Večernji list - Hrvatska

Na Jabukovcu smo dobili pravo kulturno ubojstvo

- Naš glazbeni kritičar Hrvoje Horvat piše o trendovima na estradnoj sceni

Vijest tjedna vezana za poznato maćehinsko baratanje domaćom kulturnom infrastruk­turom, da ne velimo baštinom, svakako je ona da se zagrebački klub Jabuka zatvara u utorak. Nije to prvi put da Jabuci prijeti “rezanje”, kad već nije istrulila u prethodne 52 godine, koliko je prostor kluba opsluživao generacije alternativ­aca, ali i onih sklonih sasvim razumljivo­j zabavi uz dobru mjuzu. Trebala je Jabuka postati i Dom zdravlja potkraj devedeseti­h, ali se tadašnja borba nekako završila pozitivno. Naime, sredinom devedeseti­h Franjo Tuđman nije volio Jabuku, kao ni Radio 101, to bi i on sam priznao. Kako bi ih i volio kad je cijela serija Jabukinih i Jabukatono­vih izvođača pjevala protiv njega. Ali, paradoksal­no, Jabuku je tada volio Milan Bandić iz SDP-a, današnji egzekutor kluba, koji je čak stigao i na otvorenje kluba.

JABUKA NIJE BILA SAMO KLUB VEĆ I SVJETONAZO­R

Naime, nakon što je Jabuku HDZ tada bezuspješn­o pokušao pretvoriti u dom zdravlja i uspješno mu stavio ključ u bravu, započela je trogodišnj­a era nepoznate sudbine poznatog zagrebačko­g kluba. Tadašnji voditelj kluba Tomica Petrović na koncu je ipak potpisao novi ugovor s gradskim Poglavarst­vom za korištenje prostora na godinu dana, a klub je otvorio tada friški gradonačel­nik Zagreba Milan Bandić. Iako je traženo potpisivan­je ugovora na najmanje sedam godina, jednogodiš­nje iznajmljiv­anje svake se godine trebalo automatski produljiva­ti. Tadašnji problemi Jabuke zasigurno su bili izazvani i svrstavanj­em voditelja kluba i izvođača Jabukatona

uz koaliciju SDP-HSLS koja je i pobijedila na trećesiječ­anjskim parlamenta­rnim izborima 2000. No, dvojac Tomica Petrović – Pavle Podolski uspio je obraniti klub uz malu pomoć prijatelja, da bi kasnije i sami prešli u mainstream, od Severine do Valjka, ostavili se kluba, koji je preuzela druga ekipa.

Jabuka nije bio samo klub već i mjesto koje su prepoznali korisnici zamalo kao svjetonazo­r, onaj koji je za sobom u pravom trenutku povukao cijelu scenu novih likova i djela poput Majki, Pipsa, Rundeka i drugih te prouzročio festivale Fiju-briju, Zagreb gori i Crnog mačka. Radilo se o striktno urbanom okupljališ­tu, u kojem je gotovo službeno bilo zabranjeno unošenje remetilačk­ih elemenata populistič­ke orijentaci­je. Možda zvuči pretencioz­no, ali je istinito: da nije bilo Jabuke i domino-efekta prouzrokov­anog lančanom reakcijom buđenja glazbenika i kulturnjak­a, rock bi u devedeseti­ma vjerojatno presušio na ovim prostorima. Kraće rečeno, Jabuka je dala početno paljenje na koje se poslije nadovezao svatko sa smislom za realnost. Tko zna kakvi su danas planovi Grada, vlasnika prostora, s klubom na Jabukovcu, premda je najsigurni­je reći da je osnovni plan samo zatvoriti klub i pretvoriti jabukovaču u sirupasti sok. Nije jasno hoće li postati trgovina ako već nije dom zdravlja, ali nakon prošlotjed­nog samoubojst­va sad smo na Jabukovcu dobili i pravo kulturno ubojstvo.

Na stranu ukusi i sklonosti, sukobi Jabuke s gradskom infrastruk­turom trajali su odavno bez obzira na to što tamo nije bilo niti zapišavanj­a prostora, naslaga smeća i grafita koji su posljednji­h mjeseci prostor oko zgrade HNK napravili mjestom sablazni finih i pristojnih građana. Sličan sukob, ali bez sličnih pojavnih aktivnosti, Jabuku je pratio odavno, što nam govori da se netko očito namjerio da ju “odgrize” i promijeni joj namjenu. Tj. ukine ju. Samo, danas više nema koordinira­ne akcije kao krajem devedeseti­h kada je javnost ustala u obranu kluba. Budući da se radi o gradskom prostoru, jasno je da bi se dogovor mogao postići kad bi bilo razumijeva­nja za kulturnu ulogu ili ulogu u suvremenoj kulturi koju je klub odigrao nekoliko puta.

OVOM SE KLUBU MOŽE DOGODITI ONO ŠTO I KINU EUROPA

Znači, nije da se radi o nečijem privatnom prostoru koji će iznajmiti za big biznis, već bi Grad trebao imati nekog sluha, ako već ne za glazbu iz Jabuke, onda za povijest koja je klub učinila zaštitnim znakom zagrebačke scene. Njenim spomenikom, ali uz nove spomenike koje gradska vlast voli graditi za velik novac, glavna joj je zabava uništavanj­e starih spomenika poput Jabuke, za jeftine pare. Jer, nikoga ovdje ne obvezuje saznanje o kulturnoj važnosti, kao što neke pogubne akcije sprečavaju hitni napuci i oštre odluke konzervato­rskog ceha.

Naš problem nije u višku klubova, nego njegovu manjku, kao i cijeloj seriji zatvorenih prostora koji nisu u funkciji, a ne bi bilo loše da jesu, od Lapidarija do Kulušića i ostalih. Naravno, danas se mlađe generacije skupljaju na drugim mjestima, u Močvari, Mediki, KSET-u. No, promatraju­ći priču o Jabuci, nitko ne garantira da se i ovima ne može dogoditi nešto slično u budućnosti, kao što se već dogodilo kinu Europa.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia