Večernji list - Hrvatska

‘Rješenje’ za dug od 270.000 eura – angažirao je plaćenog ubojicu

Podignuta je optužnica protiv Deana Majstorovi­ća i još šest osoba u Splitu

- Ivana Jakelić

Tražio ga je 270.000 eura, koje mu on nije mogao vratiti pa je smislio “rješenje”. Ustrojio je zločinačko udruženje, koje se bavilo preprodajo­m droge, a trebalo se i pobrinuti i za njegov “problem”. Jer dug će nestati ako se osoba koja ga potražuje – likvidira.

Prijetili obitelji

Mora da je tako nekako razmišljao Dean Majstorovi­ć (34) zvani Điđi protiv kojeg je USKOK upravo podigao optužnicu jer ga se tereti da je ustrojio zločinačko udruženje koje je svoje poslove razgranalo od Splita do Njemačke, Belgije i Južne Amerike, odakle mu je dolazio heroin, kokain i marihuana. Tereti ga se i da je planirao smaknuće 33-godišnjaka koji ga je na ime duga tražio 270.000 eura. Riječ je, kako navodi USKOK, o dugu koji je nastao u sporu oko prodaje droge. Osim Majstorovi­ća, još su optuženi Bosiljko Šakić (38), koji je u bijegu, Luka Buzdovačić (35), Jerko Malvasija (34), Ivan Šunjić (30), Hrvoje Miljak (32) i Dino Stojanović (38). Malvasija je postao “poznat” početkom godine kada je izbjegao smrtonosni pohod Filipa Zavadlava, koji je u Splitu ubio tri osobe, a Malvasija mu je navodno također bio na popisu za odstrel. USKOK ih tereti da su svoje kriminalne poslove vodili od 1. srpnja 2019. do 21. svibnja 2020., a Majstorovi­ć je od Šakića, Buzdovačić­a i Malvasije tražio da prate 33-godišnjaka kojemu je bio dužan 270.000 eura.

Osim što su ga pratili, oni su mu i prijetili te su zastrašiva­li njega i njegovu obitelj i to tako što su im palili automobile i podmetali eksplozivn­e naprave. Optuženi su da su izviđali kuće i stanove u kojima boravi 33-godišnjak, pratili su koja vozila koristi i gdje ih parkira. To su praćenje obavljali vozeći se na motociklu, a osim motocikla nabavili su i kacigu s vizirom. Majstorovi­ć se tereti i da je iznajmio stan u zgradi u kojoj stan koristi i 33-godišnjak, a od Šakića je tražio i da osobu koju je unajmio za ubojstvo 33-godišnjaka poslije likvidacij­e preveze u BiH. Unajmljeni ubojica poznat je samo pod nadimkom “killer”, a tijekom istrage njegov identitet nije utvrđen.

Kako bi pak zastrašili obitelj i poznanike 33-godišnjaka, Majstorovi­ć i ostali su, tvrdi USKOK, napravili Molotovlje­ve koktele, koje su potom Šunjić i Miljak bacili na poslovni prostor koji je u vlasništvu obitelji 33-godišnjaka te su ga zapalili.

Nakon toga su pobjegli na motociklim­a, koje su potom sakrili, dok su odjeću i obuću koju su imali na sebi tijekom napada zapalili, kako bi prikrili tragove.

Osim planiranja likvidacij­e 33-godišnjaka, Majstorovi­ć se tereti da je ostale organizira­o u zločinačko udruženje u sklopu kojeg je krijumčare­na droga.

Dobro razrađen plan

Radilo se o dobro razrađenom planu, tvrdi USKOK, a droga je svakih 15 dana teretnim brodovima koji su prometoval­i na liniji Brazil – Antwerpen iz Južne Marike dolazila u Europu.

Pri istovaru droge s broda u Belgiji pomagala im je za sada nepoznata osoba, koja je drogu pretovaral­a u kombije te je prevozila u unajmljeni stan.

Plan je bio da se droga proda za 50.000 eura po kilogramu, a policija je pretraga kod uhićenja našla i automatsko oružje s prigušivač­em i laserom.

Osim likvidacij­e, 33-godišnjeg Majstorovi­ća terete i za krijumčare­nje droge

 ??  ?? SPLITSKI KLANOVI Uhićenje jedne od kriminalni­h skupina u Splitu
SPLITSKI KLANOVI Uhićenje jedne od kriminalni­h skupina u Splitu

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia