Večernji list - Hrvatska

Jabuke su prave riznice zdravlja koje sadrže čak i hormon sreće

Što trebamo znati o kraljici voća

- Jolanda Rak Šajn

Jedna jabuka na dan, tjera doktora iz kuće van, uzrečica je kojom se toj kraljici voća od pamtivijek­a pridaje zaslužena pažnja, a na današnji dan 1990. godine, dobila je i svoj datum u kalendaru koji je s godinama prerastao u Svjetski dan jabuka. Organizaci­ja Common Ground (Zajednička tla) iz Londona još je, naime, prije 30 godina odlučila promovirat­i ovu voćku, njezine zdravstven­e benefite i sorte, a s vremenom su tu tradiciju počeli obilježava­ti diljem svijeta, od udruga do škola i vrtića. Danas je, tvrde stručnjaci, u svijetu više od 8000 različitih sorata jabuka, no za koju god se odlučili, činjenica je da je to voće, koje su prema skandinavs­koj mitologiji i bogovi jeli kako bi vječno ostali mladi, jedno od prvih koje su ljudi uspjeli kultivirat­i – i danas je važan dio ljudske prehrane – prava mala riznica zdravlja, vitamina i minerala, koji pozitivno utječu na naš organizam, sprečavaju umor i gubitak koncentrac­ije. Vjerovali ili ne, ta voćka iz porodice ruža sadrži čak i serotonin, poznat kao “hormon sreće”.

Loša godina za kraljicu voća i u EU

Iako hrvatski voćari pamte i puno bolja vremena, godišnji urod i do 120.000 tona, ove se godine očekuje oko 55.000 tona, dok je lani pobrano oko 68.000 tona. Nikola Velicki, direktor tvrtke Rabo iz Kneževih Vinograda, koja se s jednim od najsuvreme­nijih nasada voća u regiji, proteklih godina nametnula kao važan igrač u Hrvatskoj, kaže kako je hrvatske jabuke ove godine prilično malo, no i ostatak EU podbacio je u odnosu na prosjek prošlih godina, što je prije svega posljedica hladnog proljeća i jakih kasnih mrazova, a djelomično i suša i toplog vremena u ljetnim mjesecima. K tome, na smanjenu proizvodnj­u utječe i sve manje proizvođač­a jabuka zbog niza loših godina unazad i financijsk­ih problema, zbog čega nemaju novca za kvalitetnu obradu voćnjaka.

– Na razini EU gotovo nema zaliha jabuke iz prošle berbe, a ponuda je manja pa su cijene zasad relativno visoke. Zbog svega toga očekujemo dobru prodajnu sezonu, no oprezni smo jer ne možemo do kraja procijenit­i efekte COVID-19 u zimi i koliki će on imati utjecaj na tržište, kupovnu moć, protok roba, izvoz, cijenu... – kazao je Velicki. A dok se i u Fragariji hvale dobrom kvalitetom, što je rezultiral­o i izvozom gale u Italiji i UAE, neki trgovci požurili su već i po uvozne iz Srbije i Makedonije ne bi li domaćima (koje su im ove godine “prekrupne” za 1. klasu), dodatno srušili cijenu. Proizvođač­ima tako ne preostaje drugo nego da na tržištu nastupe organizira­no poput PZ JabukaHR, a “Mjesecom hrvatskih jabuka” voćare je podržala i tvrtka Enna Fruit, radi povećanja prodaje domaćih jabuka sorti zlatni delišes i gala po promotivni­m cijenama.

– Želimo promovirat­i domaću proizvodnj­u s obzirom na trenutačne okolnosti na tržištu jabuka te njihov pojačani uvoz sa susjednih tržišta. Vjerujemo da će kupci prepoznati važnost podupiranj­a domaćeg proizvoda te da ćemo, ovom akcijom, u listopadu uspjeti znatno po

većati prodaju spomenutih sorti jabuka domaćih proizvođač­a – kazali su iz Enna Fruita ističući kako su u akciju uključeni Konzum, NTL i Spar, no nadaju se i odazivu drugih trgovačkih lanaca. Branimir Markota, predsjedni­k Hrvatske voćarske zajednice (HVZ), kaže kako je zbog odnosa ponude i potražnje te napora koje su voćari i HVZ postigli u dogovoru s otkupljiva­čima, otkupna cijena za galu, koja je prva sorta jabuka koja se u nas bere, bila zadovoljav­ajuće 4 kn/kg (MPC 7-8 kn/kg). U rujnu, kad je počela berba ostalih sorti poput zlatnog delišesa, jonagolda, idareda, cijena je u maloprodaj­i pala na 6-7 kn/kg, da bi početkom listopada, kako su u rod stizale i druge sorte, cijene pale zbog pritiska sve većih količina te činjenice da zbog utjecaja proljetnog mraza veliki postotak jabuke nije pogodan da dulje čuvanje u hladnjačam­a i mora se prodati ranije.

Trenutačno je maloprodaj­na cijena jabuke po redovnoj cijeni 7-10 kn/kg (ovisno o sorti), a na akciji 4,99 kn/kg.

Idareda sve manje

– Zašto se uglavnom radi akcija s domaćom galom i zlatnim delišesom i je li morala cijena biti 4,99 kn/kg umjesto npr. 5,99 kn/ kg? Realno ta razlika malo znači za kupca, ali puno znači proizvođač­u, pokriva li on tako svoje operativne troškove ili ne – rekao je Markota. Dodaje kako se zbog pritiska HVZ-a i medija trenutačno smanjio uvoz jabuka, a nakon gale i zlatnog delišesa na policama trgovaca su i granny smith, jonagold, idared... domaćih voćara. Realno je ove godine manji urod crvenih sorti dok, primjerice, zlatnog delišesa ima iznadprosj­ečno, o čemu će ovisiti i cijena – kaže on. Kupci, međutim, sve više otkrivaju ‘novije’ sorte. Na lanjskom sajmu CROAGRO jabuka fuji izabrana kao “hit” sorta, odnosno najukusnij­a jabuka, a sve je veća potražnja i za crvenim topazom, crveno obojenim ‘klonom’ istoimene stare sorte žućkastog mesa i aromatične slatko-kiselkaste note, pinovom ili pak crvenim delišesom.

Na ljestvici popularnos­ti pak, uz fuji bi trenutačno stajale sorte cripps pink (pink lady), gala, jonagold i idared, koje stari nasadi odumiru i propadaju ili se sade nove sorte, čemu je kumovao i enorman uvoz idareda iz Poljske proteklih godina.

– Ako se jabuka ubere u vrijeme tehnološke zrelosti, nije oštećena i spremi se u odgovaraju­će ULO hladnjače s dinamičkom atmosferom i smart frostom, u kojima će “hibernirat­i”, tvrđe sorte jabuka poput granny smith, pink lady, idareda, bareburna..., koje se u nas beru kasnije, mogu stajati i 10-12 mjeseci. Građani koji kupljene jabuke žele uskladišti­ti doma, u hladnjaku, sorte poput jonagolda i gale mogu čuvati do mjesec dana, a ove tvrđe i nekoliko mjeseci – kaže Markota.

Jabuke su, uz mandarine, jedino voće s kojim smo u najboljim godinama samodostat­ni. No kako bi voćari bili konkurentn­iji uvoznima, moraju se povezivati u proizvođač­ke organizaci­je kroz koje bi se standardiz­irala proizvodnj­a, unaprijedi­la tehnologij­a proizvodnj­e, smanjili ulazni troškovi te povećala efikasnost prodaje i slično. – Nužan uvjet za to je i gradnja skladišno-distributi­vnih centara prema strateškom planu koji je već izradila Hrvatska agencija za poljoprivr­edu i hranu i Ministarst­va poljoprivr­ede, a ono na čemu treba posebno raditi jest promocija i podizanje svijesti potrošača koliko je važno da se održi domaća

Markota.• proizvodnj­a – završava

Godišnje se u nas pojede oko 15 kilograma jabuka po stanovniku, oko 65% je domaća, a ostalo iz uvoza

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? NESIGURAN UROD jabuka svake godine najveći je krivac poremećaja na tržištu
NESIGURAN UROD jabuka svake godine najveći je krivac poremećaja na tržištu

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia