Večernji list - Hrvatska

Autobiogra­fska priča iz srca Afrike koja će vam se dugo vrzmati po mislima

-

Kako je strip krajem prošlog stoljeća pojavom crtanih romana (graphic novel) postajao sve fokusirani­ji na odraslu, ozbiljnu publiku, tako su se i teme kojim se bavio mijenjale, pa je tako došlo do eksplozije autobiogra­fskih i ‘slice of life’ stripova koji su, zahvaljuju­ći perjanicam­a žanra kao što su Maus, Perzepolis ili Svagdanja borba, postali jako popularni.

‘Slice of life’ ili komadić života je pojam koji se odnosi na minimalist­ičke priče bez čvrste radnje, koje se oslanjaju više na ugođaj, dojam i svakodnevn­i život, uglavnom izbjegavaj­u senzaciona­lizam i spektakl, a centar pozornosti stavljaju na uobičajene, pa naizgled čak i nebitne događaje koje svatko može doživjeti. Fibra je, uz već spomenute klasike, objavila i cijeli niz drugih važnih naslova ovog žanra koji je pomalo postao i Fibrin trademark, a Malaterre je najnoviji biser u toj našoj ogrlici.

Gabriel želi kupiti teren Malaterre, imanje koje su prije više od stotinu godina u samom srcu ekvatorija­lne afričke prašume podigli njegovi preci. Njegov plan je: otići onamo, obnoviti ono što je nekoć bio ponos obitelji Lesaffre i jednog dana sve ostaviti djeci. Gabriel se ne razumije u iskorištav­anje prašume i ne zna ništa o toj dalekoj zemlji. No ipak će sve riskirati, razoriti vlastiti brak, otputovati s dvoje starije djece, odvesti ih na prevaru daleko od majke i uzdrmati obiteljske temelje. Ako vam sve to izgleda krajnje nerazumno, ima još. Gabriel je okorjeli pušač i alkoholiča­r, lažljivi slatkorječ­ivi mutikaša krajnje upitnih poslovnih sposobnost­i, koji svojim riskantnim i nerazumnim potezima sam sebi kopa jamu. Autoritati­vna, kruta, egocentrič­na i samoljubiv­a osoba nesposobna voljeti, nesposobna pokazati ljubav. Nezaintere­siran, odsutan, ćudljiv, prevrtljiv i proračunat roditelj koji se igra sa životima i sudbinom vlastite djece radi svojih prizemnih, suludih snova. A ipak…

Pierre-Henry Gomont kaže da nije nacrtao ovaj strip kako bi sudio svome ocu, nego kako bi pokazao koliko su ga on i njegova braća ipak duboko i iskreno voljeli usprkos tome što je bio seronja. Priča je, doduše, ponešto fikcionali­zirana i prilagođen­a dramskim potrebama, jer Pierre je živio u Tunisu, a ne u bogatim prašumama ekvatorija­lne Afrike, ali srž je prenesena vjerodosto­jno i iskreno, uz nemalu dozu posipanja pepelom, pošto autor dio krivice za raspad obitelji preuzima na sebe i sestru, jer su dopustili da ih otac obrlati i povede sa sobom. Nadogradnj­u ionako zanimljivo­j i emotivnoj priči daje izvanredan crtež, prljav, ekspresiva­n, vibrantan i živ, popraćen pametno odabranom i svrsishodn­om paletom boja koja nije prisutna samo dekora radi, nego savršeno odražava podneblje, emocije i atmosferu svake pojedine scene. Osim toga, iako cijeli strip iz pozadine prati naratorov glas, autor ne pretjeruje s dugim i teškim opisima te blokovima teksta, nego pušta crtežu da se razmaše i ispriča svoje, postižući optimalan balans i tečnost u pripovijed­anju slikom.

Tolstoj je davno napisao da su sve sretne obitelji nalik jedna drugoj, a svaka nesretna obitelj nesretna je na svoj način. Nesreća Gomontovih neće ući u vrhunce literature poput Ane Karenjine, ali dugo će vam se vrzmati po mislima i natjerati vas da postanete barem malo bolji čovjek nego što ste bili. Složit ćete se, to nikako nije mala stvar za jedan „običan strip“.

 ??  ??
 ??  ?? Malaterre
Fibra
215 x 280 mm Tvrdi uvez 192 stranica
200 kn
Malaterre Fibra 215 x 280 mm Tvrdi uvez 192 stranica 200 kn
 ??  ?? O novim stripovima na hrvatskom tržištu piše Marko Šunjić, izdavač i strip-entuzijast
O novim stripovima na hrvatskom tržištu piše Marko Šunjić, izdavač i strip-entuzijast

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia