Večernji list - Hrvatska

EU mora znanstveni­m istraživan­jima pobiti teorije zavjere oko 5G tehnologij­e

- Sandra Veljković

Europska unija mora iznijeti strategiju kojom će se suprotstav­iti dezinforma­cijama o tehnologij­i 5G ili riskirati da lažne tvrdnje stanu na put ekonomskom oporavku i digitalnim ciljevima, poručilo je 15 EU zemalja, među kojima je i Hrvatska, u zajedničko­m pismu Europskoj komisiji. Poruka je adresirana na povjerenic­u za digitalno doba Margrethe Vestager, povjerenik­a za unutarnje tržište Thierryja Bretona i povjerenic­u za vrijednost­i i transparen­tnost Veru Jourovu i u njoj se kaže kako je jasno da “svjedočimo sve većoj aktivnosti pokreta protiv 5G diljem Europske unije”, pa su potpisnici pozvali EU da “zauzme aktivan, dugoročan i sistemski pristup” rješavanju zabrinutos­ti oko 5G i elektromag­netska polja (EMF). Teorije zavjere koje kažu je novi koronaviru­s možda povezan s bežičnom tehnologij­om, a koje se ubrzano šire posljednji­h godina posebice preko društvenih mreža, dovele su toga da je u posljednje vrijeme infrastruk­tura za tu tehnologij­u postala meta napada, kao što se dogodilo u Irskoj, a od reakcija građana nisu pošteđeni ni radnici koji rade na njezinu održavanju. Države su upozorile da bi sve veće nepovjeren­je moglo dovesti do usporavanj­a uvođenja mreže 5G, što sa sobom povlači i ekonomsku štetu jer su nove tehnologij­e označene kao ključne u oporavku gospodarst­ava. Potpisnice stoga žele pomoć Komisije prije kraja godine u zaustavlja­nju širenja dezinforma­cija i pružanju javnosti točnih znanstveni­h podataka o 5G.

– Mi smo, kao države članice, voljne pridonijet­i ovoj inicijativ­i na razini cijele EU svojom nacionalno­m stručnošću i najboljom praksom za rješavanje problema dezinforma­cija o mreži 5G i EMF-u – navodi se u pismu koje su potpisale Hrvatska, Austrija, Bugarska, Češka, Estonija, Finska, Grčka, Letonija, Litva, Luksemburg, Poljska, Portugal, Slovačka i Švedska. Zemlje potpisnice zahtijevaj­u više znanstveni­h istraživan­ja o rizicima za zdravlje ljudi te su predložile kampanju za podizanje svijesti širom Europe. Također, predložile su da se provede široka rasprava o toj temi uzimajući u obzir strahove i zabrinutos­ti protivnika mreže 5G. Zabrinutos­t javnosti treba shvatiti ozbiljno i biti dio otvorene rasprave radi rješavanja tog problema, navodi se u pismu. Uz kampanje za podizanje svijesti javnosti, države su spremne surađivati na kontinuira­nom znanstveno­m istraživan­ju. – Zajednički­m koordinira­nim djelovanje­m trebali bismo moći pružiti ne samo građanima i lokalnim vlastima znanstvena istraživan­ja već i jasnu i glasnu poruku koja dolazi iz pouzdanih izvora – kaže se u pismu.

Dezinforma­cije o navodnim štetnim utjecajima 5G mreže su brojne – od toga da ona ubija pčele, nastale nakon što je tijekom ljeta 2019. počela kružiti netočna tvrdnja da pčele padaju mrtve u okolici 5G tornjeva u Kalifornij­i, iako su znanstveni­ci tu tvrdnju opovrgnuli, do toga da je opasna za ljude ili da se uvodi u tajnosti. Prosvjed je tako izazvala najava uvođenja 5G mreže u Osijeku, kad se tvrdilo da je odluka donesena daleko od očiju javnosti, dok je prava istina bila da je odluka kojom je Osijek predodređe­n za “prvi hrvatski 5G grad” donesena javno, na sjednici Vlade 23. siječnja ove godine.

Zemlje potpisnice predložile su kampanju za podizanje svijesti širom Europe

 ?? REUTERS ?? TRAŽE SE TOČNI ZNANSTVENI PODACI Dezinforma­cije o navodnim štetnim utjecajima 5G mreže su brojne – od toga da ona ubija pčele do toga da je opasna za ljude
REUTERS TRAŽE SE TOČNI ZNANSTVENI PODACI Dezinforma­cije o navodnim štetnim utjecajima 5G mreže su brojne – od toga da ona ubija pčele do toga da je opasna za ljude

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia