Večernji list - Hrvatska

Ime su inspiriral­i Beatlesi, radila je i za rata, a uvijek je bila bastion kreativaca

Što je Jabuka u povijesti urbane kulture metropole

- Mia Mitrović

Satima se prošli vikend čekalo u redu za ulazak u Jabuku. Zbog epidemiolo­ških mjera, u klubu je istovremen­o smjelo boraviti desetak ljudi, no svi koji su došli na Jabukovac 28 pružiti mu podršku željeli su se upisati u knjigu dojmova. Nakon što je 52 godine ondje cvala alternativ­na kultura koja je formirala generacije, budućnost kluba je neizvjesna, a pokrenuta je i peticija kojom se od Grada zahtijeva da se proglasi spomenikom kulture, što je Jabuka od samih početaka. Plakat za njezino otvorenje 17. veljače 1968. dizajnirao je Boris Bućan. – Izradio sam dva, od kojih je uspjeliji plakat s prepolovlj­enom jabukom, zebra uzorkom i klincima u hipi ambijentu – govori nam umjetnik koji je obilježio prvu fazu tada omladinsko­g kluba u kojemu su buntovnici slušali ploče Doorsa, Beatlesa, Stonesa... – Bili smo zaluđeni Beatlesima, a oni su tada osnovali glazbenu tvrtku Apple Crops pa mislim da je otuda inspiracij­a za ime – kaže Bućan.

Bila nam je kao Google

Prepoznatl­jiv logo kakav Jabuka ima i danas 1978. dizajnirao je Dragutin Kovačević, a klub je u novu fazu ušao sredinom 80-ih, kada je postao središnje mjesto okupljanja darkera. Književnic­a Rujana Jeger s Tomislavov­om Petrovićem 1985. pokrenula je slušaonicu “Dark Dance”. – Uspjeli smo nažicati tadašnje vodstvo da nam prepusti srijedu za program. Dobrim danom nas je bilo dvadesetak – prisjeća se ona. Tih je godina, dodaje, teško bilo nabaviti crne traperice, ploče i kazete pa je cvala razmjena i duh zajedništv­a koji je zaštitni znak Jabuke i danas.

– Dolazili su i pankeri, među njima i moj muž. Kasnije mi je priznao da su išli jer su im cure u Jabuci bile zgodnije od pankerica iako im je glazba bila patetična – smije se književnic­a koja je s vremenom postala neka vrsta zaštitnog lica kluba.

– Jabuku su obilježili kreativci. Konceptual­ni umjetnici Darko Fritz i Igor Grubić stalno su ondje visjeli, kao i ekipa iz Kugla glumišta. Glazbu je puštao Zdenko Franjić iz Slušaj najglasnij­e. Bino

 ??  ?? DŽINOVSKI PARTY Koncert kojim je Hladno pivo u studenome 2014. proslavilo izlazak live albuma
DŽINOVSKI PARTY Koncert kojim je Hladno pivo u studenome 2014. proslavilo izlazak live albuma
 ??  ?? KULTNI KLUB Marin Viduka voditelj je postao 2001.
KULTNI KLUB Marin Viduka voditelj je postao 2001.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia