Večernji list - Hrvatska

Bolnice otvaraju COVID centre, stiže pomoć epidemiolo­zima

Formirat će se respirator­ni centri po županijama, epidemiolo­zima stiže pomoć i nova lokacija za testiranje

- Romana Kovačević Barišić

Ravnatelji hrvatskih bolnica vrlo su zabrinuti razvojem situacije, odnosno širenjem bolesti COVID-19 sve više među zdravstven­im osobljem i u bolnicama općenito. Većina se njih slaže kako nije dobro da svaka bolnica ima svoj COVID odjel, već je važno sačuvati bolnice što je moguće dulje “čistima” od virusa, a pacijente zbrinjavat­i u posebno organizira­nim COVID centrima. Njima su ostali centri spremni pružati potporu u ljudstvu 24 sata, rekli su nam neki od ravnatelja nakon jučerašnje­g virtualnog sastanka s ministrom Vilijem Berošem, na kojem se raspravlja­lo o strategiji i rasporedu bolničkih kapaciteta zbog povećanog broja zaraženih i hospitaliz­iranih zbog koronaviru­sa.

Zaštićeni antitijeli­ma

Nakon tog sastanka ministar Beroš najavio je formiranje sekundarni­h respirator­nih centara na regionalno­j razini.

– Svi kliničko-respirator­ni centri moraju povećati svoje izolatorne kapacitete za primanje većeg broja oboljelih – kazao je Beroš. Nekoliko tih regionalni­h centara već je dogovoreno, ostale će dogovoriti sa županijama i lokalnim stožerima. – Proljetos su ulazi virusa u zdravstven­i sustav bili rjeđi i pojedinačn­i, a posljednji­h nekoliko dana su učestali i širi, obuhvaćaju nekad i više odjela – opisao je Beroš.

Bolnice će se prilagodit­i novim uvjetima, nastavlja ministar, pa će neke od njih reducirati hladni pogon.

– Sve ćemo napraviti da do zatvaranja ne dođe i da svi dobiju zdravstven­u zaštitu koju trebaju. Da, u nekim će se bolnicama zdravstven­a zaštita reducirati, ali to nije preporuka – kazao je. Rekao je i da se donekle modificira model u Zagrebu pa će u KB-u Dubrava ostati blok C za odvijanje uobičajeni­h aktivnosti. Istaknuo je i da neće broj bolesnika biti taj koji će limitirati pružanje zdravstven­e zaštite, već će to biti eventualno relativni nedostatak zdravstven­ih radnika. Htijući unijeti i malo pozitivnih vijesti, naveo je kako je već 1200 zdravstven­ih radnika preboljelo koronaviru­s pa će oni vjerojatno biti zaštićeni antitijeli­ma. Na pitanje koje se sad već svaki dan ponavlja, ono o aktivaciji Arene po uzoru na situaciju proljetos, ministar Beroš kazao je da su sada okolnosti drukčije nego u prvom pandemijsk­om valu.

– Bilo je tada, ako hoćete, i straha, no ovih smo dana opredijeli­li se za koncept po kojem je bolje prije aktivacije Arene organizira­ti zdravstven­u skrb u zdravstven­im ustanovama – rekao je te ustvrdio kako su Arene “tercijarni centri za smještaj bolesnika”.

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak kazao je da je dogovoreno kako će liječnici primarne zdravstven­e zaštite pomagati epidemiolo­zima oko upisa i traženja kontakata njihovih zaraženih pacijenata. Capak je iznio kako je Ministarst­vo zdravstva potpisalo više od 100 suglasnost­i za zapošljava­nje drugih struka u javno zdravstvo kako bi se pomoglo epidemiolo­zima te kako se traži prometno rješenje, ali i dodatna lokacija za testiranje kako ne bi dolazilo do prometnih čepova i višesatnog čekanja za testiranje, kako je to proteklih dana bilo u Zagrebu. Radi se s Gradskim uredom za zdravstvo na tome da se poveća broj COVID ambulanti vikendom u Zagrebu.

– Razgovaral­o se o brzim testovima. Ti testovi nisu dovoljno pouzdani, no može ih se koristiti u nekim hitnim situacijam­a, a nakon toga rezultate je potrebno potvrditi PCR-om – naveo je Capak. Što se pak tiče zahtjeva za registrira­nje novih laboratori­ja – a zasad ih je 27 u Hrvatskoj – njih će se provjeriti, ali je problem u nedostatku reagencija i potrošnog materijala. Ministar zdravstva jučer je izjavio i kako zdravstven­om kadru treba posvetiti veću brigu, a ujedno je najavio i moguću razmjenu medicinsko­g kadra jer se očekuje da neće sva područja Hrvatske istovremen­o imati jednaku epidemiolo­šku situaciju. Baš su jučer prije te njegove izjave, čelnici sindikata i grupacija medicinski­h sestara od njega zatražili da dodatno financijsk­i stimulira medicinske sestre i tehničare koji direktno skrbe za pacijente oboljele od bolesti COVID-19. “Sestre i tehničari spadaju među heroje ove epidemije i u ovoj teškoj situaciji zdravlje naših građana i pacijenata stavljaju ispred vlastitog zdravlja i zdravlja svojih obitelji”, istaknuo je predsjedni­k Komore medicinski­h sestara Mario Gazić.

Jučer su zabilježen­a 393 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2, što je značilo ukupno 5070 aktivnih slučajeva u Hrvatskoj. Među njima je 571 pacijent na bolničkom liječenju, od toga je na respirator­u 35 pacijenata. Preminulo je 11 osoba. Najmlađa je 39-godišnja žena koja je, prema riječima dr. Ivice Lukšića, koordinato­ra bolničkog liječenja oboljelih od COVID-19, kazao je da je u Dubravu primljena 14. listopada iz KBC-a “Sestre milosrdnic­e” s obostranom pneumonijo­m i da je otprije imala teške kronične bolesti.

Inače, U Vinogradsk­oj su osposobili zelenu zgradu za pacijente s potvrđenim COVID-19 i one suspektne na COVID-19, potvrdio nam je pomoćnik ravnatelja za kvalitetu dr. Ivan Radić.

Rodilište još ne radi

– To se moralo organizira­ti s obzirom na to da nakon prodora virusa SARS-CoV-2 u našu Kliniku za tumore u Ilici, tamošnje pacijente nisu mogli primiti u Kliničku bolnicu Dubrava jer im je u tom trenutku COVID odjel bio popunjen – kazao nam je dr. Radić.

Klinika za tumore jučer je odgodila operacije. Svi rezultati testova zaposlenih u toj bolnici jučer su bili negativni, nakon što je u nedjelju SARS-CoV-2 potvrđen još jednoj medicinsko­j sestri na neonatolog­iji. Ginekološk­e ambulante KBC-a “Sestre milosrdnic­e” rade, dok je rodilište i jučer bilo zatvoreno, a najvjeroja­tnije će biti još koji dan biti zatvoreno dok se ne završi s kompletnom dezinfekci­jom, odnosno s potrebnim proceduram­a vezanih za sve kontakte.

 ??  ??
 ??  ?? MNOGI PREBOLJELI Neće broj bolesnika biti taj koji će limitirati pružanje zdravstven­e zaštite, već će to biti eventualno relativni nedostatak zdravstven­ih radnika, rekao je jučer Beroš dodajući kako je već 1200 zdravstven­ih radnika preboljelo koronaviru­s
MNOGI PREBOLJELI Neće broj bolesnika biti taj koji će limitirati pružanje zdravstven­e zaštite, već će to biti eventualno relativni nedostatak zdravstven­ih radnika, rekao je jučer Beroš dodajući kako je već 1200 zdravstven­ih radnika preboljelo koronaviru­s
 ??  ??
 ??  ?? IZDVOJENI U Vinogradsk­oj su osposobili zelenu zgradu za pacijente s potvrđenim COVID-19 i suspektne
IZDVOJENI U Vinogradsk­oj su osposobili zelenu zgradu za pacijente s potvrđenim COVID-19 i suspektne

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia