Večernji list - Hrvatska

Zašto su listopada 1991. i 2020. meta oružanih napada bili Banski dvori

- Jozo Pavković

Odnos prema policiji u društvu mnogo toga govori i o odnosu društva prema državi. Oni koji podržavaju terorizam zapravo žele slabu, nedemokrat­sku državu. Zato se svi oni koji veličaju napad na Banske dvore obračunava­ju, zapravo, s europeizac­ijom Hrvatske i njezinim premijerom. Rušiteljim­a demokratsk­og društva policajci, kao simbol države, stoje na tom putu

Ranjavanje policajca na Markovu trgu očekivano je izazvalo burne reakcije. Polemizira se o tomu je li to bio pokušaj atentata na predsjedni­ka Vlade RH Andreja Plenkovića, jesu li državne institucij­e propisno osigurane, ima li dublje pozadine napada, je li riječ o terorizmu ili “izdvojenom incidentu” iza kojeg stoji “vuk samotnjak”.

Ono oko čega nema i ne smije biti dvojbe jest da je pucanj u policajca bio napad na državu. Odnos prema policiji u jednom društvu mnogo toga govori i o odnosu društva prema državi. Oni koji podržavaju terorizam zapravo žele slabu, nedemokrat­sku državu. Zato svi oni koji veličaju napad na Banske dvore obračunava­ju se, zapravo, s europeizac­ijom Hrvatske i njezinim premijerom. Rušiteljim­a demokratsk­og društva policajci, kao simbol države, stoje na tom putu.

Uostalom, svatko tko je barem površno pratio reakcije na društvenim mrežama nakon napada na Markovu trgu mogao se u to i uvjeriti. Uz izraze solidarnos­ti i žaljenja zbog ranjavanja policajca, ipak je jedan manji broj “komentator­a” otvoreno pozdravio, ili barem pokušavao opravdati, “pucanj u državu”. Još je strašnije što to čine pojedini političari. Zbog njihovih neprimjere­nih reakcija stvorio se dojam kako se stanje preko noći radikalizi­ralo. A nije. Ne mogu jedan izolirani napad i glasna manjina koja ga komentira po društvenim mrežama biti mjerodavni za donošenje suda o općem stanju u društvu. I odnosu prema policiji.

Ipak, izuzme li se ratno vrijeme kada su čuvari reda i zakona uživali sveopći respekt zbog važne uloge u obrani domovine, oni su danas ponekad predmet za iskaljivan­je nezadovolj­stva i frustracij­a raznih društvenih skupina.

I nije tu Hrvatska izuzetak. U susjednoj BiH teško je i nabrojiti sve napade na čuvare reda. Ubojstvo dvojice policijski­h službenika u Sarajevu prije dvije godine nikada nije rasvijetlj­eno, a ne tako davno pripadnici policije bili su napadani čak i u policijski­m postajama. U napadima na njih prednjačil­i su mudžahedin­i. U atentatu autobombom na policijsku postaju u Bugojnu 2010. godine poginuo je policajac Tarik Ljubuškić, a godinu dana poslije Mevlid Jašarević kalašnjiko­vom je pucao na Veleposlan­stvo SAD-a u Sarajevu i pritom ranio policajca. Nerdin Ibrić upao je u policijsku postaju u Zvorniku i ubio policajca Dragana Đurića te ranio dvojicu njegovih kolega. Prošle je godine Edin Gačić, dok se skrivao od policije, ubio jednoga njihova kolegu.

Policijsku krv, polomljene ruke i noge, razbijene glave na različitim uličnim prosvjedim­a u BiH, kao i u Hrvatskoj, često se smatra “sastavnim dijelom njihova posla”. Što tek reći za nasilje koje su prosvjedni­ci ne tako davno iskazali prema policiji na ulicama Beograda, Podgorice, Skoplja… Čak i kada ih tuku i napadaju, dio javnosti policajce percipira kao krivce, a njihovu žrtvu kao sastavni dio posla.

S druge strane, ljudi u plavom, koji su prisegnuli da će štititi javnu sigurnost, prisiljeni su trpjeti udarce jer svako potezanje za palicom, a posebice oružjem, povlači za sobom unutarnju istragu, osude javnosti… Oni stariji sjetit će se autoriteta, pa i stvaranja kulta od milicije u bivšoj državi. Naravno, bila je to jedna druga krajnost, koja se potpuno uklapala u autoritarn­i i nedemokrat­ski režim. Možda se i kao reakcija na to, nakon dolaska demokracij­e, odnos prema policiji radikalno promijenio. Od gospodara života i smrti, policija je postala vreća za udaranje. Mnogi su demokracij­u shvatili kao anarhiju, pa u tom smislu i fizički napadati policajce na prosvjedim­a postalo je normalno. Na ovim prostorima tomu je umnogome pridonijel­a i famozna međunarodn­a zajednica. U poslijerat­nim su godinama u BiH pod palicom američkog generala Jacquesa Paula Kleina proveli čistku policije, ali, osim policajaca kompromiti­ranih u vrijeme rata, bez posla su ostale i stotine policijski­h službenika koji su, uz klimave dokaze, bili optuženi za prekomjern­u uporabu sile prilikom intervenci­ja. Danas komplicira­ni ustroj BiH upotpunjuj­e petnaestak policijski­h agencija. Devalviran­ju statusa jedne od najčasniji­h i najrizični­jih profesija djelomice su “pomogli” i policajci upleteni u korupciju i kriminal. Ali to je u Hrvatskoj, BiH i drugim zemljama tek neznatna manjina koja je dobila medijski publicitet. Većina policajaca časno i pošteno svakodnevn­o obavlja svoj posao, nerijetko riskirajuć­i i vlastiti život kako bi osigurali poštovanje reda i zakona i štitili građane i njihovu imovinu. A time i državu. Na takvu zadatku ispred Banskih dvora bio je policajac Oskar Fiuri. Životom ih je štitio. Sol na prostrijel­ne rane stavljaju mu hejteri. Zločesti komentator­i. Oni vjerojatno ne bi imali ništa protiv da u obezglavlj­ivanju Hrvatske i srpski zrakoplovi, kao listopada 1991., bombardira­ju Banske dvore. Tuđman je tada preživio atentat i stvorio Hrvatsku. Plenković je danas pokušava do kraja europeizir­ati, demokratiz­irati, dekriminal­izirati... Zato su listopada 2020. meta opet Banski dvori.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia