Večernji list - Hrvatska

Baby GLS u najpoželjn­ijem izdanju

Isprobali smo Mercedes-Benz GLB 200d

- Sandra Mikulčić

Novi GLB prvi je Mercedesov kompaktni model koji nudi treći red sjedala. Iako to na našem tržištu nije među najvažniji­m stavkama, dobro je znati. Isprobani primjerak za lakše korištenje i ugodniju vožnju donio je komforna sjedala, od kojih su i stražnja podesiva u smjeru naprijed-natrag. Stražnja klupa može se pomaknuti za 14 cm, pa i prtljažnik varira između 560 i raskošnih 739 litara. Prostora i udobnosti tako ne nedostaje bez obzira na kojem se mjestu u GLB-u vozili. Njemački je novitet nastao na platformi A-klase, ali od konkurents­kih je modela osjetno veći, od nekih čak i za 20 cm. Dug je 463 centimetra, a to se – kao i velik međuosovin­ski razmak (283 cm) i kratki prevjesi – itekako osjeti u prostranoj putničkoj kabini. Ništa čudno, jer kompaktni Mercedesov SUV samo je dva centimetra kraći od modela GLC. Vizualno, pak, najviše podsjeća na GLS, pa je odmah i dobio nadimak ‘Baby GLS’.

S obzirom da je interijer jednak onome u A-klasi, sve nam je već poznato. Instrument­na ploča je digitalna – dvostruka, upečatljiv­a i jednostavn­a za korištenje – višenamjen­sko kolo upravljača ima i polugice za mijenjanje stupnjeva prijenosa 8-stupanjsko­g automatsko­g mjenjača. Proširene MBUX funkcije podrazumij­evaju asistenta koji se aktivira riječima ‘Hej, Mercedes’, a pomoći će oko podešavanj­a navigacije, audio sustava, klimatizac­ije… Materijali su kvalitetni, ugodni na dodir, završna obrada uzorna, a kabina obiluje i elegantnim detaljima. Praktičan je i Touchpad - na centralnu konzolu smješten upravljač sustavima u vozilu osjetljiv na dodir. Iako se od kompaktnih SUV modela, posebno premium proizvođač­a, ne očekuje da zablate kotače, GLB je sposoban i za vožnju van asfalta. Od tla je odignut 20 centimetar­a, a Mercedes uz ovaj model nudi i inteligent­an pogon na sve kotače. No, činjenica je da je GLB-u cesta ipak prirodnije stanište. Stoga će najviše kupaca ipak posegnuti za dvolitreni­m dizelašem sa 150 konja – jednim od aduta novog GLB-a - koji snagu prenosi na prednju osovinu. Nisko postavljen­og težišta, u vožnji je uglađen, agilan, žustro svladava i zavojite ceste, bez pretjerano­g naginjanja. Odlično podešen ovjes pritom lijepo upija i neravnine s naših prometnica. Upravljač je direktan, mjenjač s dvostrukom spojkom stupnjeve prijenosa izmjenjuje neprimjetn­o.

Isprobani GLB donio je čitav paket aktivnih asistenata u vožnji. Primjerice, ima Active Distance Assist Distronic, odnosno sustav asistencij­e pri održavanju pravilnog razmaka od drugih vozila, sustav prepoznava­nja opasnih situacija i pripremanj­e vozila sukladno situaciji, Active Steering Assist (sustav pomoći upravljanj­a vozilom), sustav upozorenja vozaču na nalet vozila, biciklista ili pješaka prilikom izlaska iz vozila, sustav prepoznava­nja prometnih znakova, aktivni sustav ograničenj­a brzine, pomoć pri održavanju smjera kretanja, aktivna pomoć pri parkiranju, kamera za vožnju unatrag … Popis stavki koje podižu komfor također je impresivan (MBUX multimedij­ski sustav, automatski klima-uređaj, navigacija, LED High Performanc­e prednja svjetla, središnji zaslon visoke rezolucije dijagonale 10.25”, grijana prednja sjedala, komforno podvozje…).

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? CIJENA Bogato opremljen GLB 200d, uz obilje dodatne opreme, do registraci­je stoji 422.144 kune
CIJENA Bogato opremljen GLB 200d, uz obilje dodatne opreme, do registraci­je stoji 422.144 kune

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia