Večernji list - Hrvatska

U Fini tvrde: Na računima ovršenih građana je rekordan iznos novca!

Došao je dan “D” za blokirane, a točan broj puštenih ovrha još se ne zna

- Valentina Wiesner

Tisuće hrvatskih građana od jučer je ponovo blokirano. Nakon isteka šestomjese­čnog moratorija na ovrhe, dan “D” je stigao, no još se ni izbliza ne zna koliko će dužnika i za koliki iznos potraživan­ja biti ovršen u predstojeć­em razdoblju.

– Prema trenutačni­m podacima kojima raspolaže Fina, kada je bio na snazi moratorij, u tih šest mjeseci zaprimljen­o je oko 210.000 ovrha, a oko 170.000 u javnobilje­žničkim uredima. Kada zbrojimo jedan i drugi broj, on je ukupno manji nego u istom razdoblju prethodne godine kada je zaprimljen­o 410.000 ovrha, a niži je i iznos duga – istaknuo je na Vladinoj konferenci­ji za novinare o početku deblokada ministar financija Zdravko Marić.

Vinka Ilak, savjetnica uprave u Fini, pojašnjava da ta institucij­a još ne barata brojem blokiranih prvoga dana, ali je otkrila i da su ovrhe naišle na plodno tlo: tvrdi da novca na računima ima više nego ikad!

Građani slabo zovu

– Jutros u 10 sati imali smo povijesno najveći iznos priljeva na račun. U podne smo imali za duplo premašen povijesni rekord, u dva sata za 300 posto. To znači da na računima građana ima dovoljno sredstava. Sutra ćemo vidjeti, kad bude završen obračun, kakvo je stanje, ali smo optimistič­ni – to znači da bi mogao biti povećan broj deblokiran­ih građana – uvjerena je V. Ilak, koja ipak ističe da se može očekivati privremeno povećanje broja blokiranih, no dugoročno čak i pad te brojke u odnosu na ožujak. Javni bilježnici će također točan broj ovrha koje su postale pravomoćne znati za nekoliko dana.

– Slučajevi su disperzira­ni u velikom broju ureda u cijeloj Hrpotrebe vatskoj tako da ćemo pravo stanje znati tek

za nekoliko dana, kad se sve zbroji – kažu u Hrvatskoj javnobilje­žničkoj komori te otkrivaju da se jako malo građana odazvalo pozivu da provjere imaju li dug, svega 50-ak dosad.

Ovrhe o kojima govore ministar, predstavni­ca Fine i javni bilježnici uglavnom se odnose na neplaćene komunalije; struju, plin i vodu te telekomuni­kacijske usluge. No, spominjući smanjeni broj i iznos ovrha zapravo se nisu dotakli onih ovrha koje u strukturi duga imaju najveći udio; donedavno polovicu iznosa, a nakon masovne prodaje duga agencijama za naplatu potraživan­ja, nešto više od 30 posto čine potraživan­ja po kreditima, kreditnim karticama i ostala dugovanja financijsk­im institucij­ama. Kod njih su također trajali moratoriji koji sada ističu ili su već istekli i banke redom uskoro najavljuju da i one kreću u prisilnu naplatu.

Izmjene Ovršnog zakona

– Banka će provoditi ovrhe sukladno zakonskim odredbama i nalozima zaprimljen­im od Fine što je i naša obveza. Što se tiče klijenata koji imaju nepodmiren­a dugovanja, stav banke je kao i uvijek bio da se mogu javiti i dogovoriti način podmirivan­ja. Uvijek individual­no analiziram­o

klijenata i nudimo optimalno rješenje u okviru alata koji se primjenjuj­u za restruktur­iranje kreditnih obveza, a klijenti mogu tražiti i produljenj­e moratorija – kažu u OTP-u te otkrivaju da intenzivno kontaktira­ju klijente kako bi pronašli rješenja. Proaktivni su i u Erste banci: kažu da ima oko 9200 dužnika u toj situaciji, s ukupno 11.600 kreditnih partija i očekuju se da bi otprilike 20 posto tih klijenata moglo dodatno realizirat­i neku od mjera olakšanja kredita nakon isteka odgode. Banke priznaju da očekuju pogoršanje portfelja, a njihova krovna udruga HUB poziva klijente s poteškoćam­a da se jave i prilagode dinamiku plaćanja kako bi se u najvećoj mogućoj mjeri izbjeglo pokretanje novih ovrha i blokada. Koliko će ih se uspjeti dogovoriti, saznat ćemo sljedećih mjeseci, kad će krenuti i druge dvije “tranše” ovrha: 20. studenog za ovrhe zaprimljen­e do 31. kolovoza te 20. siječnja za predmete pristigle do 18. listopada.

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica poručio je kako su u hitnu proceduru puštene izmjene Ovršnog zakona prema kojima deložacije neće biti moguće u razdoblju od 1. studenoga do 1. travnja, uvodi se obveza obavještav­anja dužnika o dugu te donekle smanjuju troškovi.

Na upit o tome hoće li se intervenir­ati u najveći problem ovršnog postupka, redoslijed naplate prvo troškova pa zateznih kamata i tek onda glavnice, zbog kojeg su blokirani “zacementir­ani” u dugu, Malenica je obećao da će i to razmotriti pri radu na novom Ovršnom zakonu za koji će oformiti radnu skupinu. Kad je posrijedi donošenje zakona o agencijama za naplatu potraživan­ja, što je Vlada obećala još prije dvije godine, ministar Marić je ustvrdio da direktivu o tome još nema ni Europska komisija, no Vlada svejedno razmatra mogućnost dodatne regulacije njihova poslovanja.

 ??  ?? OVRHE se odnose na neplaćene komunalije, ali velik dio čine potraživan­ja po kreditima, kreditnim karticama i ostala dugovanja financijsk­im institucij­ama
OVRHE se odnose na neplaćene komunalije, ali velik dio čine potraživan­ja po kreditima, kreditnim karticama i ostala dugovanja financijsk­im institucij­ama

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia