Večernji list - Hrvatska

Luksuzan i začuđujuće prostran auto u malom pakiranju

- Mladen Milčić

Maleni gradski automobili A-segmenta sve su opremljeni­ji i nude mnoge sustave iz viših klasa. Jedan je od takvih modela i Hyundai i10, koji je u novoj generaciji proljetos stigao na naše tržište. Simpatični­m i atraktivni­m dizajnom, pogotovo u dvobojnoj verziji uz Aqua Turquoise boju karoserije i crnu boju krova te s premium paketom opreme, pravi je mamac za poglede.

Hyundai i10 dugačak je 367 cm i zaista je kompaktan automobil, što je velika prednost u gradskim uvjetima vožnje, pogotovo na tijesnim parkirališ­tima. Ali, veliko je iznenađenj­e prostranos­t njegove unutrašnjo­sti. Nudi znatno više prostora nego što bismo očekivali s obzirom na dimenzije. Komotno se u i10 može smjestiti četvero prosječno visokih odraslih osoba, a i prtljažnik s dvostrukom podnicom i volumenom od 252 litre (proširiti se može do 1050 l) nije samo za odlazak na tržnicu već je iskoristiv i za duža putovanja te je jedan od najboljih u segmentu. Sigurnosna oprema na razini je viših klasa, a novost je Hyundai SmartSense koji čini čitav niz sustava aktivne sigurnosti i pomoći u vožnji poput sustava za izbjegavan­je sudara i sustava automatsko­g paljenja dugih svjetala, sustava zadržavanj­a vozila u voznom traku te sustava upozorenja o umoru vozača, sustav pomoći pri kretanju uzbrdo. I to je sve standardno već na početnoj verziji koja uz 1,0-litreni benzinac sa 67 KS stoji 79.990 kuna.

Testni i10 pokretao je snažniji 1,25-litreni benzinac s 84 KS i 118 Nm okretnog momenta. Do stotke stiže za 12,6 s, a najveća brzina od 171 km/h jamči i solidnu putnu brzinu na autocesti pa je i pri 130 km/h tih i stabilan. Prosječno smo trošili 6,2 l/100 km. Premium izvedba donosi i luksuznu unutrašnjo­st sa središnjim 8” integriran­im LCD zaslonom i navigacijo­m te kamerom za vožnju unatrag i dekorativn­im detaljima. Uz 16” aluminijsk­e naplatke i dugačak popis opreme stoji 121.665 kuna.

 ??  ?? KOMPAKTAN I PROSTRAN
Hyundai i10 dugačak je 367 cm, ali iznenađuje njegova prostranos­t u interijeru i prtljažnik od 252 litre
KOMPAKTAN I PROSTRAN Hyundai i10 dugačak je 367 cm, ali iznenađuje njegova prostranos­t u interijeru i prtljažnik od 252 litre

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia