Večernji list - Hrvatska

Za Nizozemce bio je ‘agent KGB-a’ i član ‘društva britva’

Suparnike u EL-u, Dinamo i Feyenoord, povezuje Mladen Ramljak

- Tomislav Dasović

Dinamo i Feyenoord, suparnike u Europskoj ligi, povezuje jedno veliko nogometno ime, nekadašnji kapetan u oba ta kluba Mladen Ramljak (1945.-1978.). Međutim, karijera toga karizmatič­nog, plemenitog obrambenog nogometaša još je mnogo više od samo jednoga suhog faktografs­kog podatka. Mladen Ramljak bio je i prvi hrvatski nogometaš koji je osvojio europske trofeje sa dva kluba, Dinamom (1967.) i Feyenoordo­m (1974.), jedini je naš igrač do dana današnjeg koji ima dva naslova u Kupu sajamskih gradova, kasnijem Kupu Uefe, te prvi hrvatski nogometaš kojeg je kupio jedan europski prvak. Feyenoord je, naime, 1970. godine, u finalu Kupa prvaka svladao Celtic, a u siječnju 1974. doveo Dinamova kapetana.

U startu ih fascinirao

Ramljak je dobio ponudu Feyenoorda nakon što se ozlijedio njegov kapetan i lider momčadi Rinus Isräel. Transfer je dogovorio poznati menadžer Ljubo Barin. Mladenu je pripalo 110, Dinamu 30, a Barinu 40 tisuća dolara.

– Mladen je u startu fascinirao Nizozemce svojim nogometnim znanjem, ali i osobnošću i obrazovanj­em. Odlično je govorio engleski, uvijek je bio elegantan, uglađen, imao je gospodske manire, pa su mu u šali tamo znali reći da nije nogometaš, nego agent KGB-a – prisjetio se najbolji Ramljakov prijatelj, Zagrepčani­n Emir Hadžiahmić Gebi.

No, kako to da je Ramljak tada izabrao baš Feyenoord? Pitali smo to njegova brata Dražena Ramljaka, danas sedamdeset­ogodišnjak­a.

– Mladen je priželjkiv­ao klub iz zapadne Europe, po mogućnosti iz Njemačke ili baš iz Nizozemske. O njemu se tada bio raspitivao Bayern, a kasnije smo saznali da je Feyenoord slao u Zagreb svoga skauta koji je dulje vrijeme pratio Mladena. Kada je došla njihova ponuda, Mladen nije dvojio, budući da su tih godina nizozemski klubovi bili europski vrh. Najprije Feyenoord, potom Ajax – kazao nam je Dražen Ramljak.

Njegov je brat u Feyenoordu stekao status ikone. U prvoj sezoni, 1973./1974., bio je jedan od ključnih igrača u pohodu na trofej u Kupu Uefe. U finalu igrao je u uzvratnoj utakmici s Tottenhamo­m u Rotterdamu, u kojoj je Feyenoord slavio pobjedu 2:0.

A kakav je dojam Mladen Ramljak ostavljao na suparničke igrače u Nizozemsko­j posvjedoči­o je tadašnji Ajaxov napadač, član generacije koja je bila europski prvak, Jan Mulder. On je kasnije postao novinar, kolumnist magazina Santos.

– Da moram Ramljaka kratko opisati kao suparnika protiv kojega sam igrao, to bi bilo ovim riječima: “Budi tiho!”. Za mene je Ramljak bio član “društva britva”. Stariji stoperi Feyenoorda, poput Isräela i Laseromsa, imali su reputaciju da svoje napadače bacaju u zrak. Šteta za njih, nisu bili ni upola žestoki kao Ramljak – napisao je Mulder.

Mladen Ramljak je na vrhuncu svoje karijere, baš dok je bio igrač Feyenoorda, doživio najveću nepravdu u karijeri.

 ??  ?? MOMČAD FEYENORDA Skaut Nizozemaca dugo je pratio Mladena koji nije dvojio čim je stigla ponuda (u gornjem redu treći slijeva)
MOMČAD FEYENORDA Skaut Nizozemaca dugo je pratio Mladena koji nije dvojio čim je stigla ponuda (u gornjem redu treći slijeva)
 ??  ??
 ??  ?? MLADEN RAMLJAK Imao je i ljudske kvalitete pa je bio kapetan u obje momčadi
MLADEN RAMLJAK Imao je i ljudske kvalitete pa je bio kapetan u obje momčadi

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia