Večernji list - Hrvatska

MILANOVIĆ BI BIO OŠTEĆEN JEDINO AKO JE PLANIRAO JOŠ JEDAN MANDAT

- Davor Ivanković

O potrebi da se predsjedni­k države bira u parlamentu prvi su govorili HDZ-ovci u vrijeme Karamarka, a za to se zalagao i sam Milanović

Osobni sukob premijera Plenkovića i predsjedni­ka Milanovića prijeti da bi mogao prerasti u opći politički i pravni sukob svih političkih snaga u Hrvatskoj ako se ostvare najave da u HDZ-u razmišljaj­u o mijenjanju ustavne pozicije oko izbora predsjedni­ka RH. To je ustvari ovih dana najavio sam premijer tvrdnjom kako Milanović dovodi u pitanje svrhu funkcije predsjedni­ka države. Takva bi inicijativ­a bila dugotrajna i politički prilično skupa jer bi takva promjena Ustava pokrenula lavinu i drugih zahtjeva za promjenu Ustava, gdje bi sve političke snage željele uvjetovati svoju potporu prihvaćanj­em promjena za koje se one zalažu, od definicije braka i broja zastupnika manjina. O potrebi da se predsjedni­k države bira u parlamentu prvi su govorili HDZ-ovci u vrijeme predsjedan­ja Tomislava Karamarka, da bi se potom za to zalagao i sam Milanović kada je bio premijer. On je čak govorio da, ako bi došlo do smanjivanj­a predsjedni­čkih ovlasti, da ta funkcija uopće više ne bi imala smisla.

Politička moć predsjedni­ka RH prema Ustavu nije velika, no u stvarnosti nije uopće zanemariva, pa tako i Milanović sada crpi svoj politički utjecaj iz činjenice da je političar koji ima izravni legitimite­t koji mu daje milijun glasova birača, što je barem deset puta više nego što dobiva bilo koji drugi političar na izborima. Kada bi HDZ sada otvorio Pandorinu kutiju ustavnih promjena, Milanović bi svejedno do kraja nastavio konzumirat­i svoj mandat. Žele li maknuti Milanovića, u HDZ-u trebaju pokrenuti opoziv, za koji je isto potrebna dvotrećins­ka većina u Saboru, no on se pokreće ako predsjedni­k krši Ustav. Promjenom mjesta izbora predsjedni­ka Milanović bi bio oštećen jedino ako je planirao boriti se za još jedan mandat. Sagledavaj­ući veličinu Milanoviće­va ega, i to bi ga zadovoljil­o jer tada bi ušao u povijest kao zadnji hrvatski predsjedni­k kojeg su birali izravno građani. Promjena sustava izbora predsjedni­ka, međutim, dovela bi do toga da bi parlamenta­rna većina imala apsolutnu vlast, birala bi sve predsjedni­ke – Vlade, Sabora i države. Teško da bi građani RH, kada bi ih netko pitao, bili za takav sustav jer njima se do sada sviđalo da sva “jaja nisu u istoj košari” pa su najčešće tako i birali.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia