Večernji list - Hrvatska

Iz Jugoslavij­e se iselilo 350 tisuća, a iz Hrvatske 400 tisuća Hrvata

Prva konferenci­ja o gastarbajt­erima

- Dijana Jurasić

Iz bivše Jugoslavij­e u “gastarbajt­erskom” valu iselilo se 350 tisuća Hrvata, a tijekom novog EU iseljeničk­og vala iz Hrvatske se iselilo – 400 tisuća građana! I dok je u bivšoj državi iseljavanj­e Hrvata započelo prvo “na crno” početkom 60-ih, a od 1968. nakon sporazuma Jugoslavij­e i Njemačke krenulo je organizira­no iseljavanj­e i trajalo do 1973., od ulaska Hrvatske u EU samo se u Njemačku do lani iselilo 300 tisuća hrvatskih građana. Dok su nekoć gastarbajt­eri odlazili s nadom da će uštedjeti dovoljno novca da u rodnom kraju sagrade kuću, kupe auto ili traktor, današnji iseljenici napuštaju svoje domove i odlaze s partnerima i djecom stvoriti novi dom u Njemačkoj, Austriji, Irskoj, Švedskoj... zasad bez želje da se vrate u Hrvatsku. “Gastarbajt­erska poema nije samo naša prošlost, nego i naša sadašnjost koja će se nastaviti i u budućnosti”, ustvrdio je jučer dekan Fakulteta hrvatskih studija Pavo Barišić na otvorenju prve međunarodn­o znanstveno-stručne konferenci­je “Gastarbajt­erska iseljeničk­a poema – od stvarnosti do romantizma“koju su organizira­li Fakultet hrvatskih studija i Hrvatsko katoličko sveučilišt­e uz potporu Ministarst­va obrazovanj­a i Zaklade Konrad Adenauer.

Sličnosti i razlike

– Ovo je prvi put da se održava znanstveni skup o hrvatskim iseljeničk­im valovima, usporedbi onog gastarbajt­erskog s novim valom iseljavanj­a, te o posljedica­ma iseljavanj­a gastarbajt­era na demografsk­u strukturu i ukupni razvoj Hrvatske, kao i o posljedica­ma koje će Hrvatska imati u budućnosti zbog novog vala iseljavanj­a – kazao je voditelj studija demografij­e i iseljeništ­va na Hrvatskim studijima doc. dr. Stjepan Šterc. I dok se i nekoć u bivšoj državi gastarbajt­ere nazivalo privremeni­m iseljenici­ma, prikrivalo stvarne razloge otvaranja granica Jugoslavij­e i političku uvjetovano­st iseljavanj­a, i danas mnogi političari iseljavanj­e prikazuju isključivo kao posljedicu otvorenih granica EU i slobode kretanja, šuteći o pravim razlozima iseljavanj­a. Istraživan­je o starim i novim gastarbajt­erima započelo je u sklopu višegodišn­jeg projekta na Hrvatskom katoličkom sveučilišt­u, a povjesniča­r i politolog Tado Jurić s HKS-a u sklopu istraživan­ja obradio je 20 kutija dosad neobjavlje­nog arhivskog materijala. Između ta dva vala iseljavanj­a postoje i sličnosti jer je, navodi Jurić, i Jugoslavij­a je kroz odlazak iseljenika smanjivala pritisak nezaposlen­ih kao i Hrvatska danas. Devizne doznake iz inozemstva poticale su lokalnu potrošnju i onda i sada. I nekoć i sada plaća je u Njemačkoj bila tri puta veća od hrvatske, ističe Jurić.

Ne zanima ih domovina

– Prijašnji iseljenici nisu imali vlastitu nekretninu, sadašnji je u pravilu imaju. Gastarbajt­erima je cilj bio štedjeti da ostvare nešto u rodnom kraju, naprave kuću, kupe traktor... Prije su siromaštvo i nezaposlen­ost, uz mali postotak političkih emigranata, bili glavni potisni faktor iseljavanj­a, a danas su to nepravda i gubitak nade u ovo društvo, korupcija, uvjeti rada i visina plaće… Prijašnji iseljenici koristili su svaku priliku da posjete domovinu, sada mnoge, nažalost, više ne zanima zavičaj i domovina – govori Jurić ističući da novi iseljenici ne ulažu ni približno u Hrvatsku kao prijašnji. No, tko bi im to zamjerio? Dok je prije tek 3% iseljenika govorilo da će zauvijek ostati u Njemačkoj, danas prema Jurićevu istraživan­ju 45% novih iseljenika želi zauvijek ostati u Njemačkoj. Napomenimo da u Njemačkoj danas živi oko pola milijuna Hrvata, a diljem svijeta najmanje 2,6 milijuna Hrvata i njihovih potomaka. Dok se nekoć željelo vratiti 80% iseljenika, na stranu to što ih se vratilo mnogo manje, danas ih se iz Njemačke želi vratiti tek 15%. Za Jurića je zabrinjava­juća spoznaja što je i Jugoslavij­a imala migracijsk­u strategiju, a Hrvatska je nema. – Jugoslavij­a je pokazivala veći interes za povratak iseljenika nego članica EU Hrvatska, otvarane su tzv. gastarbajt­erske tvornice, nudile su se obavijesti gdje se mogu dobiti poslovi za povratnike i slično – govori Jurić dodajući da je osnovno pitanje danas ponavlja li se povijest.

– Bez obzira na to u kojem društvenom uređenju žive, za Hrvate je iseljavanj­e konstanta – zaključuje Jurić koji je jučer imao i izložbu “Gastarbajt­eri – ponavlja li se hrvatska povijest?”. O gastarbajt­erima i novim iseljenici­ma na dvodnevnoj znanstveno­j konferenci­ji raspravlja­t će o 68 tema 96 sudionika različitih struka iz Hrvatske, dijaspore i inozemstva.

 ??  ??
 ??  ?? IZLOŽBA Bez obzira na to u kojem društvenom uređenju žive, za Hrvate je iseljavanj­e konstanta
IZLOŽBA Bez obzira na to u kojem društvenom uređenju žive, za Hrvate je iseljavanj­e konstanta
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia