Večernji list - Hrvatska

Optužnica još uvijek nije pravomoćna

Pravosuđe i godinu dana nakon istrage još nije odlučilo o optužnici za silovanje protiv sedam mladića

- Frane Šarić

Više od godinu nakon što se hrvatska javnost sablaznila zbog slučaja koji se dogodio u jednom mjestu pokraj Zadra i optužbe da su od ljeta 2018. godine petorica mladića i dvojica maloljetni­ka silovala tada još djevojčicu, pravosuđe još uvijek nije odlučilo o pravomoćno­sti optužnice.

Odluka na Vrhovnom sudu

Optužnica je podignuta sedam mjeseci od prijave policiji, a sud i dalje odlučuje o njezinoj pravomoćno­sti te je slučaj sada na Vrhovnom sudu. Podsjetimo, Županijsko državno odvjetništ­vo u Zadru je, nakon provedene istrage, 5. svibnja 2020. podiglo pred Županijski­m sudom u Zadru optužnicu protiv petorice okrivljeni­ka (2000., 2000., 2000., 2000 i 1999.) te dvojice maloljetni­ka (2003. i 2001.) zbog počinjenja više teških kaznenih djela protiv spolne slobode. Okrivljeni­cima se stavlja na teret počinjenje jednog teškog kaznenog djela protiv spolne slobode iz čl. 154 st. 2. KZ/11, više teških kaznenih djela protiv spolne slobode iz čl. 154. st. 1. KZ-a, više kaznenih djela bludnih radnji iz čl. 155. st. 2. KZ/11 i dva kaznena djela iskorištav­anja djece za pornografi­ju iz čl. 163. st. 2. KZ/11, sve na štetu djeteta.

Slučaj je šokirao hrvatsku javnost nakon što je sudac istrage osumnjičen­e mladiće, koji su svi iz istog sela, pustio da se brane sa slobode uz mjere opreza i poslije brojnih prosvjeda novo sudsko vijeće ih je pritvorilo i pušteni su nakon što su svi ispitani. Od tada, odnosno od optužnice prošlo je gotovo pola godine, a gotovo pet mjeseci kasnije, odnosno 29. rujna održana je sjednica optužnog vijeća za mladež zbog odlučivanj­a o potvrđivan­ju optužnice.

– S obzirom na to da je branitelj jednog od okrivljeni­ka istaknuo prijedlog za izdvajanje određenih dokaza kao nezakoniti­h iz kaznenog spisa, to su se na sjednici sve stranke očitovale o predloženo­m te je sjednica zaključena, a vijeće se povuklo na vijećanje i glasovanje te će nakon donošenja odluke ona biti izrađena te otpremljen­a strankama, a nakon pravomoćno­sti zakazat će se sljedeća sjednica optužnog vijeća radi potvrđivan­ja gore navedene optužnice – istaknuli su nedavno sa zadarskog suda, a jučer smo dobili i informacij­u da je taj prijedlog završio na Vrhovnom sudu.

Optužno vijeće

– Nastavak sjednica povodom odlučivanj­a o optužnici nije zakazan zato što je optužno vijeće za mladež odlučilo o prijedlogu jednog od branitelja okrivljeni­ka za izdvajanje određenih dokaza kao nezakoniti­h, izradilo rješenje o istom te navedeno rješenje dostavilo strankama s poukom o pravu na žalbu. Budući da je na navedeno rješenje uložena žalba, spis je s rješenjem i žalbom dostavljen Vrhovnom sudu RH, koji će odlučiti o žalbi, a nakon toga spis vratiti Županijsko­m sudu kada će biti zakazan nastavak sjednice optužnog vijeća povodom odlučivanj­a o optužnici ŽDO Zadar u navedenom kaznenom predmetu – istaknula je glasnogovo­rnica zadarskog županijsko­g suda Dijana Grancarić.

 ??  ?? PRIVOĐENJE osumnjičen­ih za silovanje maloljetni­ce 2019. godine
PRIVOĐENJE osumnjičen­ih za silovanje maloljetni­ce 2019. godine

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia