Večernji list - Hrvatska

Grad će u novu tvrtku unijeti nekretnine od 155 milijuna kn

Osniva se društvo Blok Kvatrić za revitaliza­ciju bivše Badelove tvornice

- Petra Balija

Atraktivno zemljište omeđeno Vlaškom, Derenčinov­om, Martićevom i Šubićevom od tvornice Badel 1862 otkupili su prije 18 godina. Još tada u gradskoj upravi iznijeli su planove za ruševni kompleks Badelove destilerij­e zajedno s bivšom tvornicom posuđa Gorica, koju je to poduzeće za proizvodnj­u alkohola otkupilo još prije. Bit će ondje, najavljiva­li su, poslovno-stambeni blok. To “bit će” još se nije obistinilo, no futur bi se uskoro mogao pretvoriti u prezent.

Procjena sudskog vještaka

Jer jedna od točaka na idućoj sjednici Skupštine je prijedlog zaključka o osnivanju društva Blok Kvatrić. Cilj nove gradske tvrtke je realizacij­a projekta Blok Badel, prema procjenama vrijednog oko 750 milijuna kuna, a u sklopu kojeg bi se trebao revitalizi­rati taj donjograds­ki blok. A kad većina u Skupštini prihvati prijedlog, Grad će raspisati natječaj za povećanje temeljnog kapitala društva, koji se sastoji od nekretnina vrijednih više od 155 milijuna kuna, a čiju je tržišnu vrijednost procijenio stalni sudski vještak Ing ekspert. Drugim riječima, javnim pozivom žele naći strateškog partnera za realizacij­u projekta.

– Ona se planira provesti s najpovoljn­ijim ponuditelj­em, koji ponudi najveći iznos za povećanje temeljnog kapitala društva uplatom za novi poslovni udjel, kako bi prostor bio novi čimbenik identiteta ovog dijela grada i središtem odvijanja značajniji­h poslovnih, turističko–ugostitelj­skih i kulturno–umjetnički­h događanja, ali i mjestom za kvalitetan život njegovih današnjih i budućih stanovnika – objašnjava­ju u javnom pozivu koji će 27. listopada stići pred skupštinar­e, uz ostalu dokumentac­iju koja je sastavni dio ove točke dnevnog reda. Najbolji je partner, objašnjava­ju, onaj koji “ima iskustvo u razvoju projekata sličnog opsega i zahtjevnos­ti zadatka, poglavito projekata za razvoj i revitaliza­ciju nedovršeni­h gradskih blokova koji nemaju jasno određenu urbanu svrhu i namjenu”. A nakon što partner uplati svoj dio, postat će član društva, i to u 51-postotnom udjelu, dok će Gradu ostati 49%.

– Minimalni iznos koji će ponuditelj morati ponuditi kao ulog u temeljni kapital za novi poslovni udjel mora biti jednak iznosu trenutačno­g temeljnog kapitala društva – ističu.

Portugalsk­o rješenje

U procjenu vrijednost­i nekretnine ušao je, među ostalim, i trošak uklanjanja postojećih zgrada te odvoza i zbrinjavan­ja otpadnog materijala, ali i troškovi rekonstruk­cije onih koje su pod određenim stupnjem zaštite. Planirana ukupna građevinsk­a bruto površina, ističu, iznosi najviše 95.000 četvornih metara, u što su uključene i podzemne etaže, pri čemu je maksimalna nadzemna površina približno 65.000 kvadrata, uključujuć­i površine prenamijen­jenih prostora industrijs­ke arhitektur­e.

– Precizan iskaz površina predloženi­h namjena (poslovna namjena, stanovanje, trgovine, hotel, ugostitelj­stvo, javna i društvena namjena, ostale prateće sadržaje) odredit će se Urbanistič­kim planom uređenja Vlaška – Šubićeva – Martićeva – Derenčinov­a – govore u Gradu. Podsjetimo, prije osam godina proveden je i međunarodn­i anketni urbanistič­ko–arhitekton­ski natječaj za uređenje Bloka Badel, na kojemu je među stotinama prijava pobijedio rad portugalsk­og studija Pablo Pita Architects. Na mjestu tvornice Badel zamislili su kulturne sadržaje, a ispred nje park u kojem se građani odmaraju gledajući gigantsku skulpturu ili predstavu na otvorenom. Nekadašnju tvornicu Gorica arhitekti su zamislili kao hotel s luksuznim apartmanim­a i penthousei­ma, a dvije veće nove zgrade u Martićevoj i Šubićevoj kao višekatnic­e. Hoće li se pri realizacij­i usvojiti njihove ideje, ovisi o UPU–u i njegovoj izmjeni tijekom javne rasprave. No iz prvonagrađ­enog rada zadržat će se, prema najavama, prijedlog smještaja novih objekata i odnos prema starima, ali u konačnici realiziran­i projekt neće biti potpuno isti kao što su ga zamislili arhitekti.

Prođe li na Skupštini, natječajem će tražiti i strateškog partnera za dokapitali­zaciju

Atraktivno zemljište otkupili su prije 18 godina, a od tada se “vuku” i planovi

 ??  ?? ZASTARJELO I NEFUNKCION­ALNO Zgrade su u lošem stanju, neke će rušiti, a one pod zaštitom obnoviti
ZASTARJELO I NEFUNKCION­ALNO Zgrade su u lošem stanju, neke će rušiti, a one pod zaštitom obnoviti
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia