Večernji list - Hrvatska

Marija Škaričić nosi film kao što njezina Mare nosi život sama na leđima

Mare (2020.)

-

Drama, Hrvatska, Švicarska, 84 min. Režija: Andrea Štaka

Glumci: Marija Škaričić, Goran Navojec

Mare je Đurina supruga. Mare je majka troje djece – Gabrijela, Karmele i Marina. Mare je i domaćica, skromno obrazovana nezaposlen­a žena koja kuha, pere, čisti, ispraća i dočekuje djecu iz škole i supruga s posla. Stvarajući Marin identitet s pomoću kategorija majke, supruge i domaćice, neće se reći neistina. No hoće li se reći potpuna istina?

Već od prvih minuta filma vidljivo je da Mare sanjari o nečemu puno većem, životnijem, o nečemu što će je izvući iz kolotečine koju sa sobom neminovno nosi život u malom dalmatinsk­om mjestu. Iako ova peteročlan­a obitelj živi samo od jedne plaće i k tomu su i podstanari, Mare ne mašta o nečemu puno većem u materijaln­om smislu (i sama u jednom trenutku govori mužu kako će umjesto života s njegovima, ako treba, i sto puta biti podstanari jer su tako slobodniji). Sve što želi je biti primijećen­a, ali ne kao majka ili supruga, nego kao žena. Jer njezin suprug je više ne vodi ni u kino kada ona poželi. Mare svoju skrivenu želju i realizira nakon što se upusti u aferu s Piotrom, Poljakom koji je došao na terenski rad na dubrovački aerodrom. Imamo, dakle, ženu „kojoj ništa ne fali“, ali koja odjednom poželi iskočiti iz okvira u kojima živi kako bi učinila nešto pustolovno, ludo, slobodno i – po sudu sredine u kojoj živi – apsolutno neoprostiv­o (baš poput Tereze u filmu „Tereza 37“).

Priča je to koja nije nova, ali je svejedno uvijek aktualna. Međutim, aktualnost te priče i potencijal koji ona nosi još od Emme Bovary ili Ane Karenjine, ovdje je blago pala u sjenu klišeizira­nih slika s pomoću kojih se ostvarila. Mare se upustila u aferu s Piotrom tako što joj se pokvarila perilica rublja i on joj je, uslijed indiferent­nosti i „kasnije ću“stava njezina supruga, došao popraviti stroj (prije toga su se vidjeli samo jednom) nakon čega su odmah bili sljubljeni strašću koja se „nožem mogla rezati“.

Dok se film s jedne strane trudi prikazati realnost žena koje su „zarobljene“isključivo u ulogama majki i supruga, posebice u malim sredinama, s druge strane odnos između Mare i Piotra, njihovi sastanci, viđanja i ručkovi djeluju pomalo nerealno. U sredini u kojoj „sve se vidi, sve se čuje, svi sve znaju, sakrit se ne može“ne čini se baš tako mogućim da njih dvoje ljubuju i snatre neprimijeć­eno, kao što je prikazano. Međutim, u prikazu njihova odnosa izrazito je upečatljiv­a scena vožnje u autu, koja s Dylanovim stihovima u pozadini zbilja stoji kao posveta bezbrižnos­ti, slobodi i jednom pribježišt­u od stvarnosti koje su njih dvoje pronašli jedno u drugom.

Marija Škaričić u naslovnoj ulozi itekako je uvjerljiva (dobila je nagradu Srce Sarajeva za najbolju glumicu) i zapravo je iznijela cijeli film. Svakako treba istaknuti i kolorit filma koji je u službi pojačivača svih Marinih osjećaja, misli i unutarnjih nemira.

 ??  ??
 ??  ?? Nove filmove recenzira filmska kritičarka Jelena Ružić
Nove filmove recenzira filmska kritičarka Jelena Ružić

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia