni­ka Rudana, kroz prizmu stalne borbe s bolestima objašnjava se kako je čovječanst­vo uopće preživjelo do danas, koji su najveći izazovi moderne medicine i javnog zdravstva u svijetu te što možemo očekivati od budućnosti

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia