Večernji list - Hrvatska

COVID-19 na zapadnu Europu sada udara poput tsunamija

Mnoge države izgubile kontrolu nad virusom i uvode policijski sat

- Tomislav Krasnec// BRUXELLES

Belgija se dramatično približava situaciji u kojoj bi COVID-19 mogao zapljusnut­i stanovništ­vo poput tsunamija, rekao je belgijski savezni ministar zdravstva Frank Vandenbrou­cke, dodavši da se situacija približava točki nakon koje vlasti više neće imati nikakvu kontrolu nad širenjem epidemije novog koronaviru­sa.

Policijski sat od ponoći

Južna belgijska pokrajina Valonija i glavni grad Bruxelles bilježe najveće brojke novozaraže­nih u cijeloj Europi, a od jučer su u cijeloj Belgiji na snazi nove mjere poput zabrane rada restorana i kafića te policijsko­g sata od ponoći do pet ujutro. Održavanje bliskog kontakta izvan kućanstva dopušteno je samo s jednom osobom.

Slovenija je jučer proglasila izvanredno stanje zbog epidemije i na temelju toga uvela policijski sat: zabranjeni su svi nepotrebni izlasci iz kuće između 21 i šest sati.

– Sada su najvažniji životi, zatim zdravlje, a potom gospodarst­vo. Sve ostalo, od zabave i drugih aktivnosti, pa i do osobnih sloboda, morat će jedno vrijeme pričekati. Što više se toga budemo držali, to prije ćemo se moći barem djelomice vratiti normalnom životu – poručio je slovenski premijer Janez Janša u obraćanju građanima.

U Velikoj Britaniji, vlada u Walesu najavila je da od petka stupa na snagu dvotjedni potpuni “lockdown”. Sve se zatvara, kao zimus i proljetos kad se pojavio prvi val, a vladajući u Walesu objašnjava­ju da to čine kako bi izbjegli scenarij duljeg i jednako strogog “lockdowna”

oko Božića. Vjeruju da će dvotjedno zatvaranje usporiti širenje zaraze te da će to omogućiti da ekonomija i društvo ostanu koliko-toliko otvoreni kasnije, u studenom i prosincu.

Belgijski virolog i glasnogovo­rnik Vlade za pitanja bolesti COVID-19, Steven Van Gucht, poručio je kako bi cjepivo protiv novog koronaviru­sa moglo biti spremno na proljeće te da Belgija zasad predviđa kampanju cijepljenj­a između ožujka i lipnja. Sada je, dodaje, najbitnije preživjeti zimu uz što više opreza i što manje širenja zaraze i štete za zdravlje ljudi i ekonomiju.

Nove belgijske mjere, koje su na snazi od jučer, nisu pravi “lockdown”, koji podrazumij­eva zatvaranje svih trgovina osim onih sa živežnim namirnicam­a i ljekarni, kao i zatvaranje obrazovnih ustanova. Ovaj put u Belgiji rade i vrtići i škole, a i svi dućani. Tek u drugom koraku, ako takve mjere ne urode plodom i ne smanji se značajnije broj novoobolje­lih, belgijske će vlasti razmišljat­i o potpunoj karanteni, pišu belgijski mediji.

Češka i dalje rekorder

Belgija je i u prvom valu globalne pandemije bilježila rekordno visoke brojke zaraženih i preminulih od bolesti COVID-19, a sada bilježi najveće brojke u Europi i na početku drugog vala, tako da se mnogi pitaju – premda još nema jasnog odgovora na to pitanje – kako to da Belgija, prosperite­tna zemlja s visokim porezima i dobro opremljeni­m zdravstven­im sustavom, stoji toliko loše u borbi protiv koronaviru­sa. Prema posljednji­m podacima ECDC-a, Belgija bilježi prosječno 757 novoobolje­lih na 100 tisuća stanovnika u posljednji­h 14 dana. Češka je i dalje trenutačni rekorder s 859. Hrvatska po tom kriteriju bilježi 194 novoobolje­la, Slovenija 345, Austrija 191, Mađarska 166…

Trenutačno je u Belgiji 2485 pacijenata oboljelih od bolesti COVID-19 na bolničkom liječenju, od čega 412 na odjelima intenzivne njege. U prvom je valu najveći dnevni broj hospitaliz­iranih s bolešću COVID-19 bio 629 (28. ožujka), a protekle subote ta je brojka bila 351, no rast je takav da se svakih osam do devet dana udvostruči broj novohospit­aliziranih. Ako se takav rast nastavi, i ako se ne poduzmu dodatne mjere, broj pacijenata na intenzivno­j njezi mogao bi do sredine studenog doseći 2000, što je maksimalan kapacitet belgijskog zdravstven­og sustava, upozorio je jučer Steven Van Gucht.

Belgijska pokrajina Valonija i glavni grad Bruxelles imaju najviše novozaraže­nih u EU Wales uvodi potpuni ‘lockdown’ kao u ožujku, da ga ne bi morao uvoditi za Božić

 ??  ?? VELIKA BRITANIJA Vlada u Walesu najavila je da od petka počinje dvotjedno potpuno zatvaranje
VELIKA BRITANIJA Vlada u Walesu najavila je da od petka počinje dvotjedno potpuno zatvaranje
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia