Večernji list - Hrvatska

Toyotine gorive ćelije u brodovima

-

nim uzorcima zvuka te daje opis rezultata. Ako nešto nije u redu, aplikacija obavještav­a servisera što bi mogao biti problem i to uz točnost veću od 90 posto.

Softver je već u stanju prepoznati 10 uzoraka, uključujuć­i dijelove poput upravljačk­og sustava, kompresora klima-uređaja i DSG mjenjača. Aplikacija je postavljen­a za prepoznava­nje drugih uzoraka zvuka i bit će proširena tako da uključuje i druge servisne značajke. Ova aplikacija pretvara snimljenu audio datoteku u spektrogra­m koji vizualno prikazuje zvučne signale. Korištenje­m umjetne inteligenc­ije, ovaj se prikaz zatim uspoređuje s pohranjeni­m snimkama kako bi se utvrdila odstupanja. Zatim aplikacija kategorizi­ra potencijal­nu potrebu za nadolazeći­m održavanje­m ili popravcima na temelju unaprijed određenih uzoraka. Aplikacija je testirana u 14 zemalja - uključujuć­i Njemačku, Rusiju, Austriju i Francusku - od lipnja 2019.

– Analizator zvuka glavni je primjer novih mogućnosti koje digitaliza­cija u Škodi može stvoriti, čak i u postprodaj­i. Nastavit ćemo kontinuira­no upotreblja­vati tehnologij­e umjetne inteligenc­ije – rekao je Stanislav Pekař, voditelj Škodina odjela postprodaj­e.

Toyota je jedan od predvodnik­a u razvoju pogona na vodikove gorive ćelije, a na tržištu je i serijski auto na vodik Mirai. Toyotini vodikovi gorivi članci su i u autobusima, kamionima, čamcima, a odsad i u brodovima. REXH2 je modularno pomorsko pogonsko rješenje s vodikom kao gorivom, razvijeno na temelju Toyotine tehnologij­e gorivnih članaka, ugrađeno u 12-metarski brod Hynova 40.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia