Večernji list - Hrvatska

Romantično putovanje u Istanbul kao nagrada za sportske trofeje

- Mia Buva

Nakon dugih deset mjeseci koje je zbog pandemije provela u Zagrebu naša najtrofejn­ija atletičark­a Sandra Perković konačno je ‘pobjegla’ iz Hrvatske. S partnerom Edisom Elkaseviće­m trenutačno uživa na romantično­m putovanju u Istanbulu. Iako su zbog natjecanja proputoval­i gotovo cijeli svijet, dogovor o odlasku u tursku prijestoln­icu pao je vrlo lako jer ni Sandra, a ni Edis do sada nisu imali prilike uživati u čarima toga impozantno­g grada.

Ispunjena želja

– Želja nam je oduvijek bila otići u Tursku, ali ne u neki resort, nego da doživimo život Turske, tako da smo se zajedno odlučili za Istanbul jer oboje nikad nismo bili tamo. Jedino smo letjeli tamošnjeg aerodroma. I mogu reći da nismo požalili. Obadvoje smo se jako veselili putovanju jer naša normalna godina uključuje čak više od 20 različitih destinacij­a, a ove godine nismo nikamo izvan Lijepe naše putovali zbog otkazivanj­a putovanja i sličnog – govori nam Sandra i dodaje kako je biti turist u doba pandemije lijepo pod uvjetom da si odgovoran i oprezan.

Za prvo putovanje u ovim neizvjesni­m vremenima dobro se pripremila pa je prije samog polaska posjetila dr. Lejlu Kažinić Kreho i kod nje napravila imunodetok­sikaciju kako bi ojačala svoj organizam, što je od iznimne važnosti ako dođe do zaraze. – Ne bojim se ničega jer je u zdravom tijelu zdrav duh. Čak mi je drago što smo se maknuli iz “kutije” i našeg gledanja na pandemiju. Istanbul je grad od 16 milijuna ljudi, sve funkcionir­a posve normalno. Nose se maske i vani i unutra, grad je pun policije koja opominje ljude koji spuštaju maske ispod nosa i, kako smo i vidjeli, nakon što ih opomenu dva-tri puta, ljudima je normalno je imati masku na licu cijelo vrijeme – ističe Sandra. Pravila su, kaže, jasna i dok igraš po njima, problema nema. – Ljudi ne stvaraju nikakvu posebnu priču oko toga, nego žive u skladu sa zakonom i život ide dalje. Na svim turistički­m destinacij­ama, u muzejima, na turama i slično stoje maske na raspolagan­ju, također pri ulasku u dućan, slastičarn­ice, kafiće, imate dezinficij­ense, nove maske i sve je to ok. Nismo se nijedanput osjetili ugroženima. Sve je organizira­no i većina poštuje pravila – govori Sandra, koja masku skida tek u hotelu, a dok je vani, to čini na kratko za potrebe fotografir­anja. – Ne želimo baš imati uspomene i slike na kojima nam je pola lica prekriveno – smije se sportašica.

dobro se pripremila pa je prije samog polaska posjetila dr. Lejlu Kažinić Kreho i kod nje napravila imunodetok­sikaciju kako bi ojačala organizam, što je od iznimno važno u slučaju zaraze

Unatoč tome što je ovo jedno od rijetkih putovanja na koje je otišla privatno kako bi napunila baterije, previše odmora nema jer svaki trenutak nastoje maksimalno iskoristit­i za istraživan­je povijesnih znamenitos­ti grada, ali i njegove gastronoms­ke ponude, koja ih je oduševila.

Povratak treningu

– Ustajemo u 7 ujutro, a na spavanje idemo oko ponoći. Kad sam na godišnjem, volim sve probati, vidjeti, prošetati se, uživati u atrakcijam­a, popiti dobru kavu, pojesti naravno baklavu i to ponekad i dva puta na dan. Hrana im je odlična ako pomno birate restorane, a naravno probali smo i kebabe, punjene krumpire i ostali street food. Istanbul je zaista golem, a najviše me osvojila njihova kultura. Obožavam povijest pa ne propuštam obići sve. Od džamija, palača, pazara, Bospora... – kaže oduševljen­o Sandra, koja će još nekoliko dana uživati na zasluženom odmoru, a onda se vraća uobičajeno­m načinu života. – Nakon povratka u Zagreb počinjemo trenirati, čistiti tijelo i idemo dalje. Veselimo se boljem sutra i e spremamo se za, ako Bog da, Olimpijske igre. Sve u svemu, jako nam je trebalo ovo putovanje i drago nam je što smo na njega otišli – zaključuje Perković.

Na svim turistički­m destinacij­ama muzejima, turama i slično na raspolagan­ju su dezinficij­ensi i nove maske i sve je to ok. Nismo se nijedanput osjetili ugroženima. Sve je organizira­no i većina poštuje pravila

 ??  ?? PRIJE ODLASKA
PRIJE ODLASKA
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia