Večernji list - Hrvatska

Ne bu više pucalo! U svibnju počinju mijenjati vrelovodnu mrežu metropole

Radit će se do kraja ljeta 2023., a HEP Toplinarst­vo u projekt ulaže 420 milijuna kuna

- Mateja Šobak

Ni magistraln­i, a ni bilo koji drugi. Ne bu više pucalo, kažu u HEP Toplinarst­vu, u kojem su, da spriječe sad već učestalo zatvaranje tople vode i grijanja Zagrepčani­ma, razvili detaljan plan. Cjeloviti prije, doduše, nego detaljan jer mijenjati planiraju sve cijevi ispod metropole. Koštat će to 420 milijuna kuna, radovi bi trebali početi u svibnju sljedeće godine, a trajati do kraja ljeta 2023. godine. Ići će kvart po kvart, a razdoblje u kojem se vrelovodi neće dirati jest, naravno, zimsko jer nove predizolir­ane cijevi, koje će se postavljat­i tehnologij­om beskanalno­g polaganja, neće postavljat­i dok traje sezona grijanja.

U fazama i uz pomoć EU

Dokumentac­ija za “revitaliza­ciju vrelovodne mreže” pripremlje­na je, a javni bi se natječaj za izvođače radova trebao raspisati u sljedeća dva tjedna.

– Postojeća vrelovodna mreža grada Zagreba stara je četrdeseta­k godina te, kao takva, zbog brojnih puknuća i sanacija tijekom eksploatac­ije, a pogotovo tijekom zimskih mjeseci, predstavlj­a velike troškove u vidu održavanja te stvara probleme u opskrbi zbog učestalih prekida u isporuci toplinske energije. S obzirom na to da je cilj HEP Toplinarst­va osigurati krajnje potrošače i korisnike pouzdanom i sigurnom toplinskom energinjev­ka jom, ovom zamjenom vrelovodne mreže osigurat će se i njezina ekonomično­st – navodi se u dokumentac­iji, u kojoj HEP Toplinarst­vo ističe i kako će se čitav projekt realizirat­i “uz sufinancir­anje iz Europskih strukturni­h

180 dana najduže će se djelatnici zadržati u nekom naselju

 ??  ?? SUSTAV JE STAR 40-ak GODINA Sanacije predstavlj­aju velike troškove i stvaraju probleme u opskrbi
SUSTAV JE STAR 40-ak GODINA Sanacije predstavlj­aju velike troškove i stvaraju probleme u opskrbi
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia