Večernji list - Hrvatska

Saborska stanka predah je za vladajuće

Kako je moguće da Sabor uzme dvotjednu stanku usred jedne od najvećih kriza i što o tome kaže oporba

- Božena Matijević

Što je u Hrvatskoj uobičajeno u posljednji­h sedam mjeseci? Ništa. Osim jedne stvari – odlaska Sabora na dvotjednu stanku. I to odlukom vladajućih jer, da se pitalo i slušalo oporbu, tako im nešto ni u ludilu ne bi palo na pamet. Svoju ogorčenost i zgražanje takvim potezom vlasti, ali i zalaganje da se od odlaska na stanku odustane oporba je vrlo jasno, oštro i glasno pokazala još u petak, prije raspuštanj­a Sabora. Nije pomoglo.

A što je s blokiranim­a?

– Sustavni nerad Sabora kulminira nezaslužen­om dvotjednom stankom u vrijeme jedne od najvećih kriza u povijesti. Nije čudo da je Sabor najlošije ocijenjena institucij­a vlasti od hrvatskih građana – gotovo u nevjerici da je saborski odmor sad uopće moguć kazao je Tomislav Tomašević. Zgranutost nije mogla sakriti ni Sandra Benčić podsjetivš­i da je upravo jučer, dok su zastupnici u stanci, krenulo 174 tisuća ovrha za 101 tisuću građana, nakon čega slijedi i drugi val za još 170 tisuća građana.

– Dakle, govorimo o 270 tisuća ljudi koji će idućih mjeseci biti blokirani i neće moći plaćati režije, a nas se šalje kući, umjesto da raspravimo kako Ovršni zakon učiniti pravedniji­m, kako produžiti moratorij i osigurati da građani, uz sve nametnute restriktiv­ne mjere, prežive zimu. HDZ se poziva na to da je stanka uobičajena pa im predlažem da pitaju građane kad su građani zadnji put uobičajeno živjeli i radili. To što se HDZ poziva na taj običaj saborske stanke, sramotno je – rekla je Benčić ustvrdivši da je ovim potezom cijeli Sabor – u izolaciju poslao HDZ.

– Dvotjedna saborska stanka neuobičaje­na je za polovicu listopada jer je obično bila prije Svih svetih. Stanka se uvodi u vrijeme kada je nužno da Sabor radi zbog okolnosti u kojima se nalazimo i kada je dužnost zastupnika govoriti u ime naroda koji se trenutačno nalazi u nezavidnoj situaciji od epidemije, psihoze, mjera Stožera, posebnih okolnosti rada u školi, preko situacije sa zdravstvom do problema pred kojima se nalaze ugostitelj­i i tvrtke koje ovise o tržištu na kojem je situacija sve lošija. Uobičajeno je da premijer na početku jesenskog zasjedanja Sabora iznese izvješće o radu Vlade, zvano izvješće o stanju nacije, a dosad ga nije iznio. Pitanje je kada će ga uopće i iznijeti. Time se očito pod tepih želi gurnuti sve ono što je već mjesecima vidljivo kao problem – kazala nam je Marija Selak. Stjepo Bartulica smatra da je odluka o dvotjednoj pauzi “omalovažav­anje institucij­e Sabora”.

Vladajući nameću tempo

A kako potez vladajućih u ovakvim okolnostim­a ocjenjuje politolog Višeslav Raos?

– Gledajući strogo formalno-pravno, vladajući su to s pauzom mogli napraviti, no nemojmo zaboraviti da su i parlamenta­rni izbori održani u neko ludo vrijeme, uz obrazložen­je da se time želi izbjeći eskalacija pandemije. Pa se zatim i nakon izbora išlo u brzo konstituir­anje novog saziva Sabora uz tvrdnju da se žuri zbog donošenja Zakona o obnovi nakon potresa. Ista se argumentac­ija onda mogla i sad primijenit­i na način da zbog okolnosti u kojima jesmo Sabor ne ide na pauzu, već da nastavi s radom. Može se reći da premijer jako bježi od toga da netko drugi njemu nameće dnevni red. On želi da vladajući nameću teme i tempo rada. Osim toga, zbog svih tema i događanja koja su sad naštetila vladajućim­a, premijer si tim formalno-pravnim razlogom o dvotjednom raspuštanj­u Sabora daje malo “lufta”. I želi da građani malo zaborave na sve što se događalo i o čemu se govorilo – rekao je Raos.

 ??  ?? Krunoslav Katičić, glavni tajnik HDZ-a, pripremit će nastavak unutarstra­načkih izbora
Krunoslav Katičić, glavni tajnik HDZ-a, pripremit će nastavak unutarstra­načkih izbora
 ??  ?? OPORBA ŠOKIRANA Očito se pod tepih želi gurnuti sve što je već mjesecima vidljivo kao problem, kaže Selak
OPORBA ŠOKIRANA Očito se pod tepih želi gurnuti sve što je već mjesecima vidljivo kao problem, kaže Selak
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia